Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Dominantní kotě


<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
Krausová



Založen: 07.11.2009
Příspěvky: 21

Předmět: Dominantní kotě
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 1. 2012 21:18:28
Odpovědět s citátem

Máme doma jednu britskou kočičku Haničku. Budou jí 3 roky a je kastrovaná. Od chvíle, co jsme si jí přinesli, moc se chtěla kamarádit s dalšími zvířátky, hlavně s pejsky venku při procházce na kšírách. K ostatním kočkám venkovním i bytovým se chovala přátelsky, ale bez kladné odezvy. Teď jsme známým sehnali přes další známé koťátko a na jeden den ho zkusili mít u nás doma, jak to naše kočička přijme, protože jsme si i my zamilovali další koťátko. Já tajně doufala, že to bude fajn, protože naše Hanička vždy moc toužila po zvířecí společnosti. Nečekala jsem, že by mohl nýt problém v 9ti měsíčním kotěti-kočičce. Kotě se narodilo v bytě mezi dalšími dvěma dospělými kočkami, psem a čtyřmi dětmi našich známých. Kotě mělo i dva své sourozence. Tak jsme si mysleli, že bude na kočky zvyklé. Jenž ouha, kotě, kdykoli se ke kotěti naše Hanička přiblížila se vztyčeným ocáskem,hlavou vzpřímenou a upřímným mňouknutím, prostě přátelsky, kotě začalo pokaždé vnitřně vrčet, sledovalo ji jako sfinga a když se přiblížila, zasyčelo nebo seklo. Naše Hanička dlouho odolávala, ale vždy bez úspěchu. Kotě stále vrčelo a naše Hanička také začala syčet, ale stále kotě sledovala na každém kroku a chtěla se přiblížit a seznámit. Dokonce se chtěla vyválet v záchůdku, kde se před tím vyválelo kotě nebo u toho záchůdku ležela. V noci došlo ke střetu mezi kotětem a naší Haničkou, že jsem musela zasáhnout a oddělit je. Naše kočička se začala vyhýbat i našemu pohlazení a jakémukoli kontaktu, či pomazlení. Za to kotě při kontaktu s námi si spokojeně předlo a mazlilo se. Teď je už kotě u našich známých, naše Hanička odpočítá v záchůdku po kotěti a jako by je hledala. Srdíčko nás všechny bolelo, když jsme sledovali reakci kotěte na přátelskost naší Haničky a říkali jsme si, proč ji tak odmítá.
Je to snad tím, že se kotě nové kočky bojí a jde jen o čas si zvyknout a seznámit se? Rozhodně jsem nečekala, že takhle malé kotě se bude takhle chovat k dospělé kočce, která je svou paní u nás doma. Kotě bylo spokojené v naší společnosti, vrněla jak obrtraktor a naše Hanička jen tiše trpěla a snažila se seznámit. Chtěli jsme naší kočičce pořídit kamarádku, ale z téhle zkoušky jsme tak zklamaní, že si říkáme, než naší Haničku trápit kotěcím odmítáním a agresivními výpady, raději bude sama. Já vím, byl to jen jeden den seznamování, ale bylo nám z toho hodně ouzko.
Setkal jste se už někdy někdo s takovouhle zkušeností? Myslíte, že by takové dvě povahy byly někdy kamarádkami?
_________________
Leňuška
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
beta.1



Založen: 20.06.2007
Příspěvky: 640

Předmět: Re: Dominantní kotě
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 1. 2012 22:29:24
Odpovědět s citátem

No jeden den je velmi málo na seznámení,to chce čas,kotě se bojí,proto syčí a útočí,musí si zvyknout na pach cizí kočky,týden by určitě stačil na to aby začli spát spolu:-)

BBLMM
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: Re: Dominantní kotě
PříspěvekPřitlapkováno: 31. 1. 2012 7:39:43
Odpovědět s citátem

V podstatě celá tahle část fora je o seznamování koček. Doporučuji namátkou vybrat pár témat a pročíst si je. Zjistíte, že to, co se dělo u Vás byl celkem standardní jev.

Hlavně chybou bylo, že jste si to nenačetla dřív, zřejmě byste pak kotě nedali jinam, ono Vaše zásahy mohou proces sblížení a zvyknutí si oddálit.

Také bych doporučila trochu změnu přístupu. Chápu, že Hanička je první a tudíž Váš vztah k ní je zatím vřelejší než k nové kočičce a je vhodné jí to dát najevo. Ale opravdu to nelze brát tak, že "Hanička toužila po zvířecí společnosti" a "Hanička je přátelská a kotě jí odmítá" .... Hanička jistě má nějaké pocity, ale soustředíte se moc na ní a trochu mi přijde, že jste zapomněli na pocity nováčka ... ono kotě, resp. vlastně už dospělou kočku jste v devíti měsících vzali z jejího prostředí a přinesli k dospělé kočce, nový byt, nové pachy, nový režim, noví lidé ... prostě úplná změna kočky, která už v devíti měsících má své zvyky a návyky a kočka sama potřebovala klid na sžití a Vy jí během jednoho dne přinesete a druhý den zase odnesete.

Nové kotě/kočka si musí zvyknout a že pochází z místa, kde koček bylo víc neznamená, že automaticky bude přátelské. Obě kočky si musí ujasnit své vztahy, ale pokud do toho ujasňování budete zasahovat, budou obě zmatené.

Takže doporučuji si tedy načíst něco ve foru a pak si rozmyslet, v návaznosti na načtené, jak pokračovat dál.

Dodatek: Byla jsem upozorněna na svou nepozornost při čtení a sypu si popel na hlavu, že jste byli pro kočinu jen přestupní stanice. Pravdou je, že v podstatě stejně platí výše uvedené (pro případ, že byste si kotě pořídili i Vy), a i to, že pro tu devítiměsíční kočičku to muselo být extra náročné a i vč. toho, že je třeba si o tom načíst, a platí i to, že z jednoho dne opravdu nemůžete soudit a soužití na trvalo se vyvíjí déle než během pár hodin. Smile
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Balisek



Založen: 07.12.2007
Příspěvky: 74

Předmět: Re: Dominantní kotě
PříspěvekPřitlapkováno: 31. 1. 2012 12:07:22
Odpovědět s citátem

Krausová napsal:
Setkal jste se už někdy někdo s takovouhle zkušeností? Myslíte, že by takové dvě povahy byly někdy kamarádkami?


Milá Lenko, mnohem horší zkušenost mám za sebou hned dvakrát:-) Když u nás přibyl druhý a posléze třetí kočičí exemplář (oba již v dospělém věku), v mžiku se jinak poklidná domácnost změnila na válečnou zónu.

Prvních 7-10 dnů bylo plných napadání a zuřivých rvaček, kde se kočky urputně snažily snést se vzájemně z povrchu zemského. V této fázi by nikdo nevěřil, že se někdy v životě budou alespoň tolerovat, natož kamarádit. Pak se situace postupně zklidňovala a boje se změnily na ozbrojené příměří a po 1-2 měsících už kočky společně blbly a spaly v jednom chumlu.

To, co jste zažila, je opravdu zcela normální - jen malokdy proběhne seznamování zcela hladce. Hlavní je "moc to neřešit" a nevměšovat se - nechat kočkám čas a prostor, aby si na sebe vzájemně zvykly.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   





Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (42x)
2
Britská krátkosrstá kočka (20x)
3
Tristis eris, si solus eris - Bude Ti teskno, ... (19x)
4
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (18x)
5
Seznam hřbitovů pro zvířata, krematorií ... (18x)
6
Mňoukání a štěkání (17x)
7
Je libo pouzdro na telefon s kočičím zadečkem? (14x)
8
Značkování u kocourů a koček (13x)
9
Proč se kočky nerady koupou, ale fascinuje je ... (13x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top