Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Jak se postarat o venkovní kočky?


<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
Merxík



Založen: 12.07.2010
Příspěvky: 10

Předmět: Jak se postarat o venkovní kočky?
PříspěvekPřitlapkováno: 26. 11. 2010 17:15:25
Odpovědět s citátem

Příjemné páteční odpoledne,

ráda bych vás poprosila o radu, jak mám postupovat v následující situaci:

aktuálně jsme se stali majiteli staršího domku na vesnici, kam se v průběhu ledna budeme stěhovat - já, přítel a dva kocouří mládenci Matýsek 8 měsíců a Venoušek 6 měsíců.
Již při naší první návštěvě domečku v srpnu tohoto roku, jsme zjistili, že na zahradě nám "bydlí" černá kočička, která v tu dobu měla u sebe tři koťátka - odhadem tak měsíční. V té době vypadala příšerně (ta koťátka), byla celá jakoby vypelichaná, tekla jim očička, prostě hrůza. Byla jsem z toho celá špatná, ale v té době se bohužel nedalo nic dělat - dům byl prázdný, realitka v něm dělala prohlídky, původní majitelka zemřela a dědici, kteří dům prodávají, v něm nebydleli. My v té době nebyli ještě rozhodnutí, zda dům chceme nebo ne. Pro jeho koupi jsme se rozhodli koncem září, v průběhu října jsme podepsali první rezervační smlouvy a dostali klíče, s tím, že jsme se ještě nemohli stěhovat, ale pouze chodit větrat, plánovat stavební úpravy apod. Začali jsme tedy do domečku pravidelně dojíždět a kočičky krmit. Světe div se, krásně se "vylízali", po vypelichané srsti ani památka, papání jim chutná a mají se čile k světu.
Nyní je situace taková, že máme podepsanou kupní smlouvu a domeček bude co nevidět úředně přepsán na nás. Tudíž přemýšlím, co s kočiskama dál. Domů si je vzít nemůžu, jelikož mám strach, abych něčím nenakazila naše dva byťáky. Zejména Matýska, který před pár měsíci prodělal ošklivou nemoc a málem umřel. Od té doby mám až panickou hrůzu z toho, aby nenastydl nebo abych domů nezanesla nějaký bacil....
Takže co teď? Kočičky nám prostě už patří, jsou na naší zahradě a včera jsem se od paní sousedky dozvěděla, že jejich maminka (ta černá kočička), patřila původní majitelce a po její smrti se o ní nikdo nestaral, začala se toulat a tak třikrát do roka má koťata.... tahle jsou zatím její poslední...
Pořád přemýšlím, jak to vyřešit, abych koťátkům pomohla a nijak nestrádala, ale taky abych nijak neohrozila moje domácí kocouře.
Zatím jsem se domluvila s veterinářem, že mi doveze spot-on na odčervení, na kočičky totiž zatím nesahám a asi by si pastu nebo tabletu nenechali dát. To bude první krok. Potom je asi budu muset odchytat a dovézt na očkování, plus velkou kočinu nechat vykastrovat, abychom neměli další nadělení Smile A co potom? Mám si je nechat jako čistě venkovní? A co teď v zimě? Můžou být jen venku? Nebo jim musíme udělat nějakou boudičku? Pořád si to nějak neumím představit. Jsem z města, vždycky jsme měli kočky jen čistě bytové, hýčkané, čisťounké, postelové Smile) S životem mimo město se teprve seznamuji, tak se možná ptám hloupě... A co mě trápí nejvíc - když si je necháme, budou odčervení, naočkovaní, později i vykastrovaní (ani zatím nevím, jestli jsou to holky nebo kluci), jak to udělat, abychom ze zahrady nepřinesli domů nějakou nákazu? Od té doby, co byl Matýsek nemocný a měl podezření na FIP, která se naštěstí nepotvrdila, se o něj hrozně bojím. Vím, že skoro všechny venkovní kočky mají koronaviry, jak moc velké je riziko, že je ze zahrady přinesu domů? Samozřejmě že se budeme přezouvat, pokud bych na venkovní kočičky sahala, tak si hned umyju ruce, než na něco doma sáhnu, ale co třeba oblečení? A co boty v předsíni? Budeme se muset zouvat už venku před domem? Nebo byťáky vůbec nepouštět do předsíně? Asi se fakt ptám hloupě, ale trápí mě to, pořád na to myslím. Jak byste tuto situaci řešili vy?
Díky za odpovědi
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
kaba



Založen: 17.12.2008
Příspěvky: 357
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 26. 11. 2010 18:24:16
Odpovědět s citátem

Na vašem místě bych venkovní kočky zavřela do jedné místnosti(karantény) tak na měsíc. Během tohoto období bych je odčervila, naočkovala, příp.vykastrovala holky, vyšetřila na Fiv a Felv a pustila k bytovým kocouřům. Určitě nechte vykastrovat holky. S tím spot onem je to dobrý nápad.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Aélinnel



Založen: 30.10.2009
Příspěvky: 358

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 28. 11. 2010 12:33:27
Odpovědět s citátem

No tak mě se zase nezdá, kočičky někam na měsíc zavřít. Jestli jsou to venkovní kočiny, zvyklé se volně pohybovat, byla by pro ně karanténa utrpení, nedávno jsme měly v útulku kočičku na kastraci,a chybou krasavic, co se o ni měly starat, byla kočička v útulku zavřená měsíc a pak skoro umřela - nejedla, nepila.. pustily jsme ji s injekcí antibiotik ven, kde snad byla konečně šťastná.
Co s koťátky - teď jsou tedy asi půlroční, na zimu asi kočičky nezabřeznou, ani velká. Já bych jim tam udělala něco jako boudičku, zateplenou polystyrenem a vystlanou třeba slámou nebo tak (aby to netáhlo na sebe vlhkost). A pak je vykrmovat. Jestli kastrovat teď, nebo až po zimě, to je na Vás, ale po té zimě byste museli brzo - hned jak se oteplí.
Půlroční koťátka bych se ještě snažila někde udat, nejlépe do domácího prostředí - to by bylo vůbec nejlepší, pak byste mohli velkou kočičku nechat otestovat, naočkovat,a zkusit ji mít doma.
Já nevím, asi se napřed rozhodněte, jestli je fakt všechny necháte jako venkovky, nebo koťátka dáte nějakým hodným lidem a jste ochotni si velkou kočičku vzít domů. Podle toho co píšete, doma zvyklá byla, ale zase na karanténu bych ji nezavírala, abyste ji pak zase vypustila ven mezi jiné kočky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
tatiana



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 2163
Bydliště: Plzeňský kraj

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 28. 11. 2010 16:04:41
Odpovědět s citátem

Jak naložíte s koťátky a jejich mámou, to je na vás-určitě dobře, když se staráte už teď. Také si nemyslím, že v této věci potřebujete až tak moc radit. Váš problém vidím spíše v tom, zda si od nich můžete něco zatáhnout domů.

Víte, to je problém. Já když přijala měsíční koťata nalezená v lese, taky jsem se k nim přezouvala, převlékala a myla, ale v podstatě je to jen takový alibismus, že jsem NĚCO pro to dělala, abych nenakazila tu svou domácí smečku. V podstatě jste v té samé situaci, v jaké já byla před 2 lety.

Já měla koťata v předsíni, kde jsem je ošetřovala, k nim si brala jiné oblečení i boty. Ale kamarádka se mi smála, že kdybych chtěla skutečně karanténu, ta že vypadá úplně jinak-a je to pravda. To byste ale nesměla vůbec vylézt ven, jít na (jakoukoliv) zahradu, na ulici, do práce...odevšad můžete něco domů přitáhnout. A jestli to pak někdo chytí-lidé, zvířata-je to otázka jejich imunitního systému.

Nemyslím, že při dodržování elementárních hygienických zásad při manipulaci s dosud neošetřenými venkovními kočkami by těm vašim domácím hrozilo nějaké zvýšené, ba dokonce enormní riziko. Prostě je odčervěte, odblešte, odsvrabte - prostě "od" všechno, co se dá, Strongold je dobrá volba, ten to jedním vrzem provede. Snad krom odblešení, ale to asi váš problém není. Pak je dejte naočkovat. Až budou v plné imunitě, už bych žádná extra opatření nedělala - samozřejmě kastraci kočky vidím jako nutnost - do té doby se prostě domů přezouvejte v předsíni, myjte si dobře ruce, případně pro klid svědomí k venkovním choďte v jiném oblečení, které nechávejte také v té předsíni-ale jsou to fakt opatření pro klid svědomí. Nebude to tak horké, jak se vám to jeví. Zbytečně nevyšilujte.

A koťátka se snažte udat dobrým lidem, já bych nechala jen jednoho kocourka (snáž a laciněji se kastruje), aby máma kočka nebyla venku sama. Dala bych jim na zimu ven nějakou krabici, která jde zateplit, do ní polystyrenovou podložku, vystlala slámou nebo senem a dala na místo, kam nemůže pršet a sněžit, někam do závětří. Venkovní kočka si vždy umí poradit, a tohle by pro ně bylo super. A když budou mít trvale k dispozici dobré jídlo a čerstvou vodu, k tomu - budou-li o to stát - pohlazení, bude jim dobře.
_________________
Tatiana, Claudius, Čuk, Gek, Baldík, Šantí, Bivoj, Fay, Max, Bejby a Adam-in memoriam

http://www.prestickekocenky.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Arabela



Založen: 19.08.2007
Příspěvky: 9
Bydliště: okres Břeclav

Předmět: Jak se postarat o venkovní kočky.
PříspěvekPřitlapkováno: 29. 11. 2010 18:47:38
Odpovědět s citátem

Dobrý večer



myslím, že opravdu zbytečně panikaříte. My máme taky dvě čistě bytové kočeny a jednu venkovní. Ze začátku jsme taky měli strach, aby se domácí nenakazily. Venkovní jsme nechali vykastrovat, odčervit a zaočkovat.Udělali jsme jí zateplenou boudičku, vystlanou senem. Teď už ji máme třetí rok, venku nám u všeho asistuje, mazlíme se tam s ní, v zimě ji bereme i domů, aby se ohřála, ( mimochodem, teď se vyhřává u krbu Smile ) a ty naše domácí slečny jsou v pořádku.

Vás i kočičí smečku zdraví Arabela, Izzí, Lori a Betynka
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Raika



Založen: 13.11.2007
Příspěvky: 214
Bydliště: Rožnov p. Radh.

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 11. 2010 14:38:14
Odpovědět s citátem

Přidám taky vlastní zkušenost. Kočku zimujeme na zahradě již třetím rokem. Na zahradě nebydlíme, dojíždíme tam. Kočka zahradu neopouští, ale hladit nebo chytit se nenechá. Od léta se k ní přidal kocour.
První rok přežila zimu v lepenkové krabici potažené bublinkovou folií, polystyrenem na podlážce a senem uvnitř. Krabice byla v kůlně, ale zima byla mírná, jen pár dnů mrazů. Loni měla k dispozici dřevěnou bednu se senem, potaženou igelitem. Letos jsme igelit nahradili teploodrazivou folií (používá se za radiátory a stojí cca 100,-Kč/m) s hliníkovou vrstvou. Doporučuju boudičku umístit někam výše, kočky nerady přímo u země - tam je také největší mráz. Kocour zatím přespává v kůlně v košíku se senem, do bedny nechce.
V kůlně máme zásobník na granule, zhotovený z podmisky a plastového květináče. Kromě porce vařeného masa dostávají teplý kuřecí vývar nebo alespoň teplou vodu.
Přenosu nemoci na naše dvě domácí kočiny jsem se také bála hodně, kocour měl krvavé lysiny za ušima a stroupky za krkem...ale nedokážu ho nepohladit a nepomazlit. Ruce si myju, ale samozřejmě - ta pravá hygiena s dezinfekcí vypadá jinak.
_________________
Raika + Mína + Kira + Denny
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   





Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top