Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

začátečník-na co si dát pozor při koupi kotěte + další..


<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
bledulka



Založen: 28.03.2011
Příspěvky: 12

Předmět: začátečník-na co si dát pozor při koupi kotěte + další..
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 11:00:34
Odpovědět s citátem

Dobrý den,
rozhodli jsme se, že si koupíme kočičku a velmi se nám (zejména pro povahu ) zalíbilo plemeno ragdoll.
Protože chceme jen jednu kočičku a nechceme přes celý její život podstupovat výstavy atd.. tak jsme se původně rozhodli, že si koupíme ragdollí slečnu bez PP (pro rodičích s PP) Už jsme se s majtelkou téměř dohodli a chtěli poslat zálohu, když jsme si uvědomili, že nám některé věci nesedí z toho co jsme se během mailové komunikace dozvěděli..Tak jsme na poslední chvíli couvli a rozhodli jsme se pro kotě s PP z chovatelské stanice (koupíme ji jako mazlíka) . Na kotě jsme se byli podívat, složili už i zálohu. Kotě a kočky očividně žijí doma s rodinou,viděli jsme otce i matku. Jenže tím jak jsme začátečníci, tak nás nenapadají ty správné otázky na chovatele a to, na co si máme dát pozor..

Ptala jsem se na povahu rodičů- prý jsou oba ragdollí rodiče klidní, mazliví..
Oba jsou prý negativní v kočičích nemocech (FeLV, FIV) .. ale kotě na to testováno není..mám ten test vyžadovat? je to povinnost? nebo stačí když ihned po koupi zajdu na veterinu a udělám test doma? Bude to stačit, pokud by byl problém? Jde proti těmto dvěma nemocem očkovat?
Kočka bude bytová,ale pokud pojedeme na delší dobu k rodičům,plánujeme ji vzít s sebou- je to vhodné,když mají venkovního kocoura? (je sice samozřejmě kastrovaný,ale nevím,zda je vhodný kontakt s ním,aby něco nechytla,když se kocourek volně pohybuje venku)
Na co si mám dát pozor při přebírání kotátka? Jaké k němu dostanu dokumenty? (průkaz očkovací a průkaz PP a smlouvu o prodeji ?) Mám si dát na něco ve smlouvě pozor?


A rovnou se zeptám..pro Kotě si pojedeme přes skoro celou republiku..Shodou okolností v době odběru budeme u rodičů,kteří jsou na půli cesty.. Je asi hloupost si jet pro kotě od rodičů, pak být jednu noc u nich a teprve druhý den ji přivést do "nového domova"? Bylo by toto řešení pro kotě příliš stresující? (když už i tak bude mít dost změn..) pokud ano, tak se kotátku přispůsobíme, přivezeme si ho o pár dní později,manžel si vezme dovolenou a prostě si udělá velký výlet...

A ještě jedna otázka- kočičku si kupujeme na mazlíka, protože nejsme rozhodnuti,zda bychom ji pak chtěli chovat..ale pokud bychom přeci jen rádi někdy kotátka- lze se nějak rozhodnout v průběhu života kočky? například tak, že bychom se s majitelem dohodli (ve smlouvě ) , že kotě zaplatíme jako na mazlíka a v roce kočičky bud doložíme doklad o kastraci nebo doplatíme částku za chovnou kočičku? Jde to řešit takto a nebo musíme být rozhodnuti ihned?
Jiná "legální" cesta,pokud bychom se až časem rozhodli mít kotátka asi není, že?
Majitelé se zdají být solidní a přátelští,ale ráda se ptám zde na "neutrální půdě" Wink

Děkuji za vaše odpovědi, názory rady, připomínky atd Smile Jsme začátečníci a v mnoha věcech tápeme a hledáme teprve informace Smile

Petra
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Alena C.



Založen: 21.08.2007
Příspěvky: 209

Předmět: Re: začátečník-na co si dát pozor při koupi kotěte + další..
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 17:15:33
Odpovědět s citátem

Chválím vás za takové důkladné rozmýšlení ještě před koupí kotěte. Co se týče vašich otázek - nejlépe je, když vše ještě proberete s chovatelem, správný chovatel by měl být připraven na vše odpovědět a poradit vám, pokud ano, je to ten pravý, protože koupě kotěte je také o vztahu s chovatelem.
Malá koťata se zpravidla netestují na FeLV a FIV, vyžaduje to odběr krve a já si popravdě nedovedu představit, že bych koťátka tím stresovala. Dbám hlavně na to, aby byli vyšetřeni rodiče. K veterináři bych tedy hned po koupi neutíkala, rozhodně je dobré nechat kotě v novém domově delší dobu aklimatizovat. Proti FIV očkování není, dá se očkovat proti FeLV - předtím je ale potřeba udělat test.
U koupě ragdolla bych se ale ještě zajímala o to, zda jsou rodiče vyšetřeni na HCM.

Co se týče styku s kastrovaným kocourem vašich rodičů - tam by bylo určitě dobré, aby byl kocour taky pravidelně očkovaný a odčervovaný. Taky myslete na to, že si oba kočičáci na sebe nemusí zvyknout, pro kočky je to jiné, nestačí, že se třeba vidí každých 14 dní a tak by se mohli znát - to neplatí, seznamují se vždycky znovu.

Při přebírání kotěte - zkontrolovat ouška, očíčka, zadeček, vše musí být čisté, stejně tak srst. Očkovací průkaz a průkaz původu musí být samozřejmostí, zrovna tak kupní smlouva. Tady vám doporučuji požádat chovatele, aby vám ji poslal napřed mailem, abyste si ji mohla v klidu přečíst a na věci, co se vám nebudou zdát nebo jim nebudete rozumět, se můžete zeptat. Sama vím, že v při čtení kupní smlouvy teprve v den odběru kotěte myslí majitel na úplně jiné věci a na pročtení smlouvy se pořádně nesoustředí. Takhle alespoň budete mít dostatek času na to, abyste s chovatelem domluvila i případnou otázku budoucího vystavování nebo chovu. Vše se dá dohodnout, ovšem záleží také na tom, zda vaše koťátko má výstavní a chovatelské předpoklady - to by vám měl chovatel zodpovědět.

A otázka cesty pro koťátko - klidně bych to řešila tak, jak to máte namyšlené. Jen nevím, jaké máte možnosti u rodičů - rozhodně bych pokud by to šlo, aby bylo koťátko jen v jedné místnosti, musíte tam pro něj mít samozřejmě kočičí záchod, mističky na jídlo a vodu. Kotě aspoň nebude celý den zavřené v přepravce, můžete si s ním u rodičů pohrát, dohlédnete na to, aby si došlo na záchod, aby se najedlo a napilo a druhý den můžete v pohodě cestovat domů.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Aélinnel



Založen: 30.10.2009
Příspěvky: 358

Předmět: Re: začátečník-na co si dát pozor při koupi kotěte + další..
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 19:05:16
Odpovědět s citátem

Alena C. napsal:
Očkovací průkaz a průkaz původu musí být samozřejmostí, zrovna tak kupní smlouva.


Já bych jenom poznamenala, že pokud je chovatelka registrovaná pod ČSCH - SCHK - FIFe, může se stát, že PP ještě v době odběru nedorazí, plemená kniha totiž vážně poslední dobou funguje dost děsně Sad Takže pokud je chovatelka v jiných věcech solidní, neplaště, pokud PP opravdu ještě nemá, může se to stát, naší chovatelce přišel PP až 4,5 měsíce po porodu koťat Sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Alena C.



Založen: 21.08.2007
Příspěvky: 209

Předmět: Re: začátečník-na co si dát pozor při koupi kotěte + další..
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 19:25:02
Odpovědět s citátem

To s PP je pravda a ani to nemusí být zrovna u SCHK, ale pokud v době prodeje ještě nejsou PP vystaveny, je potřeba to dát do smlouvy a chovatel se musí zavázat, že PP předá neprodleně, jakmile je obdrží. Já jsem to posledně řešila tak, že jsem majitelům předala i kopii žádosti o vystavení rodokmenů.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
tatiana



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 2163
Bydliště: Plzeňský kraj

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 19:48:24
Odpovědět s citátem

Ano, to se stává, mně se to stalo také, že v době prodeje koťat jsem ještě neměla PP a tak jsem papíry posílala dodatečně.

Odnést si s kotětem musíte očkovací průkaz, kde by mělo být zaznamenáno dvojí očkování a odčervení (2-3x). Smlouva být může a nemusí, povinností chovatele to není. Měla byste dostat s sebou něco krmení, na které je kotě zvyklé. Já dávám novým majitelům i jakýsi písemný návod na obsluhu kotěte (jinak je k vidění na mém webu). Ono chovatel by vám měl říct, co kotě baští, jaké používá stelivo, jakou kadibudku (otevřenou, uzavřenou, s dvířky nebo bez) a plno dalšího, na co je zvyklé, čeho se máte vyvarovat-ale těch informací je najednou tolik, že málokdo si to zapamatuje-proto jsem to sepsala a lidem to dávám, aby si to cestou domů pročetli. Řada chovatelů dává kotěti výbavičku, ale není to povinností, jen dobrá vůle každého. Takže není ani nikde dáno, co ta výbavička má obsahovat. To krmení by ale mělo být v každém případě.

Jinak je běžné, že se dá domluvit to, jak píšete-zaplatit cenu za mazlíka a v roce poslat buď potvrzení o kastraci nebo doplatit kupní cenu za chovné zvíře. To ale musí být domluveno předem, protože kdyby došlo k té druhé možnosti a vy se rozhodla chovat, bude muset původní chovatel poslat PP kotěte na svoji organizaci se žádostí o zrušení chovného omezení a bude muset být vystaven průkaz nový. Tedy v tom případě, pokud se chovatel chrání před nežádoucím chovem přetiskem v PP "neurčen k chovu". Samozřejmě se neuchrání chovu bezpapíráků, pokud bude někdo syčák Twisted Evil ... Já mám ve smlouvě vysoké sankce za porušení tohoto zákazu. Druhá věc je, jak by se sankce při našich soudech a našem "právu" vymáhala Sad ...

Také vás chválím za to, že se takto zajímáte předem-to dělá málokdo. Zajímejte se také o to, zda bude mít chovatel sám zájem zůstat s vámi v kontaktu, zda vám nabídne doživotní chovatelský servis, což znamená, že se na něj budete moct kdykoliv obrátit a řešit s ním případné problémy. Zda se bude zajímat o osud svého kotěte i po jeho prodeji.

Já mám s řadou nových majitelů svých odchovů velice hezký vztah, posílají mi fotky, s některými se i navštěvujeme, i přátelství se z toho vyvinulo. Když mají problém, zavolají, a já se snažím poradit. Tak si myslím, že by to mělo být.

Jinak to "mezipřistání" u rodičů v případě dlouhé cesty se mi nejeví jako špatný nápad-jen já osobně bych v této fázi kotě neseznamovala s oním kocourem a snažila se ho mít co nejvíc v klidu. Možná by neškodily bachovky Rescue remedy-pomáhají zvládat stres (více informací i možnost koupě na webu www.sluzbyprozvirata.cz .

Přeju vám hodně štěstí při výběru koťátka.
_________________
Tatiana, Claudius, Čuk, Gek, Baldík, Šantí, Bivoj, Fay, Max, Bejby a Adam-in memoriam

http://www.prestickekocenky.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
bledulka



Založen: 28.03.2011
Příspěvky: 12

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 20:11:59
Odpovědět s citátem

Děkuji všem za vaše odpovědi Smile

S tím PP je to pro mě informace, která je také cenná, protože bych asi plašila, že není vše Ok, pokud bych PP neodstala při odběru..

Majitelé se zdají být solidní- některé informace už nám sdělili při naší návštěvě- stelivo nám ukázali , typ wc víme, jaké krmení (royal canin) také a prý nám i dají s kočičkou její granulky pro první dny (ale už jsme si ho i koupili spolu s dalším potřebným vybavením)

Děkuji za informaci, že se mám zeptat na výsledek testu HCM, to jsem neslyšela ještě, zjistím si o co vůbec jde. díky Smile

Chovatelé evidentně jsou v kontaktu s majiteli,protože mi pán s radostí i ukazoval fotky kočiček v novém domově,které jim dva noví majitelé zaslali Smile

Docela jsem překvapená, že jste ten nápad s "mezipřistáním" u rodičů úplně neoznačili za špatný .. opravdu jsem se domnívala, že je o hloupost.. (ale udělala bych to radši, protože bychom mohli jet s manželem oba a na přebírání kotěte i na řízení mohli být dva)
u rodičů můžeme mít k dispozici jak celý dům, tak i jeden z pokojíčků,kde spíme.. jenže nebude tam kotěti smutno? nebo ho nechat tam,když půjdeme třeba na procházku a jinak si ho vzít k sobě do obýváku? šlo by to? ke kocourovi bychom ho určitě nepouštěli, on ale i tak je hlavně venku a doma se jen ochomýtne... očkován je,odčervován myslím taky,ale zjistím... pokud ne v poslední době, za jak dlouho zaberou léky na odčervení? stačí ho týden před naší návštěvou odčervit nebo tam musí být delší doba?

S tím,zda je vůbec kočička schopná chovu zjistíme, ted o ní uvažujeme hlavně jako o členu rodiny a mazlíčkovi ,ale nevím,jak budeme uvažovat za rok...zda přeci jen nebudeme chtít,aby byla chovná... Musím to řešit nyní? je nějaké dočasné razítko v PP a nebo trvalé,které už nikdo nezmění? A nebo stačí za rok se případně ozvat chovateli, že bych ho o to chtěla požádat a on by za poplatek zařídil PP a já bych doplatila kupní cenu? (samozřejmě za předpokladu, že by bylo kotě možné mít na chov..) Ale jak čtu příspěvek výše, tak záleží jaké razítko bude mít a tudíž je více variant?

Děkuji všem Smile

Petra


Naposledy upravil bledulka dne 30. 3. 2011 20:48:13, celkově upraveno 3 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Aélinnel



Založen: 30.10.2009
Příspěvky: 358

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 20:30:03
Odpovědět s citátem

Já tak ráda vidím, když se někdo takhle zajímá ještě před koupí kočičky, vážně to strašně oceňuju, jste šikovná Smile

Tak k Vašim dotazům - u rodičů poskytněte kotětí místnost, třeba tu kde budete spát, dejte mu tam vše potřebné (jídlo, krmení, případně najkou hračku, dečku na spaní), věnujte se mu pokud bude mít zájem, ale nemějte strach, když půjdete třeba na procházku, kotě pravděpodobně usne nebo ho stejně bude zajímat ona místnost. Nenechte se zblbnout kňučením, hlavně v noci, když koťátko má spinkat, tak nenaučit, žekdyž zamňaučí, tak k němu přiběhnete jako k miminu - takhle by si Vás pěkně vycvičilo..před den hry a péče, ale v noci maximálně pusa na čumák nebo klidné ležení v posteli, ale spí se. Chvilku bude trvat, než to pochopí Smile

K PP - někdo si dává přetisk ,,Bez oprávnění k chovu" - znamená to, že nelze odchovávat koťata s PP.Lze ho zrušit tím, že se rodokmen vydá znovu, správní poplatek tuším něco kolem 200 Kč. Já jsem to měla třeba tak, že jsem kupovala kočičku na mazlíka, ve smlouvě jsem měla ,,majitelka se rozhodne do 12/2009 a případně doplatí za kočku k chovu tolik a tolik peněz" a dostala jsem pouze kopii PP, originál buď po doplacení, nebo kastraci. Nemělo by se to, ale dnešní chovatelé se tak jistí, takže to u solidního chovatele chápu, nicméně je to každého věc.
Chov není sranda, doporučuji opravdu smlouvu postavit nějak takto a vždycky se můžete rozhodnout pro kastraci Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
bledulka



Založen: 28.03.2011
Příspěvky: 12

Předmět: HCM a další nemoci
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 20:33:42
Odpovědět s citátem

Ještě bych se ráda zeptala na to HCM (jak jsem si přečetla -kardiomyopatii)
To znamená,že by rodiče měli mát genetické testy nebo ultrazvuk srdce?
Nebo pro zjištění mám jít na nějaký test já s kotětem?
a co se kočičkou stane,když ude pozitivní? má nějaká omezení (nemyslím vyřazení z chovu,ale zda má nějaká omezení (např. dietní, pohybové) aby se kardiomypatie nerozvinula nebo rozvinula co nejdéle? )

a jak je to s pozitivitou na ty dvě nemoci FIV, FeLV ? to mám kočičku "reklamovat" (vždyt už si na ni zvykneme a nechtěla bych se ji vzdát? nebo je nějaké opatření,jak rozvoji nemoci zabránit? a je pak třeba kočku separovat od jiných koček (od kocourka rodičů?) ) a mám zase naopak nechat předem vyšetřit kocoura rodičů na tyto nemoci protože je venkovní a nebo je to zbytečné?

A jak čtu, tak je tedy nevhodné s ní jít hned po příchodu domů na testování ,zda ona není pozitivní.. Je to tedy potřeba? když už bych ji asi nevracela.. (a je pozitivita kotětě na HCM, FeLV a FIV důvodem k tomu, že kotě z těchto důvodů nekupím? )

Sice jsme se do kočičky zamilovali a chceme ji (tu a žádnou jinou Wink Very Happy ) ,ale nerada bych,aby se nám s ní něco stalo z těchto důvodů, to bychom pak asi nesli těžko...

díky Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Aélinnel



Založen: 30.10.2009
Příspěvky: 358

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 20:42:50
Odpovědět s citátem

Takže - HCM je smrtelná nemoc a v současné době se nedá vyléčit, jen zpomalit průběh nemoci pomocí léků.
Testy rodičů - měli by mít sonografické, protože genetické nejsou skoro k ničemu - testuje se zatím jen na 2 genech z 11ti možných, takže i když je kočička geneticky neg., může být ve skutečnosti positivní. U nás toto vyšetření dělá několik specializovaných veterinářů-kardiologů. Ale ani testy rodičů nemusí zaručit že kotě neonemocní, tato nemoc je velmi zrádná a musí se sledovat linie dozadu a pečlivě studovat rodokmeny.
Na sono s vaším kotětem si můžete zajít zhruba v roce věku.

FIV, FeLV - po negativních rodičích a z dobré CHS je málo pravděpodobné, že by přinesené kotě bylo +, proto bych testy hned nedělala. Doma by se nakazit neměla, ale já by se asi bála styku s venkovním kocourem u rodičů - ten chodí ven a prostě může přinést cosi, i když on sám vůči tomu bude imunní. Na FeLV se dá očkovat, na FIV nikoli.
Kdyby ještě něco - ptejte se, od toho tu všichni jsme Smile)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
bledulka



Založen: 28.03.2011
Příspěvky: 12

Předmět: HCM a další nemoci
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 21:05:10
Odpovědět s citátem

aha, to znamená, jestli dobře chápu, že v podstatě je to s tou myopatií sázka do loterie.. Rodiče ji nemusí mít "diagostikovanou",ale i přesto ji kotě mít může... Kdyby náhodou sono neměli, mám kotě odmítnout nebo to je jakoby stejně jedno?
Pokud bude kočička v roce v pořádku, znamená to že je pravděpodobně zdravá nebo se to může znenadání projevit kdykoliv?

s tím dalším- to se přenáší jen přímým kontaktem (olizováním, žraním ze stejné misky, výkaly) a nebo i pouhým pobytem v místech,kde se pohybuje kocourek?
protože při delším pobytu mimo domov se nevyhneme tomu, že budeme kotě muset vzít s sebou a tak mám ji radši zavřít do jedné místnosti ve chvíli kdy bude sama a když budeme s ní, tak ji nechat po celém domě,ale nedovolit "osobní" kontakt s kocourem?

protože je na druhou stranu asi pravda, že i kdyby nebyl v tuto chvíli pozitivní,tak za měsíc si něco z venku přitáhnout může..


a rovnou se i zeptám, zda je nějaké zdravotní riziko při kontaktu se psem -druzí rodiče mají malého psa..ten je hodný, neublížil by.. krom blech atd hrozí něco , co by kotě mohlo chytnout od psa? nebo jsou psí a kočičí nemoci nepřenosné? (pes žije v domě a na zahradě tráví také dost času)

a moc díky za vaše rady, jste tu moc milí a děkuji.. jsem ráda, že jsem se o těchto stránkách dozvěděla Smile

Petra
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Aélinnel



Založen: 30.10.2009
Příspěvky: 358

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 21:14:23
Odpovědět s citátem

No, sázka do loterie úplně ne, ale je to nejisté.. doporučuji stránky Aleny C. (eliscastle.cz)a Zdenky P.(sweetcalimero.cz) kde najdete o HCM snad vše včetně osobních zkušeností Sad
No, pokud nebude mít matkakočka sono, tak teď je asi pozdě, březí ji tam nepotáhnou a po porodu taky asi ne - mělo by to tedy smysl chtít testy od kocoura, ale od matky třeba aby ji dotestovali potom. Jestli odmítnout - to je strašně těžká otázka, když už jste do kočičky zamilovaní, ale zdraví je přední. Jestli je to nějaká přední česká stanice, tak snad testují.
FIV a FeLV tuším jen přímým kontaktem, ale jistá si nejsem, zapátrejte tady na Modrém kocouřovi. Může se taky stát, že kočička nebude cestování snášet, v takovém případě je lepší (třeba při odjezdu na víkend či 4-5 dní) nechat kočinu doma a zajistit někoho, kdo ji tam bude chodit krmit a obveselovat.
Se psem - krom blech snad ne, občas k nám pes chodí a zatím vše OK..maximálně tak plísně, ale na ty největší bacha na výstavách.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
bledulka



Založen: 28.03.2011
Příspěvky: 12

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 21:47:36
Odpovědět s citátem

díky za odkazy na ty dva weby,kde jsem se trochu začetla o HCM... je pravděpodobnost,že to postihuje i ragdolly? to se asi neví,že? Dočítala jsem se tam hlavně o britkách a sfynxech a birmách...

no, pokud to dobře chápu, tak test určitě dělat už proto,že léky lze zmírnit průběh nemoci..

Zítra napíšu mail chovateli,zda jsou rodiče testováni (i když jak čtu, tak negativita nezajistí to, že ani oni třeba za rok , ani kotě bude neativní)

Super, že s pejskem nebude problém..

s kočičkou- no spíš ji budeme muset brát, doufám, že to snášet bude- hlídání doma by byl problém (neměl by ji asi kdo hlídat) a vzít ji s sebou mi přijde lepší než kočkohotel... rodiče by nám ji i hlídali,pokud bychom odcestovali někam,kde ji mít nemůžeme.. tak ji asi necháme naočkovat aspon na to co jde..ale to asi probereme s veterinářem...

ostatně- k veterináři jít kdy po příchodu kotěte do nového domova? během prvního týdne? nebo se nemusí? jak často se s kotětem chodí? předpokládám, že minimálně pro nějaký odčervovadla bych si měla zajít.. a odčervuje si ji i nový majitel (já) pokud byla odčervena chovatelem a nebo až zase po urč. čase?

Petra
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Aélinnel



Založen: 30.10.2009
Příspěvky: 358

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 3. 2011 21:58:59
Odpovědět s citátem

bledulka napsal:
díky za odkazy na ty dva weby,kde jsem se trochu začetla o HCM... je pravděpodobnost,že to postihuje i ragdolly? to se asi neví,že? Dočítala jsem se tam hlavně o britkách a sfynxech a birmách...

no, pokud to dobře chápu, tak test určitě dělat už proto,že léky lze zmírnit průběh nemoci..

Zítra napíšu mail chovateli,zda jsou rodiče testováni (i když jak čtu, tak negativita nezajistí to, že ani oni třeba za rok , ani kotě bude neativní)

Super, že s pejskem nebude problém..

s kočičkou- no spíš ji budeme muset brát, doufám, že to snášet bude- hlídání doma by byl problém (neměl by ji asi kdo hlídat) a vzít ji s sebou mi přijde lepší než kočkohotel... rodiče by nám ji i hlídali,pokud bychom odcestovali někam,kde ji mít nemůžeme.. tak ji asi necháme naočkovat aspon na to co jde..ale to asi probereme s veterinářem...

ostatně- k veterináři jít kdy po příchodu kotěte do nového domova? během prvního týdne? nebo se nemusí? jak často se s kotětem chodí? předpokládám, že minimálně pro nějaký odčervovadla bych si měla zajít.. a odčervuje si ji i nový majitel (já) pokud byla odčervena chovatelem a nebo až zase po urč. čase?

Petra


Ano, postihuje to i ragdolly, u nich lze testovat 2 geny, kdežto u ostatních plemen jen 1. K veterináři doporučuji zajít běhěm prvních dnů kotěte a nechat si od veterináře vystavit potvrzení že kotě je na pohled zdravé, bez plísně, svrabu a jiného, a kopii lékařské zprávy poslat chovateli - je to jištění pro Vás i chovatele v případě potíží.
Odčervené bude od chovatele, dále tuším za půl roku,ale tohle Vám řekně přímo chovatel.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
bledulka



Založen: 28.03.2011
Příspěvky: 12

Předmět: bezopet, výchova kočičky,strava aj.
PříspěvekPřitlapkováno: 31. 3. 2011 7:01:25
Odpovědět s citátem

Dobrý den,

díky za předchozí odpovědi Smile

Ještě bych se ráda zeptala na pastu Bezopet. Pokud dobře chápu, tak pokud si kočička olíže chloupky a spokne je, může ji to nadělat neplechu... A bud kočky žerou trávu venku a tyto zbytky pak vyvrhnou a nebo se podává tato pasta.. Ta pasta jim pomůže ve vyhrnutí a nebo ve vyloučení těchto chomáčků stolicí?

Je lepší ta pasta a nebo zasadit trávu (pšenici) do květináče?

jak často by toto měla žrát a od jakého věku?

Jak poznám na kočičce, kdyby měla v tomto směru nějaký problém?

a také bych se ráda zeptala, jak kočičku "vychovávat" Je mi jasný, že p ní nemohu chtít takovu poslušnost jako od psa, vím, že kočka je osobnost...Ale na druhou stranu se určitě objeví něco, co bych ráda aby nedělala (např. skákání na stůl při našem jídle, kousání lidí,.. prostě něco co bych radši,kdyby nedělala) a jak potom ragovat-jak ji to odnaučit,abych ji ale zase na druhou stranu nezastrašila a neudělala víc škody.. četla jsem, že kočky potom mohou být naopak ještě "problematičtější",pokud jsou trestány nevhodně.. ..

A ještě ke stravě.. ráda bych ji-až se aklimatizuje- naučila na syrové maso.. jenže koukám v diskuzích , že se názory různí na to, zda převařovat.. vím, že vepřové není vhodné. Ale jak s převařováním masa kuřecího a hovězího a jak s převařováním vnitřností kuřecích a hovězích.. (vím, že je nutné alee zmražení na 48 hodin)
jsou nějaké druhy vnitřností pro kočky nevhodné? (játra, ledvinky? ) jak se sladkovodní rybou (kapr, pstruh, plotice..) táta je rybář a určitě budu mít někdy možnost dát syrovou nebo uvařenou sladkovodní rybu-ale smí je? a co kosti? s těma si kočka poradí?

pokud bude kočka na kvalitních granulích, tak ji stačí maso jen jako doplněk a "chuťovka" že?

děkuji

pěkný den

Petra
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: Re: bezopet, výchova kočičky,strava aj.
PříspěvekPřitlapkováno: 31. 3. 2011 10:15:48
Odpovědět s citátem

Na spoustu dotazů, které pokládáte, tu už odpovědi jsou, chce to jen projít si forum, vím, že není snadné dopátrat se, ale narazíte při pročítání na další užitečné informace, které jste třeba nehledala, nebo by Vás ani nenapadlo se ptát Smile

tráva, pasty:
http://www.modrykocour.cz/forum/viewtopic.php?t=519

např. kuchyňská linka:
http://www.modrykocour.cz/forum/viewtopic.php?t=4174
a v podstatě celý oddíl je o tom, jak kočku směrovat, či eliminovat některé nežádoucí jevy:
http://www.modrykocour.cz/forum/viewforum.php?f=36

k podávání syrové stravy, resp. masa:
http://www.modrykocour.cz/forum/viewtopic.php?t=3764
jinak zase - celý oddíl o potravě, témata se různě prolínají a můžete zjistit, že i když máte v plánu krmit syrovým masem, kočka může Vaše plány velmi hbitě zhatit, informace i o strukuře stravy, o tom, jak a kdy a čím kdo krmí:
http://www.modrykocour.cz/forum/viewforum.php?f=37
krmení rybami řešili i "u spyhnxíků"
http://www.modrykocour.cz/forum/viewtopic.php?t=3773
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
tatiana



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 2163
Bydliště: Plzeňský kraj

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 31. 3. 2011 10:16:42
Odpovědět s citátem

http://www.prestickekocenky.mypage.cz/menu/kotata-informace-pro-zajemce/navod-k-obsluze-kotete-zn-devon

přečtěte si to, máte tam zodpovězeno dost otázek-je tam sice devon-rex a peterbald, ale 90% informací je obecných a týká se všech koťat, nejen devonů a peterbaldů
_________________
Tatiana, Claudius, Čuk, Gek, Baldík, Šantí, Bivoj, Fay, Max, Bejby a Adam-in memoriam

http://www.prestickekocenky.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
bledulka



Založen: 28.03.2011
Příspěvky: 12

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 31. 3. 2011 11:01:44
Odpovědět s citátem

děkuji za odkazy, určitě projdu, je pravda, že by mě nenapadlo např. hledat stravu pod plemenem sfynx Smile

děkuji všem za cenné rady, zkusím už ted pátrat sama -jen co se zde na foru zorientuji Smile

Petra
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
tatiana



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 2163
Bydliště: Plzeňský kraj

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 31. 3. 2011 14:57:23
Odpovědět s citátem

Podle toho je přetisk na rodokmenech "neurčen k chovu" - to lze po domluvě změnit a vystaví se nový rodokmen bez tohoto omezení, nebo "nevhodný k chovu" - to změnit nelze, tam je něco, co kočku z chovu vylučuje. Každá organizace tu formulaci na přetisku bude mít krapítko jinou, ale podstata je stejná.
_________________
Tatiana, Claudius, Čuk, Gek, Baldík, Šantí, Bivoj, Fay, Max, Bejby a Adam-in memoriam

http://www.prestickekocenky.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Blažková Hana



Založen: 23.03.2009
Příspěvky: 345

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 4. 2011 17:49:00
Odpovědět s citátem

tatiana napsal:
Podle toho je přetisk na rodokmenech "neurčen k chovu" - to lze po domluvě změnit a vystaví se nový rodokmen bez tohoto omezení, nebo "nevhodný k chovu" - to změnit nelze, tam je něco, co kočku z chovu vylučuje. Každá organizace tu formulaci na přetisku bude mít krapítko jinou, ale podstata je stejná.

Tatiano, ten přetisk zní: " bez oprávnění k chovu" a toto omezení lze chovatelem odkud kotě pochází kdykoli změnit. Např. po doplacení ceny kotěte na cenu chovného zvířete.
Jinak běžný nešvar, a to že rodokmen zvířete je vydán novému majiteli až po doplacení ceny, nebo až po doložení dokladu o kastraci, je proti stanovám ČSCH. Neboť zvíře má právo na rodokmen, pochází li z chovu registrovaného v ČSCHK a to okamžitě, je-li rodokmen vystaven plemenou knihou.
Hanka
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
bledulka



Založen: 28.03.2011
Příspěvky: 12

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 3. 4. 2011 20:03:28
Odpovědět s citátem

Děkuji všem za odpovědi..Smile

S majitelem jsme si na téma přetisku psali.. Do chovu prodávají svá koťata minimálně,ale jinak našemu kotěti nic nebrání v tom být chovné.. Takže promyslíme a uvidíme, zda si ponecháme vrátka otevřená a nebo se rovnou již nyní rozhodneme pro kastraci (v tuto chvíli bych zvolila kastraci -z prostorových důvodů,ale kdoví,jak to bude s bydlením za rok..)
A děkuji všem za rady, pomalu se už i stíhám zorientovat zde na foru,kde musím říci, že je dost opravdu zajímavých a podnětných diskuzí a je to ještě na několik dní čtení, než se prokoušu vším,co mě zajímá Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   





Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (55x)
2
Vyhlášení NEJ fotky prosince 2023 (47x)
3
Naléhavě hledáme dobrovolníka pro pomoc ... (25x)
4
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (24x)
5
Vyhlášení NEJ fotky listopadu 2023 (19x)
6
Pojištění koček (19x)
7
Jak se naučit vybírat mýtné (18x)
8
Vyhlášení NEJ fotky února 2024 (18x)
9
Vyhlášení NEJ fotky ledna 2024 (18x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top