Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

fip

Fórum: Nemoci

<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
anikim



Založen: 01.05.2008
Příspěvky: 2

Předmět: fip
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 5. 2008 18:22:02
Odpovědět s citátem

Hezký den všem kočkařům,
ráda bych přispěla do zdejší diskuze se smutnou osobní zkušeností s kočičí nemocí.Není to ani dva roky, kdy dcera přinesla domů kotě - bílou holčičku. Jsme obě takové zvířatomilky a proto jsme z ní měly obě dvě radost. Byla to první zkušenost s kočičí slečnou. Do té doby jsme měli vždy kluky kočičáky. Uběhl rok a naše slečna(byla střídavě uvnitř i venku, jak se jí chtělo) přišla s bříškem. Vloni v červnu se narodila 4 kotátka. Tři jsme rozdali a jednoho kluka jsme si nechali. Kotata byla celé prázdniny i se svojí bílou maminkou venku v altánku. Někdy v září už však se vým kočičím synem obývala vnitřek domu. S ní nebyl nikdy problém s čistotou a s jejím kotětem zpočátku také ne. Během měsíce říjen jsem však zjistila, že někdo chodí vykonávat velkou potřebu mimo zachůdek. Bylo to většinou někam dorohu a pak se to stupˇˇnovala na sedačku, na koberec, prostě kdekoliv. To jsem již věděla, že to dělá kočičí kluk. Zjištovala jsem informace, proč se tak děje, dezinfikovala a snažila se jej během naší nepřítmnosti držet venku. Asi měsíc potom, co toto začlo, jsem si všimla, že kočičákovi roste břicho. Během dvou týdnů vypadal, jak březí kočka před porodem. Konstatování dvou veterinářů(nezávisle na sobě) byla diagnoza fip a to vlhká forma, která se projevuje právě tímto bříškem, které je jak balonek naplněný vodou. Krom toho kocourek nejedl, ale ne že by nechtěl, k misce běžel, ale snědl strašně málo, takže krom bříška na něm trčely kosti potažené kůží. Postupem času většinu dne jen spal. To vše trvalo od prvního zjištění, že nechodí na svůj záchod asi dva měsíce. Jelikož jsem našla o této nemoci pouze info, že je neléčitelná, ukončili jsme jeho trápení uspávací injekcí.
Během jeho problémů jehobílá maminka byla v naprostém pořádku. Zpočátku se snažila do omývat, občas se snažila si sním hrát, spala s ním v pelíšku...Když zemřel ptala jsem se veterinářky jak je to s přenosem této choroby a bylo mi řečeno, že bud je nositelem právě ona(jeho matka) a nebo se nakazil od jiné kočky venku. Kotata do šesti měsíců jsou prý nejohroženější skupinou. Pokud by byla matka bacilonosičkou, může mít v sobě virus po celý život, anižby nemoc propukla. Vše se zdálo v pořádku až do začátku měsíce březen, kdy bílá maminka začala méně jíst a opět chut měla, ale snědla jen trochu, po té, co se začalo zvětšovat bříško, jsem pochopila, že jsme prohrály. Po konzultaci s paní doktorkou jsme jí hned v počátku této choroby nechaly uspat.
Takže závěrem...řekla bych, že po tom, co jsem přečetla spoustu článků od lidí, kteří se s touto nemocí setkali, jakmile kočka začne špatně jíst, je apatická, popřípadě začne značkovat a chodit kálet mimo, je zle.
Mám ještě tříletou fenku yourkschieraa pebvně věřím, že je nemoc přenosná oprvadu pouze mezi kočkama.
Slíbila jsem své dceři, že si pořídíme dvě kotatka-britky. Ale bojím se času, který potřebujeme k tomu, aby zde nezůstal přítomný eventuelní bacil. I když se nemoc přenáší tělními tekutinami, mám přesto strach a počká raději ještě nějaký měsíc v karanténě.
Pokud máte někdo nějakou zkušenost , ráda se poučím. děkuji
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: Re: fip
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 5. 2008 19:45:53
Odpovědět s citátem

Je mi moc líto vždycky když se dočtu o těchle smutných zkušenostech s FIP. Bohužel, je to nemoc, kterou nemáme my lidé prozatím šanci ovlivnit. Snad Vás uklidní alespoň to, že je to opravdu onemocnění koček a Váš jorkšír je tomhle směru v bezpečí.

Možná bych Vám doporučila tenhle příspěvek k přečtení, ačkoliv je to chvílemi mírně vyostřené, přesto je v něm poměrně dost relevantních informací, které Vám tuto nemoc mohou krapet osvětlit.

http://www.modrykocour.cz/forum/viewtopic.php?t=1258

April
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
anikim



Založen: 01.05.2008
Příspěvky: 2

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 2. 5. 2008 14:02:48
Odpovědět s citátem

Ahoj April,
četla jsem tvůj odkaz. Smutné to je, ale nedá se bohužel nic dělat. My měli kočku vždycky a plno sousedů okolo rovněž a nikdy jsem o nějaké kočičí nemoci nic nevěděla a neslyšela. To spíše hrozilo, že kočku něco přejede. Když jsem pak vyhledávala informace, tak jsem byla pekvapena.

Koukala jsem ale, že ta paní(mnoukátko) popisovala podobné vykazavání znaků s jejich kočičkou, že nechodila "kakat" na záchod, no a to bříško s vodou, to už je klasický objektivní příznak té vlhké formy fip.

Mám ted opravdu strach, aby se mi každá nová kočička nenakazila, takže uvítám jakkýkoliv postřech či zkušenost, týkající se přežívajících virů.
Protože další uspání už bych nezvládla.
Vakcinace existuje, ale není 100% účinná.
L.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 2. 5. 2008 18:05:21
Odpovědět s citátem

FIP má určité nespecifické příznaky, jako je apatie, nechutenství, celkové zhoršení zdravotního stavu, až po specifičtější příznaky - jako je voda v bříšku a viditelné změny v oku. Proto je v počátcích těžké odlišit FIP od zdravotních komplikací projevující se podobně.

Víte, s těmi přežívajícími viry se to má asi tak - dřív se doporučovalo vydezinfikovat byt, prozářit jej horským sluníčkem, a cca 8 týdnů si další kočku nepořizovat. Nyní, po tom, co jsem si o tom přečetla všemožné dostupné informace, bych řekla, že vymítit koronaviry je vlastně nemožné, protože velké množství populace koček je jimi zasaženo. Koronavir je vlastně běžný vir, který se nachází ve střevech a povětšinou způsobí maximálně průjem. Otázkou, na kterou, bohužel, stále není odpověď, je co vlastně způsobuje mutaci koronaviru a následné vypuknutí FIP.

Jediné řešení je vzít si kočku předem testovanou na koronaviry.

Sama jsem si tím neprošla, takže spíš se snažím poskytnout načtené informace a doufám, že jsou pro Vás alespoň trochu užitečné.

April
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   





Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (42x)
2
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (40x)
3
HCM u koček - program PawPeds (25x)
4
Zlomek vteřiny (22x)
5
Debakl (21x)
6
Byl jsem hubenej a mrňavej (20x)
7
Kočky a vepřové maso - jak je to ... (20x)
8
Deníček stříbrné šelmy – 6. část (17x)
9
Na domácí frontě klid? (16x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top