Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

HCM u Sphynxů


Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: HCM u Sphynxů
PříspěvekPřitlapkováno: 10. 2. 2007 19:35:05
Odpovědět s citátem

HCM... tahle tři písmena se v poslední době opakují stále častěji. Jedni mají, bohužel, osobní zkušenost s touto ošklivou srdeční vadou, jiní tvrdí, že je to "nafouknutá bublina" a další ze způsobů, jak například vystrašit zájemce o koťátka bez PP nebo o koťátka od chovatelů kteří netestují chovné kočky.
Většina lidí ale neví, co to vůbec HCM je, jak se projevuje, jak testuje a proč se o ní v souvislosti se Sphynxy tolik mluví.

Tak tedy začněme pěkně od začátku.
HCM je zkratka pro Hypertofickou kardiomyopatii. Je to srdeční vada, postihující levou stranu srdečního svalu, a je (ve většině případů) dědičná.

HCM je dědičná dominantně, ale gen (nebo série genů), které ji způsobují, mají variabilní expresi (to znamená, že se klinické příznaky neprojeví u všech koček, které gen pro tuto vadu nesou). Buď je to tím, že je neúplně dominantní, či se na jejich projevení podílí ještě další geny (např. polygeny), nebo tělesná kondice kočky. Z toho vyplývá, že je HCM obtížně diagnostikovatelná a ne vždy jednoduše dědičná, nicméně řešením není říct si, že když je to tak složité, raději se na to vykašleme.

Do linií Sphynx se HCM dostala pravděpodobně přikřížením některých plemen v počátcích vývoje plemene, a protože se o tento problém nikdo příliš nestaral, v dnešní době je postižených Sphynxů a linií stále více.
Percentuelně je těžké udělat přesný odhad, dle záznamů v databázi na mezinárodním Sphynx fóru je to něco okolo 11-15%, ale postižených může být i podstatně více, neboť ne všichni chovatelé, v jejichž chovu se HCM projeví, to přiznají veřejně.

Průlom v zájmu o HCM u Sphynxů, testování a vyřazování z chovu nastal před několika lety, kdy Americká chovatelka našla doma mrtvou roční, těhotnou kočičku u které pitva prokázala HCM. Situace se začala probírat na mezinárodním fóru a samozřejmě začalo zkoumání linií předků a spojitost s jinými, předčasně zemřelými Sphynxy. Chovatelé se o diagnostiku a prevenci začali více zajímat a kardiologové doporučili pravidelně vyšetřovat Sphynxům srdíčka, postižené vyřazovat z chovu a eliminovat tak výskyt u pozdějších generací. Problém ale nastal (a trvá dodnes), když se někteří chovatelé zalekli vyřazování z chovů. Pro některé by to znamenalo vyřazení několika koček, nebo i skončení chovu, což je poměrně velká finanční ztráta vzhledem k výši pořizovací ceny chovného Sphynxe. Nemusím zdůrazňovat, že takový přístup je dost krátkozraký, a dříve nebo později se ostatní chovatelé i zájemci dozvědí, kteří jedinci nebo linie jsou postižené. K jejich škodě, se najde dost neznalých kupujících, kteří o této hrozbě nevědí a kotě z postižené linie koupí.

Pokud Sphynx od svých předků zdědí gen pro HCM, neznamená ještě, že se u něj klinické příznaky onemocnění objeví, ale je velká pravděpodobnost, že gen přenese na své potomky, protože každé z koťat dostává polovinu genetické výbavy od tatínka a polovinu od maminky. Jsou-li rodiče příbuzní, a tím je u nich riziko podobné genetické výbavy větší, je i větší riziko, že stejný gen(y) nesou oba a tudíž riziko, že ho potomci zdědí se také zvyšuje.

Jak zjistíme, zda Sphynx tento gen nese? Bohužel se 100% jistotou to nezjistíme, dokud nebude existovat spolehlivý DNA test. O jeho vytvoření už uvažuje skupina lékařů při Washingtonské univerzitě, kteří momentálně zkoumají rodokmeny a výsledky kardiologických vyšetření které jim zaslali chovatelé testovaných (pozitivních i negativních) Sphynxů z celého světa.

Než bude ale hotový DNA test (pokud někdy), zodpovědní chovatelé nesedí a nečekají se založenýma rukama. Nechávají chovené kočky vyšetřit u veterináře s kardiologickou specializací, aby zjistili, jestli se u jejich koček nezačínají projevovat změny na srdečním svalu-hlavní projev HCM. Pokud takové změny (ztlušťování stěny srdce) nastanou, je nejzodpovědnější kočku z chovu vyřadit a zaměřit se i na předky a potomky kočky. Obvykle je postiženo více generací a při bližším průzkumu rodokmenu můžeme narazit na předka, který zemřel v mladém věku (v té době se ještě netestovalo), nebo bylo i známo, že měl problémy se srdíčkem. Ví se o několika takových konkrétních kočkách, které zjevně HCM trpěly nebo HCM jejich pitva prokázala.

Někdy se už začnou u kočičáka projevovat klinické příznaky (nejčastěji namáhavé dýchání, kašlání, otoky plic a končetin, letargie, paralýza zadních končetin...), ale to je již většinou pozdě. Pokud se srdíčko začne léčit v ranném stádiu postižení, může se podařit kočičákovi prodloužit život (cena léků je zhruba 100-400Kč měsíčně). Tato srdeční vada se však úplně vyléčit nedá.

Panují názory, že je testování zbytečné, že není výsledek věrohodný.
V prvé řadě je potřeba znát věrohodnost výsledku, zhodnotit, jaký veterinář vyšetření provedl, jak a jaké měl zkušenosti a technické vybavení. Neodborně provedený test může být jak falešně negativní, tak falešně pozitivní.

1.test musí provádět veterinář s kardiologickou specializací
2.provádí v prvé řadě echokardiografické vyšetření ke kterému používá kardiologické sono, které je odlišné od běžného, má speciální funkce a k jeho používání je zapotřebí praxe. Velmi jednoduše a laicky řečeno, obrázek srdíčka může zastavit ve chvíli úplného napumpování a úplného vypumpování krve ze srdíčka, sekvenci nahraje a na obrazovce změří tloušťky stěn i velikost levé komory. Vše porovnává ve vzájemných proporcích, k tělesné stavbě kočky, přičemž vede v patrnost i stáří kočky a eventuelně předešlé měření (které má zaznamenané v kartě kočky). Také může barevně (červeně a modře) sledovat rychlost průtoku krve srdíčkem.
3.jako doplňující vyšetření může udělat RTG, EKG, krevní obraz.

Vyšetření je spolehlivé, pokud ho provádí specializovaný, zkušený veterinář -kardiolog s odpovídajícím vybavením.

Existují pravděpodobně minimálně dva odlišné geny způsobující HCM. Podle zkušeností chovatelů a zaznamenaných případů i stupeň postižení může být různý, od mírné formy projevující se ve 2-3letech a nevyžadující léčbu medikamenty, po velmi vážné a invazivní postižení projevující se už u koťat (v Holandsku diagnostikovali vrh čtyřměsíčních koťat), nebo způsobující silné obtíže vyžadující léčbu, nebo i náhlou smrt v mladém věku.

Obvykle se chovné kočky testují poprvé okolo jednoho roku věku, předtím, než jsou použity v chovu. Dále se pak vyšetření po několik let každoročně (nebo ob rok, dle doporučení ošetřujícího lékaře a rizika vzhledem k předešlým generacím) opakuje. U starších koček mohou být změny na srdci způsobeny stářím a opotřebováním.

Budete-li si pořizovat kotě, zcela určitě nebude ve věku odběru vyšetřené, a až na extrémní vyjímky objevení HCM v tomto věku, by to bylo i zbytečné. Není povinností chovatele na HCM kočky vyšetřovat (žádná organizace to chovatelům neukládá). Pokud ale chcete-li mít větší jistotu, že v tomto směru kupujete zdravé kotě (respektive kotě s nižším rizikem výskytu HCM), požádejte chovatele o předložení zpráv o vyšetření minimálně rodičů kotěte. Úplně ideální je, pokud jsou vyšetřeni i prarodiče kotěte. Po dvou generacích, a s každou další generací, kdy se HCM neprojevilo se riziko objevení významně snižuje.
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Thelma



Založen: 01.07.2005
Příspěvky: 48
Bydliště: Valašské Meziříčí

Předmět: HCM
PříspěvekPřitlapkováno: 10. 2. 2007 23:05:48
Odpovědět s citátem

Karolíno,děkujeme.
Určitě to bude zajímat i chovatele jiných plemen,protože tato nemoc se netýká jen naháčů.
_________________
Thelma,Honzík,Čoketka a Airínka(Ája)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
CZ_Bee



Založen: 17.05.2005
Příspěvky: 79
Bydliště: Praha

Předmět: HCM
PříspěvekPřitlapkováno: 12. 2. 2007 8:05:02
Odpovědět s citátem

Díky, Karolíno, za užitečné informace. Škoda, že jsem je tenkrát při pořizování mého prvního Sphynxe Croniho neznala. Určitě bych si vybrala kotě z jiného chovu. Co jsem "ušetřila" na kupní ceně, mnohem více jsem zaplatila za veterináře.

Stalo se... Když už máme zvíře s HCM doma, rozhodně se ho nezbavíme. Kocourka máme rádi, proto děláme vše pro to, aby byl pokud možno v "normálu". Někdy se to daří, jindy ne. Většinou bojujeme s otoky (plic, končetin), kašel se nám podařilo stabilizovat. Croni bere pravidelně 3x denně léky.

Je nezodpovědné, že někteří chovatelé vůbec netestují proti této zákeřné nemoci. A co je ještě horší - někteří "chovatelé" o této nemoci u svých koček (nebo jejich předků) vědí, ale dál na nich chovají. Jde jim zřejmě pouze o peníze, už je nezajímá, jak budou trpět kočky a duševně i jejich noví majitelé. Peníze vem čert, ale strašně hnusná je nejistota, zda vůbec najdu svoji kočku živou, když se vrátím z práce, atd....

Myslím, že by nebylo od věci zavést větší přísnost do chovu koček - povinně testovat a všechna nemocná zvířata (podobně jako u psů s displazií kyč. kloubu) vyřadit z chovu. Také bych uvítala jednoznačné označení každé kočky (tetování, čip), aby se zamezilo podvodům (provádět testy na úplně jiné zdravé kočce a výsledky pak přiřadit té nemocné, atd.).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Jana Babická



Založen: 17.04.2006
Příspěvky: 238
Bydliště: Plzeň

Předmět: Re: HCM
PříspěvekPřitlapkováno: 12. 2. 2007 9:05:52
Odpovědět s citátem

Je nezodpovědné, že někteří chovatelé vůbec netestují proti této zákeřné nemoci. A co je ještě horší - někteří "chovatelé" o této nemoci u svých koček (nebo jejich předků) vědí, ale dál na nich chovají. Jde jim zřejmě pouze o peníze, už je nezajímá, jak budou trpět kočky a duševně i jejich noví majitelé. Peníze vem čert, ale strašně hnusná je nejistota, zda vůbec najdu svoji kočku živou, když se vrátím z práce, atd....

Myslím, že by nebylo od věci zavést větší přísnost do chovu koček - povinně testovat a všechna nemocná zvířata (podobně jako u psů s displazií kyč. kloubu) vyřadit z chovu. Také bych uvítala jednoznačné označení každé kočky (tetování, čip), aby se zamezilo podvodům (provádět testy na úplně jiné zdravé kočce a výsledky pak přiřadit té nemocné, atd.).[/quote]

Ono zavedení povinných testů by bylo dobré, pokud by existovaly 100% spolehlivé testy. Geneticky se dá testovat HCM pouze u MCO a vyšetření HCM u ostatních zvířaz ovlivňuje hodně faktorů vč. šikovnosti veterináře a jeho zkušeností. Já jsem kočičku peterbalda nechala vyšetřit - ne HCM, ale celkové vyšetření srdce, ale bylo mi řečeno, že u 10ti měsíčního kotěte je velká pravděpodobnost, že se nezjisí nic. Nemoc se vyvíjí a u takto mladého zvířete se zatím neprojeví. Co z toho vyplývá - kočičku jsem nakryla, udělal jsem v této chvíli maximum, ale to neznamená, že se nemoc v pozdějším věku neprojeví a zvíře nebude pozitivní. Ale v této chvíli nemůžeme víc dělat. Takže jistotu by nám dal pouze test genetický, který pro peterbaldy neexistuje. Jak byste se tedy chtěla 100% HCM vyhnout ?? Co by měli povinně chovatelé testovat, když spolehlivý test neexistuje ? Je to složité, druhá věc je chovat na zvířatech u kterých se nemoc projevila - to komentovat nebudu. Rozhodně ale je potřeba zvířata hlídat, pravidelně je nechat vyšetřit, pozitivní zvířata z chovu vyšetřit. Je mí líto Vašeho kocourka, chápu Vaše rozhořčení - musí to být těžké Crying or Very sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
payushka



Založen: 11.02.2006
Příspěvky: 273
Bydliště: Cheb

Předmět: Re: HCM
PříspěvekPřitlapkováno: 12. 2. 2007 11:01:05
Odpovědět s citátem

Jana Babická napsal:
Já jsem kočičku peterbalda nechala vyšetřit - ne HCM, ale celkové vyšetření srdce, ale bylo mi řečeno, že u 10ti měsíčního kotěte je velká pravděpodobnost, že se nezjisí nic. Nemoc se vyvíjí a u takto mladého zvířete se zatím neprojeví. Co z toho vyplývá - kočičku jsem nakryla, udělal jsem v této chvíli maximum, ale to neznamená, že se nemoc v pozdějším věku neprojeví a zvíře nebude pozitivní. Ale v této chvíli nemůžeme víc dělat.


Nemuzu si odpustit poznamku.Pokud si prectete pozorneji informace od Karoliny, doctete se,ze i ona upozornuje na to,ze se testy provadi az okolo 1 roku veku nez se necha kocicka nakryt. Potom mi prijde vas argument o tom,ze jste udelala co se dalo dost alibisticky... Preci jste mohla jeste s krytim a testy pockat,mame-li mluvit o tom,ze jste udelala maximum. Sice nejsem chovatel,ale tohle me uhodilo do oci...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Jana Babická



Založen: 17.04.2006
Příspěvky: 238
Bydliště: Plzeň

Předmět: Re: HCM
PříspěvekPřitlapkováno: 12. 2. 2007 16:06:53
Odpovědět s citátem

Nemuzu si odpustit poznamku.Pokud si prectete pozorneji informace od Karoliny, doctete se,ze i ona upozornuje na to,ze se testy provadi az okolo 1 roku veku nez se necha kocicka nakryt. Potom mi prijde vas argument o tom,ze jste udelala co se dalo dost alibisticky... Preci jste mohla jeste s krytim a testy pockat,mame-li mluvit o tom,ze jste udelala maximum. Sice nejsem chovatel,ale tohle me uhodilo do oci...[/quote]

Laughing víte je vidět, že nemáte siamku - jinak byste o čekání nepsala Laughing siamky a to i siamští peterbaldi říjí a říjí a jelikož nechci dávat žádnou antikoncepci, na zletilost naší Ivanky jsme čekali již s říjí mermanentní v čem vidím dost nebezčí. Za druhé na testy se objednává a čeká - my je dělali až po desátém měsíci - což pan doktor viděl jako věk, kdy snad již má trochu cenu tento test udělat. Pokd si myslíte, že 1a1/2 měsíce nějak významně ovlivní výsledek tak promiňte, já ani vet. si to nemyslíme. Byly myšleny spíš roky Laughing než měsíce. Navíc musím ještě napsat, že když jsem chtěla toto vyšetření, byl vet. dost sarkastický a viděl ho ve věku kolem jednoho roku jako dost nesmyslné - nicméně ho na mou žádost udělal s tím, že se uvidí s léty jak se bude srdce vyvíjet a my ho budeme pravidelně sledovat. Co psala Karolína jsem četla, reagovala jsem jen na volání o povinném testování a svým příspěvkem chrttěla upozornit že, u prvních vrhů se většinou nepřijde na nic a povinný test by tedy nebyl kničemu. Celé záležitosti se srdíčkem jsem se dost věnovala a myslím, že už maličko vím o co jde. Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 13. 2. 2007 12:08:34
Odpovědět s citátem

Nejen u Siamek se projevy sexuálního dospívání objevují daleko před dovršením jednoho roku. I Sphynxové dospívají poměrně brzo. Někdy opravdu není možné čekat. Kočka se trápí a hubne. Zrovna to prožíváme s Katjou, rok jí bude 25. února a už se tady plíží a huláká téměř dva měsíce. Dokonce začala i značkovat, jak zoufale láká kocoury. Zhubla o 700g. Na testech byla nedávno, její tatínek i maminka jsou negativní a její tříletý vybraný ženich i jeho rodiče jsou negativní. Takže si bez výčitek mohu dovolit ten "luxus" nakrýt jí hned a nečekat.
Jinak se budu stavět ke krytí roční kočky jejíž oba rodiče (a třeba nějací prarodiče) jsou testovaní, jinak ke krytí kočky o jejíchž rodičích nic nevím a jinak ke kočce, jejíž rodič nebo jiný zpředků je prokazatelně HCM diagnostikován. A jak se dozvíte, zda některý z předků byl pozitivní? To je o důvěře mezi chovateli Wink ale také třeba existují databáze ve ve kterých jsou testovaní Sphynxové i s jakým výsledkem.

Jak už bylo napsáno, HCM se může klinicky projevit v několika měsících, roce, několika letech, nebo také nikdy. V tom spočívá největší zákeřnost této choroby. To, že se klinicky neprojeví, neznamená, že kočka HCM nemá tj. že gen si nenese. Ale my to nevidíme, protože kočce do DNA nemůžeme nahlédnout a DNA test není k dispozici (mimochodem Jano, ten DNA test pro MCO není moc užitečný, protože se při jeho použití zjistilo, že některé klinicky diagnostikované kočky vyšly jako negativní a naopak. To chovatele i veterináře vedlo k závěru, že i u MCO jsou minimálně dva různé geny a test byl jen na jeden z nich). Takže momentálně 100% jistotu jestli kočka HCM má, budeme mít až ve chvíli, kdy bude kočka s jistotou pozitivně diagnostikovaná (tj. bude mít objektivní zdravotní potíže). V tu chvíli je nasnadě otázka, co s kočkou, jejími předky a případnými potomky dál. A v tom je kámen úrazu. Nemůžeme obviňovat chovatele, že nakryje kočku v roce věku když ona, ani její rodiče nejevili známky HCM, ale která půl roku na to začne špatně dýchat a kardiolog po vyšetření shledá změny na srdíčku poukazující na HCM. Důležité je, jak se chovatel (majitel) zachová ve chvíli, kdy se to dozví. To už mohou být potomci prodaní u dalších chovatelů a řetězová reakce pokračuje. Osobně si myslím, že pokud chovatel DOBŘE nezná zdravotní stav linie se kterou pracuje, neměl by dále prodávat chovná zvířata, neboť nemůže zaručit jejich zdraví. A to neplatí jen o HCM. A zase jsme u toho, je to o vzájemné důvěře mezi chovateli. Příklad: vím momentální stav každé jedné kočky v PP, jsem v kontaktu nejen s chovateli od kterých mám její rodiče, ale i s chovateli od kterých mají kočky oni atd. Vím, že mne, i ostatní, kterým svěřila chovné kočky, upozorní na jakékoliv defekty které by zpozorovala, a když se v jejím chovu objevila HCM nebo zálomky, okamžitě mi to napsala. Vím, která to byla kočka a vím, jak postupovat, které linie spojit a čeho se vyvarovat, abych riziko minimalizovala. A o tom to je. Ne o bezhlavém vyřazování všech koček, ale o vyřazování pozitivních koček. O přemýšlení nad tím, co člověk dělá a jaký to může mít důsledek. O poučení se z chyb. Čas nikdo nevrátí, ale budoucnost máme ve svých rukách. A pokud už ke krytí pozitivní kočky došlo (třeba předtím, v době kdy měla koťata byla opravdu negativní), je rozumné, aby se s koťaty, která by mohla gen podědit, zacházelo s největší opatrností. Ve smyslu rizika dalšího rozšiřování HCM genu. A nejen to, je třeba myslet i na koťata, která do chovu nejdou, ale která jsou jako mazlíci, někdo je miluje a jejich ztráta by způsobila velkou bolest. Úplná eliminace je v současné chvíli nemožná, ale chovat se zodpovědně je možné vždy.
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: Re: HCM
PříspěvekPřitlapkováno: 13. 2. 2007 12:48:16
Odpovědět s citátem

CZ_Bee napsal:
Díky, Karolíno, za užitečné informace. Škoda, že jsem je tenkrát při pořizování mého prvního Sphynxe Croniho neznala. Určitě bych si vybrala kotě z jiného chovu. Co jsem "ušetřila" na kupní ceně, mnohem více jsem zaplatila za veterináře.

Stalo se... Když už máme zvíře s HCM doma, rozhodně se ho nezbavíme. Kocourka máme rádi, proto děláme vše pro to, aby byl pokud možno v "normálu". Někdy se to daří, jindy ne. Většinou bojujeme s otoky (plic, končetin), kašel se nám podařilo stabilizovat. Croni bere pravidelně 3x denně léky.

Je nezodpovědné, že někteří chovatelé vůbec netestují proti této zákeřné nemoci. A co je ještě horší - někteří "chovatelé" o této nemoci u svých koček (nebo jejich předků) vědí, ale dál na nich chovají. Jde jim zřejmě pouze o peníze, už je nezajímá, jak budou trpět kočky a duševně i jejich noví majitelé. Peníze vem čert, ale strašně hnusná je nejistota, zda vůbec najdu svoji kočku živou, když se vrátím z práce, atd....

Myslím, že by nebylo od věci zavést větší přísnost do chovu koček - povinně testovat a všechna nemocná zvířata (podobně jako u psů s displazií kyč. kloubu) vyřadit z chovu. Také bych uvítala jednoznačné označení každé kočky (tetování, čip), aby se zamezilo podvodům (provádět testy na úplně jiné zdravé kočce a výsledky pak přiřadit té nemocné, atd.).


Ahoj Blanko,
Croníka je nám všem líto a držíme palečky, aby se dařilo udržet jeho stav stabilizovaný a spokojeně žil co nejdéle.

Není tajemstvím, že HCM se objevilo i v mém chovu. Díky pravidelnému testování se podařilo vzít situaci rychle pod kontrolu a zamezit dalšímu rozšiřování. Stála jsem jako opařená když jsem diagnózu slyšela. O to horší bylo vědomí, že maminka kočky která měla nález na srdíčku, je znovu březí. Hned druhý den jela těhotná kočička na vyšetření a pak jsem stála před velmi bolestným rozhodnutím. Okamžitě ji kastrovat a ukončit i ty tři další životy, které nosí v bříšku, nebo riskovat narození pozitivních koťat a dát je novým majitelům s tímto vědomím? Rozřešení jsem nezvažovala dlouho. Sama jsem tu bolest zažila a nemohla jsem připustit, abych vědomě něco takového udělala novým majitelům. Stačilo, že jeden vrh koťátek je už na světě a u nových majitelů. To, že bych přišla o nějaký pitomý zisk z prodeje koťat, to mně v tu chvíli vůbec nenapadlo. Nejdůležitější bylo, to zastavit.

Je těžké vnést do chovatelských řádů nějaké povinné testování. Mělo by to být na zodpovědnosti každého chovatele použít do chovu jen ty nejlepší a nejzdravější jedince. Že tomu tak není je smutné. A paradoxní je, že na výstavy a do chovu nesmí hluché kočky, kočky s kýlou a se zálomky (což jsou víceméně kosmetické vady) a kočka se smrtelnou vadou, nad tím se nikdo nepozastavuje... jen protože to není vidět.
Že jsou chovatelé nezodpovědní, za to si bohužel můžou sami, komu svěřili chovné kočky, že to nebyli čestní a morálně uvědomělí lidé. Je to jako s chlapama. Moje kamarádka říká, ženský, nenadávejte na chlapy, vzpomeňte si na to až budete vychovávat svý syny. Rolling Eyes
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Jana Babická



Založen: 17.04.2006
Příspěvky: 238
Bydliště: Plzeň

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 13. 2. 2007 13:23:50
Odpovědět s citátem

Jinak se budu stavět ke krytí roční kočky jejíž oba rodiče (a třeba nějací prarodiče) jsou testovaní, jinak ke krytí kočky o jejíchž rodičích nic nevím a jinak ke kočce, jejíž rodič nebo jiný zpředků je prokazatelně HCM diagnostikován. A jak se dozvíte, zda některý z předků byl pozitivní? To je o důvěře mezi chovateli Wink ale také třeba existují databáze ve ve kterých jsou testovaní Sphynxové i s jakým výsledkem.

Jak už bylo napsáno, HCM se může klinicky projevit v několika měsících, roce, několika letech, nebo také nikdy. V tom spočívá největší zákeřnost této choroby. To, že se klinicky neprojeví, neznamená, že kočka HCM nemá tj. že gen si nenese. Ale my to nevidíme, protože kočce do DNA nemůžeme nahlédnout a DNA test není k dispozici (mimochodem Jano, ten DNA test pro MCO není moc užitečný, protože se při jeho použití zjistilo, že některé klinicky diagnostikované kočky vyšly jako negativní a naopak. To chovatele i veterináře vedlo k závěru, že i u MCO jsou minimálně dva různé geny a test byl jen na jeden z nich).

O falešně negativnívh testechu MCO jsem slyšela přímo od chovatelů a moje kamarádka chovatelka vyšetřuje své MCO na klinice, kterou doporučila i mě. U peterbalda a v tom co víme o jeho předcích je problém. Sice si s ruskou chovatelkou poměrně často píšu, ale o nějakém testování PTB v Rusku nemůže být moc řeč. Takže bohužel začínáme od nuly. Já jsem volila pro nahatou peterbaldu pro první krytí mého prověřeného, siamského kocoura, ač mám k dispozici zcela nahatého, kterého jsme také ještě dovezli z Ruska. Mého kocoura ale znám, vím jaká koťata za ty roky má a vím, jaké jsou tam - či spíše nejsou - problémy. Mohla jsem mít holorozenná koťata, ale raději jsem volila kocoura o kterém něco vím a budeme mít tedy povánoční překvapení, protože osrstění, vypadávání srsti je strešně zajímavé a není zrovna jednoduché odhadnoutm jak to vlastně bude. Po dalším roce a dalším vyšetření uvidíme. Já vesměs žádná, ani siamská koťata neprodávám na chov / uvažujeme jen o nějaké výměně s chovatelkou, kterou znám / . takže nám nezbývá v této chvíli jen se modlit.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
MVDr.Černý



Založen: 09.01.2007
Příspěvky: 13
Bydliště: Karlovy Vary

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 13. 2. 2007 16:06:32
Odpovědět s citátem

Člověk tady pár dní není a hned se tady rozvine docela slušná debata.Z mého hlediska je fajn,že už existují chovatelé,kteří vědí co říkají a můžu s nima vést diskusi na úplně jiné úrovni.
Co se týče tématu,tak k tomu v podstatě není co dodat,ty odpovědi byly docela vyčerpávající.Já a moje kočička všechny zdravíme.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 17. 2. 2007 1:26:58
Odpovědět s citátem

Jana Babická napsal:

O falešně negativnívh testechu MCO jsem slyšela přímo od chovatelů a moje kamarádka chovatelka vyšetřuje své MCO na klinice, kterou doporučila i mě. U peterbalda a v tom co víme o jeho předcích je problém. Sice si s ruskou chovatelkou poměrně často píšu, ale o nějakém testování PTB v Rusku nemůže být moc řeč. Takže bohužel začínáme od nuly. Já jsem volila pro nahatou peterbaldu pro první krytí mého prověřeného, siamského kocoura, ač mám k dispozici zcela nahatého, kterého jsme také ještě dovezli z Ruska. Mého kocoura ale znám, vím jaká koťata za ty roky má a vím, jaké jsou tam - či spíše nejsou - problémy. Mohla jsem mít holorozenná koťata, ale raději jsem volila kocoura o kterém něco vím a budeme mít tedy povánoční překvapení, protože osrstění, vypadávání srsti je strešně zajímavé a není zrovna jednoduché odhadnoutm jak to vlastně bude. Po dalším roce a dalším vyšetření uvidíme. Já vesměs žádná, ani siamská koťata neprodávám na chov / uvažujeme jen o nějaké výměně s chovatelkou, kterou znám / . takže nám nezbývá v této chvíli jen se modlit.


Z Ruského fóra na kterém jsem, i od chovatelů z Ruska, se kterými jsem v kontaktu vím, že už i tam se začíná s testováním. Nejsem si jistá zda PTB, ale Sphynxové ano. Odborníky mají, nemyslím, že by tam byla veterinární péče nějak zaostalá. Ovšem (tak jako jinde) je testování, a v jejich případě i cestování daleko za odborníkem, drahá záležitost. Já z Ruska kočičku přivezla a po chovateli jsem testy rodičů chtěla, takže je nechal udělat v Moskvě u kardiologa (výlet přes 1000km).

Určitě je lepší, pokud si nejste jistá, zvolit pro Ivanku prověřeného kocoura než rychlejší a nebezpečnější cestu k nahatým koťátkům. Chovatelé se k tomuto staví různě, někteří to risknou a na pozitivní nebo podezřelou kočku dají partnera z linie u níž znají dobře zdravotní historii.
Pak se ta šance na postižené potomky snižuje na 50%.

Pro lepší pochopení to nakreslím v tabulce/ tzv. Punnetův čtverec.

Horní vodorovná řádka jednoduchého Punnetova čtverce ukazuje geny jednoho rodiče, levá svislá druhého rodiče. Kde se ve čtverci setkávají, takové geny koťátka zdědí.

Pokud si nese jeden z rodičů JEDEN HCM gen (ať se již klinicky projeví nebo ne) a druhý je úplně "čistý", situace bude následující ( netuším, jestli se sem vůbec dá vložit tabulka, tak to snad všichni pochopí):

- HCM
- -- -HCM
- -- -HCM

Což znamená, že je riziko, že 50% koťat zdědí HCM gen i přes to, že je jeden rodič úplně čistý.

Můžeme mít štěstí, a ten "náš" vrh koťat může být zrovínka těch čistých 50%, a nebo také smůlu, a zrovna všechna koťata zdědí HCM gen. Je to taková ruská ruleta a chovatel musí velmi pečlivě zvážit, zda je linie natolik cenná, že se vyplatí toto riziko podstoupit. Pokud ano, měl by si nechat (nebo umístit u zasvěcených lidí) všechny potomky, průběžně je sledovat a pro další generaci opět zvolit partnera z testované linie*. Bude-li mít štěstí a vybrané kotě pokračující v chovu gen nezdědí, má vyhráno. Pokud ne, situace se opakuje a u potomků bude opět 50% riziko HCM.

* Pokud se někde setkáte s pojmem testovaná linie, znamená to, že jsou testované 2 a více generací zpět. Ne že kdesi v rodokmenu je sem tam nějaká náhodně testovaná kočka.
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
fofo177



Založen: 08.09.2007
Příspěvky: 972
Bydliště: České Budějovice

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 18. 6. 2008 11:06:25
Odpovědět s citátem

Poněvadž je tato diskuse již víc jak rok stará, netušíte někdo jestli se již pokročilo v DNA testech na HCM u sphynxů??? U některých plemen již jsou k dospozici... (bohužel mé znalosti AJ nejsou na takové úrovni, abych to sám zkoumal na zahraničních stránkách Sad )
_________________
Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 18. 6. 2008 11:55:47
Odpovědět s citátem

posledni report co mam:

Here's the report:

Molecular evaluation of the feline myosin heavy chain
gene in Ragdoll, Norwegian Forest and Sphynx cats with
familial hypertrophic cardiomyopathy

12 Month Progress Report - 2007

Principal Investigator:
Kathryn M. Meurs, DVM, Ph.D.
Diplomate ACVIM (Cardiology)
Professor
Dept of Veterinary Clinical Sciences
Washington State University-College of Veterinary
Medicine
Pullman, WA 99164
Phone: 509-335-0817
Email: meurs@vetmed. wsu.edu

Hypothesis: A mutation in the exonic or splice site
region of the myosin heavy chain gene is responsible
for familial hypertrophic cardiomyopathy in the
Ragdoll, Sphynx or Norwegian Forest cat.

Objective of the Study: To evaluate the exonic and
exonic/intronic splice site regions of the myosin
heavy chain gene in Ragdoll, Sphynx and Norwegian
Forest cats with familial hypertrophic cardiomyopathy
by PCR based sequencing.

Results: Although myosin heavy chain gene is the most
commonly mutated gene in human beings, we did not find
a causative mutation for hypertrophic cardiomyopathy
in any of these breeds. We did identify several single
nucleotide polymorphisms (SNPs) that are base pair
changes that are shown NOT to be responsible for the
disease since they do not segregate only with the
affected cats, do not change the amino acid or do not
appear to change the protein produced. Although the
MYH7 gene does not appear to be causative for
hypertrophic cardiomyopathy in these breeds, we have
continued the study by starting to evaluate additional
genes known to cause the disease in people.
Additionally, we have submitted an abstract for
presentation on this work at the American College of
Veterinary Internal Medicine meeting in San Antonio,
Texas in June 2008 and we have started a publication
on this work that should be submitted within the next
4-8 weeks.

_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 18. 6. 2008 12:00:51
Odpovědět s citátem

fofo177 napsal:
Poněvadž je tato diskuse již víc jak rok stará, netušíte někdo jestli se již pokročilo v DNA testech na HCM u sphynxů??? U některých plemen již jsou k dospozici... (bohužel mé znalosti AJ nejsou na takové úrovni, abych to sám zkoumal na zahraničních stránkách Sad )


Ale nefungují přesně. Resp. jsou jen na jeden nebo dva geny co HCM způsobují. U lidí je známých asi 400 různých genů které mají HCM na svědomí. Podobně tomu bude i u ostatních tvorů vč. koček.
Stále tedy platí, že jediným způsobem je pravidelné echokardiografické vyšetření a dle výsledku vyšetření podniknuté kroky v chovu pro co největší eliminaci dalšího rozšiřování.
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
fofo177



Založen: 08.09.2007
Příspěvky: 972
Bydliště: České Budějovice

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 18. 6. 2008 13:06:44
Odpovědět s citátem

Dobrý den Karolíno, díky moc za odpověď Smile
_________________
Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Silvie OK



Založen: 08.03.2008
Příspěvky: 479

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 18. 6. 2008 18:17:43
Odpovědět s citátem

Tak my už jsme v pondělí absolvovali "dopplera" u pana doktora Grygy v Olomouci. Náš kočičák zvládl jak cestu, tak celé vyšetření naprosto skvěle, byl úplně vzorný, v klidu a pečlivě poslouchal, o čem se s panem doktorem bavíme Laughing. Srdíčko a vše ostatní má Cháron v pořádku, čekáme ještě na krevní testy a je to Smile. Musím ale hlavně pochválit Kliniku Tosa v Olomouci (MVDr. Albín Gryga). S tak milým, ochotným a přesto naprosto profesionálním přístupem jsem se snad ještě nesetkala. Vše nám páni doktoři ochotně a pečlivě vysvětlili, jak průběh vyšetření, tak jeho výsledky. Mohu vřele doporučit. No a samozřejmě musím pochválit našeho mazla, který celou tuto tříhodinovou akci pojal jako báječný "výlet". Byl neskutečně hodný. No a za rok znova Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
sanny



Založen: 16.01.2007
Příspěvky: 191
Bydliště: Ostrava

Předmět: Vyšetření HCM
PříspěvekPřitlapkováno: 22. 1. 2009 18:17:03
Odpovědět s citátem

Dneska jsem byla s oběma klukyna vyšetření HCM, protože je to opravdu zákeřná dědičná nemoc srdíčka.

Oba kluci se chovali k mému překvapení vzorně a vyšetření brali úplně v klidu. (jsou to moji kluci zlatí)

Mutinek – Tyrell Mutiny In Heaven: NEGATIVNÍ
Muminek – Draco Atton Moravia: EQUIVOCAL (negativní srdíčko není určitě a zatím ani pozitivní) za půl roku musíme nechat udělat kontrolní vyšetření.


Věřte tomu, že bych opravdu nechtěla být v kůži těch kteří se dozví, že jejich kočička je pozitivní. Mně bylo i u vyslechnutí nejasného výsledku u Mumika úzko. Ale budu doufat, že bude Mumičkovo srdíčko alespon tak jako do teď a nebude se zhoršovat.

Výsledky najdete na stránkách ZO Brno, která udělala seznam vyšetřených koček na HCM a tím chci taky za jeho vytvoření poděkovat Nikole Arcanidu a Zdence Paulíkové
http://www.kockybrno.cz/hcm_testy.html
_________________
Sandra a Mutinci Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Nera Procházková



Založen: 17.07.2007
Příspěvky: 122
Bydliště: Ústecký kraj

Předmět: Pro Mumika a Sandru
PříspěvekPřitlapkováno: 23. 1. 2009 9:27:21
Odpovědět s citátem

Ahoj Sandro ,

je mi to moc líto že Muminek má takovéto problémy Sad je to hodně smutné Crying or Very sad ale na druhou stranu si říkám že zatím je to tedy mohlo být horši . Dofám že to bude vše ok a že Muminkovo srdíčko bude tak jako do teď . Vím že pro něj určitě uděláš vše co se dá . Opravdu je mi moc a moc líto držte se oba dva a věřím že to bude dobré a Muminek s tebou a Mutínkem stráví spoustu dalších šťastných a spokojených let Wink Very Happy
_________________
Nera,Cleo,Jack a Žoržetka
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Silvie OK



Založen: 08.03.2008
Příspěvky: 479

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 15. 7. 2009 20:09:08
Odpovědět s citátem

Pro úplnost aktualizuji vlákno a přidávám jeden ze seznamů koček testovaných na HCM, sphynxe zde naleznete dva:

http://www.kocka-info.cz/Content2/HCMaPKD.aspx
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
fofo177



Založen: 08.09.2007
Příspěvky: 972
Bydliště: České Budějovice

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 15. 7. 2009 20:51:31
Odpovědět s citátem

Radko, pokračuji v diskuzi tady, ať se to neplete Smile To co popisujete o HCM je jak to má být, ideální stav, to je mi vcelku jasné, mě spíše zajímá praxe, jak to doopravdy funguje. Proto jsem se ptal Toma, poněvadž s tím má osobní zkušenost.

Já bych to viděl klidně tak a zdá se mi to nejideálnější, že pokud bych to zjistil u některého svého kocourka, klidně to dám na své stránky i s rodokmenem a samozřejmě i do databáze. Je v takovém postupu problém, nebo se tato informace většinou třeba "jen" předá chovateli a je na něm, jak s informací naloží???
_________________
Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Sfinxie



Založen: 03.07.2009
Příspěvky: 267
Bydliště: Österreich

Předmět: 4 CZ Bee
PříspěvekPřitlapkováno: 15. 7. 2009 20:58:08
Odpovědět s citátem

Dobry vecer vsem!

Blanko, muzu se zeptat, z jake CHS je Croni?
_________________
Marketa Kraut
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
fofo177



Založen: 08.09.2007
Příspěvky: 972
Bydliště: České Budějovice

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 15. 7. 2009 21:11:02
Odpovědět s citátem

Myslím že Croniho původ je nejasný (kočičák kupovaný někde u benzinky), alespoň se o tom zmiňuje ve vlákně Zdravotní záležitosti.
_________________
Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Sfinxie



Založen: 03.07.2009
Příspěvky: 267
Bydliště: Österreich

Předmět: 4 Olda:
PříspěvekPřitlapkováno: 15. 7. 2009 21:17:07
Odpovědět s citátem

Dekuji! Wink
_________________
Marketa Kraut
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
fofo177



Založen: 08.09.2007
Příspěvky: 972
Bydliště: České Budějovice

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 15. 7. 2009 22:08:58
Odpovědět s citátem

for René:

Poněvadž jsem laik, nerozumím tomu: "nevyšel negativní,ale bohužel to taky není v pořádku". To znamená že může být zdravý, nebo že určitě není zdravý, nebo že se to neví???
_________________
Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 16. 7. 2009 12:38:27
Odpovědět s citátem

Sfinxie napsal:
Dobry vecer vsem!
Blanko, muzu se zeptat, z jake CHS je Croni?


fofo177 napsal:
Myslím že Croniho původ je nejasný (kočičák kupovaný někde u benzinky), alespoň se o tom zmiňuje ve vlákně Zdravotní záležitosti.


U Croniho to pořízení bylo krapet komplikované, nicméně zdůrazním, že i když byl přebírán u benzinky (nikoliv ale Blankou, ona nebyla ta nezodpovědná, která šetřila na pořizovacích nákladech), dostal očkovací průkaz, kde byl uveden kontakt na jeho tehdejšího veterináře a navíc v průkaze bylo zamazáno jméno chovatele, nicméně i přes zamazání je rozpoznatelné, nicméně dotyčná osoba se k tomu kocourovi nehlásila. Tudíž je Croni brán jako sphynx s neznámým původem předávaný u benzinky.

Ten očkovák jsem měla v ruce a trochu vím, přes čí ruce Croni prošel, než se dostal k Blance. Nicméně doporučuji spíše kontaktovat přímo ji např. přes SZ.

Omlouvám se za offtopic k HCM.
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Sfinxie



Založen: 03.07.2009
Příspěvky: 267
Bydliště: Österreich

Předmět: Jup!
PříspěvekPřitlapkováno: 16. 7. 2009 12:44:52
Odpovědět s citátem

Ja uz vim! To jsem na kocourovi cetla! Uz je mi vse jasne! Vim, ci jmeno bylo zamazano. Dik za info!
_________________
Marketa Kraut
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
RadkaK



Založen: 17.07.2007
Příspěvky: 382
Bydliště: Červený Kostelec - Náchodsko

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 16. 7. 2009 15:37:38
Odpovědět s citátem

Pro Oldu:
Asi by bylo dobré nejdříve kontaktovat chovatele a domluvit se, jak budete dále postupovat. není to samozřejmě nic tajného, ale záleží jaký máte vztah s chovatelem svého kočičáka a přijde mi fér, nejdříve výsledek oznámit jemu, ať už je pozitivní, negativní nebo podezřelý.
_________________
Radka a kočičáci
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
fofo177



Založen: 08.09.2007
Příspěvky: 972
Bydliště: České Budějovice

Předmět: HCM databáze
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 7. 2009 12:18:25
Odpovědět s citátem

Tak mě napadá, stále tu čtu, jak je třeba testovat na HCM, pak kouknu do zde zveřejněné databáze a co nevidím, celkem všeho všudy DVĚ kočky zn. Sphynx.

Proč testované kočky chovatelé dobrovolně do VEŘEJNĚ přístupných databází nenechávají zapsat? Vždyť by to bylo přece jen ku prospěchu věci a nejen ostatní chovatelé by mohli být v obraze, ale i případní kupující. Je nějaký důvod tyto věci utajovat a nezveřejňovat? Myslím, že jistě bude pro mě jakožto zájemce důvěryhodnější, když si nejen svého kočičáka ale i jeho předky naleznu v nějaké centrální databázi, než když mi chovatel ukáže nic neříkající lejstro o vyšetření rodičů kočičáka, kterému stejně nerozumím a kdy stejně nevím, jak na tom byly předchozí generace.
_________________
Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Blažková Hana



Založen: 23.03.2009
Příspěvky: 345

Předmět: Re: HCM databáze
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 7. 2009 14:27:07
Odpovědět s citátem

[quote="fofo177"]Tak mě napadá, stále tu čtu, jak je třeba testovat na HCM, pak kouknu do zde zveřejněné databáze a co nevidím, celkem všeho všudy DVĚ kočky zn. Sphynx.

Proč testované kočky chovatelé dobrovolně do VEŘEJNĚ přístupných databází nenechávají zapsat? Vždyť by to bylo přece jen ku prospěchu věci a nejen ostatní chovatelé by mohli být v obraze, ale i případní kupující. Je nějaký důvod tyto věci utajovat a nezveřejňovat? Myslím, že jistě bude pro mě jakožto zájemce důvěryhodnější, když si nejen svého kočičáka ale i jeho předky naleznu v nějaké centrální databázi, než když mi chovatel ukáže nic neříkající lejstro o vyšetření rodičů kočičáka, kterému stejně nerozumím a kdy stejně nevím, jak na tom byly předchozí generace.[/quote


dobré odpoledne Oldo,
Já jsem do této databáze moje kočky zveřejnila a zhruba za půl roku mi přišlo upozornění že celá databáze bude přestěhována jinam a ať zase pošlu výsledky mých vyšetřených koček na jinou adresu.
Byla jsem také docela nemile překvapena že pouze dvě já a ještě jedna chovatelka jsme zde v této české databázi naše výsledky zveřejnili.
Abych pravdu řekla, připadala jsem si jako pitomec.
A nyní, kdy jsem se stala uživatelem fóra o sphynxech na yahoo, tak se nestačím divit. Výsledky vyšetření koček na HCM jsou ze 75% starší data dvou až tří let. K dnešnímu dni jsem nenašla kočku testovanou 2009. Ale možná jsem se přehlédla, protože je tam opravdu databáze velmi rozsáhlá.
Bude-li nějaká naprosto právně čistá cesta, jak zveřejnit odkaz na tuto databázi i našim chovatelům sphynxů, tak se určitě ozvu. Nechala jsem si udělat právní rozbor celého problému. Nerada bych se dostala do konfliktu s někým z této skupiny.
Hanka
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Kateřina Urbanová



Založen: 02.01.2008
Příspěvky: 92

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 7. 2009 14:48:31
Odpovědět s citátem

Pro ty kteří jsou z Hradce Králové a okolí, ale i otatní.
Na této adrese www.hkvet.cz naleznete soukromou kliniku, kde již půl roku provádí vyšetření HCM. Stačí se telefonicky objednat a smluvit si termín. Paní doktorka se jmenuje MVdr. Teplá a je to velice příjemná veterinářka, která byla pět let na stáži v USA kde se přímo zaměřovala na problematiku HCM. Cena vyšetření tam je 850 Kč.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   

Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další



Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (61x)
2
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (33x)
3
Britská krátkosrstá kočka (28x)
4
Tristis eris, si solus eris - Bude Ti teskno, ... (25x)
5
Seznam hřbitovů pro zvířata, krematorií ... (24x)
6
Kočičí jména (23x)
7
Mňoukání a štěkání (22x)
8
Mrouskání kočky (říje) (21x)
9
Fotočlánek: Kočičí tetování trochu jinak (19x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top