Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Riziko HCM


<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
F4ust



Založen: 02.11.2008
Příspěvky: 5

Předmět: Riziko HCM
PříspěvekPřitlapkováno: 2. 11. 2008 2:52:02
Odpovědět s citátem

Dobrý den všem, kotě doma ještě nemám, ale v zajetí okouzlení bedlivě pročítám vše dostupné Smile Rád bych vás poprosil o objasnění jistě banální otázky, na níž jsem nikde nenalezl odpověď, a sice jaká je realita rizikovosti hcm a chronických srdečních vad. Narazil jsem na zmínku u tomto genetickém problému v podstatě ve všech sumarizujících článcích o sphynxech jako o čemsi s nimi nerozlučně spojeném, ale nemám obrázek, zda jde o jakousi genetickou kuriozitu, s níž se lze prostě setkat častěji než jednou z miliónu, či o naprosto akutní riziko, které jde se sphynxi ruku v ruce. Rád bych se tedy dozvěděl, jak pravděpodobně hrozí čistě subjektivně statisticky, že mé potenciální kotě bude takovým syndromem fatálně postiženo? Hodně jsem se dočetl o nabádání chovatelů k testování prodaných koťat i jejich předků, ale současně i o neefektivnosti dostupných testů, jaká je tedy možná "prevence" proti takové situaci a co konkrétně bych měl po chovateli požadovat, jaká konkrétní čísla a hodnoty? Jsou nějak dlouhodobě průkazná už v tak nízkém věku? Jak velkým riskem je v důsledku pořídit si kotě bez jakéhokoliv vyšetření a dokumentace v tomto směru? Velmi děkuji za jakoukoliv pomoc, která případně rozptýlí mé obavy Surprised) a pevně věřím, že jsem toto konkrétní téma při pečlivém studování fóra nepřehlédl Smile s pozdravem

Adam
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
vetka.M



Založen: 08.06.2007
Příspěvky: 125
Bydliště: Kuřim

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 2. 11. 2008 8:39:28
Odpovědět s citátem

http://www.modrykocour.cz/forum/viewtopic.php?t=1811 Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
F4ust



Založen: 02.11.2008
Příspěvky: 5

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 2. 11. 2008 11:44:00
Odpovědět s citátem

vetka.M napsal:
http://www.modrykocour.cz/forum/viewtopic.php?t=1811 Wink


děkuji, tohle fórum jsem proběhl Smile bohužel jsem tam alespoň já informaci na tenhle čistě praktický aspekt nenašel. dočetl jsem se o 10%, ale nevím, jestli se jedná o 10% koček se stopami nějakého genetického fenoménu, nebo 10% s akutními srdečními problémy, případně přímo 10% úmrtnost? přiznám se, že mě moc nezajímá, který konkrétní gen vadu vyvolává, jen bych měl rád představu, jak často a v jaké formě se s ní setkám Smile moc díky
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
payushka



Založen: 11.02.2006
Příspěvky: 273
Bydliště: Cheb

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 2. 11. 2008 15:32:32
Odpovědět s citátem

F4ust napsal:
vetka.M napsal:
http://www.modrykocour.cz/forum/viewtopic.php?t=1811 Wink

... jen bych měl rád představu, jak často a v jaké formě se s HCM setkám Smile moc díky


Vítám Vás ve spyhnx foru. Myslim, ze nikdo Vám presne nedokaze rict, "jak casto a v jaké forme se s HCM setkate pravy Vy". Dovolim si tvrdit, ze je to vzdy otazka volby, usudku a mozna trochy "stesti". Muzu jen doporucit nastudovat tohle tema peclive ze vsech moznych zdroju, pripadne kontaktovat "odborniky", nekoho, kdo ma s HCM zkusenost a podle toho pak vybrat chovatele, u ktereho je vyskyt HCM nejmene pravdepodobny - vse se odviji od znalosti chovatele nejen teto nemoci,ale jde i znalost zdravi svych chovnych kocek a jejich predku v nekolika predeslych generacich. Pokud chovatel nezna predesle generace svych chovnych kocek a tudiz ani jejich zdravotni stavy, tezko muze tvrdit, ze se v jeho liniich HCM neobjevi. Z toho vyplýva, ze riziko takto postizene kocky je vetsi, pokud si poridite kote od nekoho, kdo chtel proste mit doma sphynxi kotatka(mam na mysli hlavne kocky bez PP)Ale ani PP neni zaruka 100% zdravi -jak jsem psala vyse. Vse je na posouzeni duveryhosnosti "zdroje ", od ktereho si hodlate kote poridit. Asi jsem Vám nezodpovedela otazku, kazdopadne preju objektivni posouzeni celeho problemu (urcite by se tento problem nemel podcenit,ale ani nafukovat, stejne tak jsou zde i jina rizika a jine choroby, na ktere clovek musi byt pri porizeni kotete pripraveny) Stastny vyber kotatka!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
ZdenkaP



Založen: 08.06.2007
Příspěvky: 466
Bydliště: Brno

Předmět: seznam vyšetřených zvířat
PříspěvekPřitlapkováno: 20. 11. 2008 15:17:45
Odpovědět s citátem

Základní organizace Brno založila na svých stránkách informaci k nemocem HC a PKD, seznam dosud nalezených veterinárních lékařů (přibylo jedno pracoviště pro severní Moravu v Bohumíně), kteří jsou schopní jak vybavením, tak zkušenostmi HCM vyšetřovat. Hlavně však byl založen seznam vyšetřených zvířat, zaslání zvířete do databáze je samozřejmě dobrovolné. Tato databáze bude vedena napříč plemeny i základními organizacemi, nic nebrání tomu vložit kočičku s PP, jejíž majitel není členem žádné ZO, má kočičku jen na mazlíka a přesto ji nechal vyšetřit. Za nápad i realizaci je třeba poděkovat Nicole Arcanidu, za nezištnou spolupráci MVDr. Peterovi Scheerovi. Vše ostatní najdete zde - tak posílejte, ať máme kočenky nejen krásné, ale také zdravé!
http://www.kockybrno.cz/hcm_pkd.html

_________________
Sweet Calimero*CZ
www.sweetcalimero.cz

Mimochodem, rozhovoříme-li se o kočkách, je téměř nemožné, abychom byli považováni za osoby zcela normální. (Dan Greenberg)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   





Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (33x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top