Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Chování kocoura vůči dětem


<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
evka_s



Založen: 03.01.2018
Příspěvky: 2

Předmět: Chování kocoura vůči dětem
PříspěvekPřitlapkováno: 3. 1. 2018 9:25:37
Odpovědět s citátem

Dobrý den,

máme doma útulkového kocoura (obyč. mourovatý), s námi je od konce srpna. Podle údajů z útulku by mu mělo být cca 7-8 měsíců, podle naší veterinární kliniky má určitě přes rok. V útulku nám ho doporučili jako mazla vhodného k dětem (4 a 2 roky). Samozřejmě jsme nečekali, že bude jak plyšové zvířátko, ale zpočátku měl s dětmi dobrý vztah. Kluci byli naučeni jak se ke kočkám chová, že ho nesmí rušit při spánku a žrádle, že si s nimi bude hrát když on uzná za vhodné a pod. Teď je však na denním pořádku, že zvlášť na toho staršího útočí - kamkoliv jde, Frankie mu jde po nohách a boku, když sedí na gauči nebo dokonce v noci spí, jde mu po krku, drápama i zubama a drží. Já samozřejmě pochopím, když ho škrábne v rámci hry, nebo pokud dítě udělá něco, co se mu nelíbí. Ale toto je pro nás s manželem nepřijatelné chování, i když Frankieho máme rádi. K nám se chodí pomazlit, spí s námi v posteli, ale i po nás už začíná startovat (na nohy). Je naděje, že se to ještě nějak upraví?
Jinak je zhruba 3 týdny vykastrovaný, je chovaný v bytě, má podle mě kvalitní stravu (granule Orijen/Acana, konzervy a kapsičky jen s masem, maltózová pasta na zvracení, semtam kočičí mléko/puding/jogurt, to miluje). Přes den má i klid, když jsme pryč, má obrovská okna na výhled ven...tak nevím, kde děláme chybu :-/ (trestáme vytaháním za krk, důrazným "ne", když je nejhůř tak výjimečně rozprašovačem s vodou)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Filip
Webmaster


Založen: 28.01.2006
Příspěvky: 555
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 3. 1. 2018 9:57:15
Odpovědět s citátem

Dobrý den, zkusím napsat něco o mém přístupu (nevím, jak moce je to univerzální), a začnu odzadu.

"Trestání" jsem vždy volil "kočičího typu", tedy když začne kotě dělat něco nepřijatelného, znamená to pro něj konec mé pozornosti. Skákalo a kousalo do nohou pod peřinou? Vstal jsem nebo už jsem se ani nehnul (což není moc atraktivní hra). Škrábání rukou nebo kousání při hře? Konec hry, vstal jsem a šel pryč, jinam, dělat si něco svého, u čeho kotě nemohlo technicky být. Tomu kočky (aspoň ty mé) rozuměly a nikdy nebyl a není žádný problém.

Spojení s "NE!" funguje dodneška (tedy, vědí, že něco dělají špatně, ne vždy samozřejmě přestanou Smile - ale rozumíme si).

K rozprašovači... použil jsem to asi jen jednou, protože si myslím, že by se to mělo použít jaksi nečekaně - když je něco špatně (kočka je na kuchyňské lince), najednou nečekaně střík! Ale kočka by asi ani neměla vědět, že to na ni stříkáte vy.

Samozřejmě po internetu radit je těžké, nevidím, jak to vypadá, ale nemůže také jít o to, že vaše odmítnutí může vypadat jako hra? Jako získání pozornosti? Takže pokud to funguje, když někoho "zakousne" (a pak se s kočičákem někdo honí po bytě = hraje si), tak v tom bude pokračovat. Ale jen odhaduji... co myslíte?
_________________
Filip (Lilly a Charlie)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
wanesaa



Založen: 13.08.2010
Příspěvky: 114
Bydliště: Sokolov

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 3. 1. 2018 9:58:19
Odpovědět s citátem

No,já si myslím,že k takhle malým dětem není dobrá kočka.Znám to ze své zkušenosti,Mám dvě malé vnučky 3 a 5 let a když jsou u mě na víkend,tak kočky jsou během pár hodin ve stresu,kocour se schová pod postel a půl dne vůbec nevyleze a kočka (Ocicat)ta si to s nimi vyříká sama-tak zle na ně zamňouká,když jí dělají něco co nemá ráda,že holky raději vycouvají.Já se je snažím vychovávat tak,aby měly pěkný vztah ke kočkám,ale stejně když se nekoukám,tak jim něco provádí,nenechají je vyspat v pelíšku,nebo v dobré vůli na ně "házejí provázek,místo tahají,no a kočky raději utečou.Kočka prostě nemá svůj klid.Každopádně ten Váškocour za to nemůže ale má strach,tak se brání.Určitě bych ještě na něj nestříkala rozprašovačem..
Holky mají i doma kočku a ta je chudák stále celý dny schovaná pod postelí a vylézá až v noci,jak holky křičí,atd..je mi jí moc líto,už jenom protože je jí 14 let a takové stáří si chudinka nezaslouží.U mě jim hned vynadám,když něco udělají,zaplať pánbůh je netahají,protože moje kočky se nedají a kocour má navíc 7 kilo.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Filip
Webmaster


Založen: 28.01.2006
Příspěvky: 555
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 3. 1. 2018 10:24:09
Odpovědět s citátem

Chtěl bych dodat, že jsem měl kočky dřív než děti a děti s nimi vyrůstaly a žádný problém. Naopak, včera jsem byl s dětmi v kočičí kavárně a byl jsem hrdý, jak se, možná trochu narozdíl od ostatních dětí, k tamním kočkám uměly chovat (ano, jsem nekritický Smile ). Děti v domácnosti s kočkami se musí naučit, co a jak. A také kočky se musí naučit, co a jak - a mladý kocourek to zvládne lépe než starší kočka, to je také fakt. Prostě ale věřím, že to jde bez zalézání pod postel a bez pokousání.

Samozřejmě také nevím, jak někdo v útulku přišel na to, že kocourek je vhodný k dětem (bez znalosti pozadí v tom cítím něco jako "marketing"), ale kočku lze fakt mít i s malými dětmi. Vím to z vlastní zkušenosti Smile Držel bych se zásad, jak jsem psal už výše.

Ještě mě napadá - naučit děti hrát si s kočkou tak, jak se to kočce líbí? Naučit je vnímat, co si kočka myslí a proč něco dělá? Myslím, že to děti baví.
_________________
Filip (Lilly a Charlie)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
evka_s



Založen: 03.01.2018
Příspěvky: 2

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 3. 1. 2018 17:29:43
Odpovědět s citátem

Ale oni vědí, jak se k němu mají chovat. Že u něj nemají křičet, rušit ho, pokud dělají něco co by se mu nemuselo líbit, tak je upozorním a zakážu to. Při hře s nimi nevypadá kocour ve stresu. A je vidět ten rozdíl když jen žádá o pozornost a vybízí ke hře, a když zcela zákeřně jde dítěti po krku. Uprostřed noci, když dítě spí. Nebo když si jen tak sedí na gauči a dívá na pohádku. Toto nám vadí Sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   





Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (75x)
2
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (33x)
3
Britská krátkosrstá kočka (30x)
4
Kočičí jména (29x)
5
Tristis eris, si solus eris - Bude Ti teskno, ... (28x)
6
Mrouskání kočky (říje) (26x)
7
Seznam hřbitovů pro zvířata, krematorií ... (26x)
8
Mňoukání a štěkání (22x)
9
Kočka a umění. 10. díl: 20. století (21x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top