Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Kousání, škrábání, vzpírání se při čemkoliv.


<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
Bliziq



Založen: 14.02.2010
Příspěvky: 7

Předmět: Kousání, škrábání, vzpírání se při čemkoliv.
PříspěvekPřitlapkováno: 14. 2. 2010 12:14:46
Odpovědět s citátem

Dobrý den, toto forum se mi moc líbí, proto jsem se rozhodla požádat taky o radu. Mám doma 5ti měsíční kočičku, našla jsem ji na stromě v parku, pak byla 3 týdny v útulku v karanténě pro průjmové onemocnění a něco přes týden ji mám doma. Kočka je čistotná, ale naprostý živel, leze skoro všude a lítá jak blázen a všechno loví (od hraček po kurzor na monitoru), bohužel ale kouše i do mne a do přítele a to kdykoliv se ji snažíme pohladit nebo útočí na nohy (ikdyž už spíš narazí a odskočí, protože jsme vždy zasyčeli). Dnes jsem ji chtěla vyčistit oči, ale to bylo zle, prskala, syčela, snažila se mi prokousnout ruku nebo mne alespoň poškrábat do obličeje, neumím si představit nějaké česání nebo čistění uší atd. Nejhorší pokus byl o nasazení kšírků, to se proměnila v zabijáka a z očí ji sršely blesky. Tak nevím, co s tím, do kočičky už jsem dost investovala a chtěla jsem ji pomoci, ale zatím mám spíš strach se k ní přiblížit a je mi z toho smutno. Vím, že potřebuje čas, ale mám obavy, abych se nějakých změn dočkala, tak mne zajímají vaše zkušenosti. Druhou kočku si pořídit nemohu, bydlíme na dvaceti metrech čtverečních. Díky moc všem.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
mistle



Založen: 03.03.2009
Příspěvky: 109
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 14. 2. 2010 15:52:27
Odpovědět s citátem

Dobrý den,

týden je ještě hodně krátká doba na dělání jakýchkoliv závěrů. Buďte trpělivá a tolerantní. Je to ještě malé koťátko, které už si podle toho co píšete, zažilo dost nepříjemných věcí ve spojení s člověkem. Proto se bojí a útočí na Vás. Na Vašem místě bych teď byla pro kočičku především krmičem a čističem záchůdku s klidným a vlídným hlasem. Nijak bych se nesnažila kočičku hladit, chovat, česat a už vůbec ne cpát do kšírků nebo něco podobného.

To že si koťátko hraje je dobré znamení, že je zdravé. Tak to berte jako pozitivum a snažte se touto cestou dostat ke kočičce blíž. Hrajte si s ní jak to jen půjde. Ale nedovolte jí kousat do Vás. Když kousne, zkuste vyjeknout vysokým hlasem (to je pro kočku signál, že to přehnala a že Vás to bolelo a většina koček přestane), pokud to nepomůže tak buď zasyčet nebo jemně vytřepat za kůži za krkem a pak odejít a přestat si kočičky všímat. I když s tím vytaháním bych teď byla ještě opatrná, pokud se Vás kočička zatím takhle bojí.

Buďte prosím trpělivá a nevzdávejte to takto brzy. Kočička musí poznat, že jí od Vás čekají jen samé hezké věci a musí Vám začít věřit. Až začne budete šťastné obě a bude to ten nejkrásnější pocit, uvidíte Smile Přeji hodně stěstí a ať se Vám společně s kočičkou krásně žije. Zkuste ještě pročíst jiná fora tady na Kocouři, jistě se tu už podobný problém řešil.

Přeji krásný den.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Bliziq



Založen: 14.02.2010
Příspěvky: 7

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 14. 2. 2010 18:16:51
Odpovědět s citátem

Děkuji moc za radu a podporu, nechtěla jsem nic zanedbat a učit kočičku novým věcem brzy, což je zase v rozporu s tím, že kočičce je třeba nechat čas na adaptaci, s kšírkami tedy počkám, zatím si to stejně neumím představit a obdivuji každého, kdo v klidu kočce stříhá drápy, čistí uši nebo s ní jde na procházku, tenhle čert se nedá pomalu ani chytit, když uteče na chodbu. Uvidíme, jak proběhne zítřejší veterinář a doufám, že jsou nějak připraveni na kočku hodlající se kohokoliv manipulujícího s ní rychle zbavit Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Smeny



Založen: 25.11.2007
Příspěvky: 185
Bydliště: Hradec Králové

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 14. 2. 2010 20:13:26
Odpovědět s citátem

Bliziq napsal:
Uvidíme, jak proběhne zítřejší veterinář a doufám, že jsou nějak připraveni na kočku hodlající se kohokoliv manipulujícího s ní rychle zbavit Smile


To víte, že jsou Smile Naše zvíře bylo jako kotě taky jak had s drápama a zubama, na veterině se vzpírala a prala, ale prý je to ještě docela hodná kočička, že jsou i horší případy Laughing (moc si nedokážu představit jaké Laughing )
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
mistle



Založen: 03.03.2009
Příspěvky: 109
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 14. 2. 2010 21:41:29
Odpovědět s citátem

Ještě k těm kšírkům. Některé kočky na ně podle mého názoru prostě nenaučíte. Zkoušela jsem to učit už dva kocoury. Jeden mě za to vyloženě nenávidel, když je měl na sobě. A jinak to byl můj největší miláček co by si ode mě nechal na hlavě dříví štípat. A pak mi nakonec s kšírkami i vodítkem utekl a začal s tím běhat po střeše a já málem umřela strachy, že se někde zahákne a oběsí. Od té doby už jsem to na něj nikdy nenavlékla. A druhý kocour, kterého máme teď, tak ten se s kšírkama plazí po břiše, válí se po zemi a není schopen jediného normálního kroku. Takže to už taky vzdáváme, že by se to kdy naučil. A to jsme s tím začali relativně brzo. Asi v jeho čtyřech měsících.

Zkrátka je občas nutné se smířit s tím, že nějaká kočka prostě není pro chození na vodítku stvořena a nelámat to přes koleno Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Leemet



Založen: 24.10.2006
Příspěvky: 210
Bydliště: Praha

Předmět: sžívání
PříspěvekPřitlapkováno: 14. 2. 2010 23:38:58
Odpovědět s citátem

Dobrý den,
týden je na zvyknutí si takového kotiska málo, dejte jí určitě ještě čas. Než se bude cítit bezpečně všude ve vašem bytě a bude vědět, že jí nehrozí žádné nebezpečí to chvíli trvá. I když máte tak malý byt Very Happy Zvláště když je to kotě nalezené a k tomu pobývalo v útulku. Mívám u sebe občas koťata než najdou nový domov a můžu říct, že trvá tak 2-3 týdny než jsou v pohodě. Záleží na povaze. Některá koťata si netroufnu ze začátku vůbec vzít do ruky, jaká jsou to šídla:). U některých na to jdu "násilím". Když vidím, že je kotě zvědavé a zkoumavé, čapnu ho, přitisknu na hruď a nedám mu šanci se vysmýknout. Pak si s ním sednu do ušáku, hladím ho a vyprávím pohádky:). Ve většině případů to přineslo své ovoce, kotě začalo vrnět a už jsme byli kámoši. Můžete to zkusit. Hodně zdaru.
_________________
žižkovská smečka a Leemet
www.spokojenakocka.cz , www.malytygr.cz, www.toulavetlapky.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: Re: Kousání, škrábání, vzpírání se při čemkoliv.
PříspěvekPřitlapkováno: 15. 2. 2010 7:01:21
Odpovědět s citátem

Ono ne vždy prostě kočky splňují představy, které do nich vkládáme. Ačkoliv nemám ráda přirovnání k dětem, někdy je to trefné - i na děti míváme příliš velké nároky a velká očekávání a nezřídka je děti nesdílejí s námi a nehodlají naše očekávání vyplnit.

Není dobré do ní vkládat touhu po změnách a jejich napjaté očekávání, nemusí totiž přijít. Kočka může být typ, který bude v bytě koexistovat a bude jí to ke spokojenosti stačit. Už jen tím, že jste jí na tom stromě nenechala, jste jí pomohla.

Z mého úhlu pohledu je trochu škoda, že jste si jí nenechala doma a nebudovala vztah od počátku. Nepíšete, v jaké karanténě byla, ale je možné, že nepřišla tolik do kontaktu s lidmi a když, tak nejspíš kvůli podávání léků. Takže je třeba v ní znovu vzbudit důvěru.

Co se týče péče, uši není třeba čistit, oči, pokud se jedná o ospalky, tak ty si kočka sundá sama, nebo časem se naučíte jednoduché hmaty a chvaty, že než se kočka vzpamatuje, bude bez ospalků. Ohledně vyčesávání, v tom také získáte grif. A časem i kočka začne tyto úkony tolerovat a přetrpí je, ale opravdu je hodně brzy.

S kšírkami jí vůbec netrapte, není to nutnost, aby chodila ven. A zkoušejte to, až se váš vztah trochu vyjasní.

Kočička je hravá, od toho se nejspíše odvíjí i to lovení nohou, prostě vidí kořist a jde po ní a nějak jí netrápí, že to jsou vaše nohy. Takže jí poskytněte hodně podnětů k hraní, stačí nějaká hračka na tyčce, laserové ukazovátko ...

Nenuťte kočku do ničeho a vyhněte se prozatím nepříjemným věcem, nebo nepříjemné spojte například s nějakým mlsem, a spíše jí usměrňujte co se týče škrábání a útoků.
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Alamka



Založen: 26.05.2008
Příspěvky: 460
Bydliště: Brno

Předmět: Re: Kousání, škrábání, vzpírání se při čemkoliv.
PříspěvekPřitlapkováno: 15. 2. 2010 14:16:49
Odpovědět s citátem

Pokud jde o "chození " na kšírkách, hlavně je třeba opustit představu, že kočka se upne do kšírů a jde se venčit jako pes Smile Kočka nebude v drtivé většině případů capkat vedle "páníčka", ale buďto si lehne a odmítne se hnout nebo se bude snažit někam zalézt Smile
Mám briťáka a kšírky od začátku používám výhradně na to, abych s ním mohla být na chalupě na zahradě a měla jistotu, že nikam nezmizí, když se chvíli nedívám. Dám mu kšíry a dlouhou šňůru (teda dlouhou, stačí dva metry) a on se drží v mé blízkosti a jen trochu šmejdí okolo. Včera jsem ho vzala ven ukázat mu sníh a on ho trochu očichal, otočil se a metl proházenou cestičkou zpátky do chalupy Very Happy
Při hře, když se rozdivočí, je schopen i kousat a škrábat, hlavně když hrajeme hru "co je to pod dekou", já tam hýbu rukou a on loví. Nesmí se to nechat zajít moc daleko. Jak radí Mistle, je dobré nesouhlasně zaječet, když už stiskne moc. Zajímavé je, že přes tu deku kouše silou, ale když si hrajeme jen tak, že ho dlachním holou rukou, to sice zubama sevře, ale nekousne, prostě asi, když ruku vidí, ví, že tohle není kořist.
Po nohách taky útočí, když má svoji hodinu lítání po bytě, blbnutí a aktivity, ale jen tak zezadu skočí bez drápků, odrazí se a čeká, že ho budu honit.

Venkovní kočky jsou divočejší, zejména když byla venku těch 5 měsíců, ale já myslím, že se to poddá. Nám se přitoulala taky asi půlroční kočička na chalupě, droboulinká želvovinová. I když přišla na žrádlo, které tam kočkám dáváme, první dny syčela jako kobra a utíkala. Po pěti dnech krmení mi skočila za krk a od té doby je to její nejoblíbenější místo. Skáče jako pružina a klidně skočí metr padesát vysoko Smile Nebo naopak se střechy na záda Very Happy Na kocoura syčí, i když ten by se seznamoval. Ale držím je od sebe. Jeden uvnitř, druhý venku.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Bliziq



Založen: 14.02.2010
Příspěvky: 7

Předmět: Re: Kousání, škrábání, vzpírání se při čemkoliv.
PříspěvekPřitlapkováno: 15. 2. 2010 22:18:52
Odpovědět s citátem

Díky všem za odpovědi. Včera se mi poprvé stalo, že Meggie přišla večer do postele, předvedla několikaminutovou mléčnou chůzi na mé noze vzhůru, nakonec si lehla na hrudník a chvíli tam seděla, vrněla a nechala se hladit, žasla jsem a ani nedýchala Surprised) Dokonce u veterináře se nechala v klidu naočkovat a zastřihnout drápy, což nechápu, protože doma předvedla jen u očistění ospalku bitvu na život a na smrt a taky jakmile jsme přišli, proměnila se zase v draka. Kšíry zatím nechám ladem. Taky jsem zkusila kozlíkové kapky, ale kočka z nich byla spíš zmatená, odskočila od nich, pak mne kousla do ruky, kde jsem je měla natřené a tvářila se strašně vyčítavě, tak nevím Surprised) Jste tu moc fajn, jsem ráda, že se mám kde poradit. Hezký večer.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Alamka



Založen: 26.05.2008
Příspěvky: 460
Bydliště: Brno

Předmět: Re: Kousání, škrábání, vzpírání se při čemkoliv.
PříspěvekPřitlapkováno: 15. 2. 2010 22:44:34
Odpovědět s citátem

Bliziq napsal:
Díky všem za odpovědi. Včera se mi poprvé stalo, že Meggie přišla večer do postele, předvedla několikaminutovou mléčnou chůzi na mé noze vzhůru, nakonec si lehla na hrudník a chvíli tam seděla, vrněla a nechala se hladit, žasla jsem a ani nedýchala Surprised)


Tak to je úspěch, jen tak dál Very Happy Ten mléčný krok, to je zajímavé, venkovní chalupní kočička to provozuje velmi intenzivně, i třeba když si lehá do pelíšku, můj kocour to nedělal nikdy. Zato když lehnu u televize, uloží se mi na nohy, na břicho nebo až pod krk, což při jeho šesti kilech je náročné, ale zas příjemně hřeje a je to úžasný projev přízně Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: Re: Kousání, škrábání, vzpírání se při čemkoliv.
PříspěvekPřitlapkováno: 16. 2. 2010 6:52:02
Odpovědět s citátem

Bliziq napsal:
Taky jsem zkusila kozlíkové kapky, ale kočka z nich byla spíš zmatená, odskočila od nich, pak mne kousla do ruky, kde jsem je měla natřené a tvářila se strašně vyčítavě, tak nevím Surprised)


Maxíše přivádí do tranzu domestos, stačí, že čistím vanu a kocour se mi jakoby "laškovně" snaží zakousnout do paží, nebo se mi válí mezi nohama a chytá a okusuje mi kotníky a lýtka, nebo se mě snaží kousnout i do zadku Smile
Po šantě se prozměnu zběsile válí po zemi, kam šantu nasypu, nebo si hraje s hračkou s její vůní.
Kozlík ho nechává klidným.
Ale kočky reagují na tyhle pachy různě, takže po tom kozlíku myslím, že ta snaha o kousnutí nebyla projev agrese či nevůle, ale spíš právě zmatenosti či laškovnosti z toho pachu.
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Smeny



Založen: 25.11.2007
Příspěvky: 185
Bydliště: Hradec Králové

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 16. 2. 2010 21:09:22
Odpovědět s citátem

Naše kočka je úplně mimo z vody po holení. Vždycky, když se přítel holí a pak opatlá vodou po holení, tak ho začne očuchávat a pak i kouset. Mně to přijde jako akt slasti Laughing a nedávno mu ukápla kapka v koupelně na zem a ona tam několik dnů chodila a očuchávala to, válela se v tom... Smile
Šanta ji nechává naprosto klidnou a kozlík v mém čaji na Spánek a nervy ji taky vždycky dostane Smile Nedávno se vyválela v nestřeženém pytlíku a pak mi jak v tranzu sleduje hrneček Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Bliziq



Založen: 14.02.2010
Příspěvky: 7

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 17. 2. 2010 10:04:36
Odpovědět s citátem

Tedy, nikdy jsem nemyslela, že soužití s kočičí puberťačkou může být tak náročené, na pohlazení stále reaguje kousancem a odstrkováním tlapkami a to zkouším opravdu jen občas a v klidovém stavu, v šest ráno je vzhůru a začne se bavit skákáním šipek na moje břicho a pochutnáváním si na květinách. Navíc ta povůrka hrozně krade jídlo, mám pocit, že s námi žije alespoň pět koťat, protože ona je opravdu všude, v jednom momentě v lednici a v druhém na lince zanořená do másla. A to jsem si představovala, jak si zachráním nového mazlíčka Razz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   





Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (74x)
2
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (33x)
3
Britská krátkosrstá kočka (30x)
4
Tristis eris, si solus eris - Bude Ti teskno, ... (28x)
5
Kočičí jména (28x)
6
Seznam hřbitovů pro zvířata, krematorií ... (26x)
7
Mrouskání kočky (říje) (23x)
8
Mňoukání a štěkání (22x)
9
Kočka a umění. 10. díl: 20. století (21x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top