Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

zánět uší??????


<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
Gucci



Založen: 19.08.2009
Příspěvky: 19

Předmět: zánět uší??????
PříspěvekPřitlapkováno: 4. 3. 2010 14:46:34
Odpovědět s citátem

Dobrý den.
Ráda bych se zeptala, jak může dostat kočka zánět uší, když je jen doma a nestýká se s jinýma kočkama?
Vše začalo včera, když Guccínek pořád třepal hlavičkou a škrábal si ucho. V domnění, že je má tak špinavé,že ho jen svědí, jsem mu je vyčistila gelem od Héry a tyčinkami. Pak si chvilku schrupnul a jak vstal, tak začal mít vratkou chůzi a když zatřepal hlavou, tak spadnul na pravý bok. Cely den nejedl ani nepil a jen posedával. Dnes jsem mu dala vodu s cukrem a snědl asi pět mokrých granulí. Ty suché chtěl jíst, sednul si k nim a rýpal do nich nosem, ale nešlo mu to.
Byla jsme u veta a ten po rychlé prohlídce určil zánět uší (na mrtvici je prý moc mladý, je mu rok a půl). Dal mu injekci atb a kapičky Otibiovin. Zítra jdeme zase na injkeci atb.
Nejdeme mi do hlavy, jak k tomu mohl přijít? Že by to měl z toho gelu na uší? Do pravého ouška jsem mu toho dala asi víc, protože pak kýchal a trošku mu slzelo očíčko.
Jinak uši čistím pravidelně, jednou týdně vat.tyčinkami a tak jednou za měsíc tím gelem. Voda se mu do uší taky nedostala (myla jsem ho tak před 10 dny). Tak nevím. Jí jen granule a pije vodu.
Vet toho moc neřekl, takže vůbec nevím, jak k tomu přišel a zda to je skutečně zánět a on jen tak pro jistotu dal atb s tím, že nic nezkazí...
Pokud to zánět je, jak se mu lze vyhnout, aby se neopakoval?
Prosím poraďte.
Moc děkuji!!!
S pozdravem Lucka a Guccínek
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
fofo177



Založen: 08.09.2007
Příspěvky: 972
Bydliště: České Budějovice

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 4. 3. 2010 17:17:06
Odpovědět s citátem

A koukal vet i do mikroskopu, zda se nejedná o ušní svrab? Ten může následný zánět vyvolat také.
Z kapek nebo gelu určených do uší by se nic zásadního dít nemělo, konec konců všechny fungují tak, že rozpustí nečistotu a kočka to vytřepe.
My do uší nekapeme nic, jen pravidelně čistíme ušními tyčinkami, poněvadž sphynxům se toho mazu v uších tvoří opravdu hodně.
Tady je nějaké povídání k tématu http://www.veterinarni-klinika.com/index.php?str=clanky/pes_usi
_________________
Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
payushka



Založen: 11.02.2006
Příspěvky: 273
Bydliště: Cheb

Předmět: Re: zánět uší??????
PříspěvekPřitlapkováno: 4. 3. 2010 19:11:31
Odpovědět s citátem

Dobrý den Lucko,
moje prvni sphynxi kocicka mela taky velke problemy spojene se zanetem stredniho ucha. U nas to zacalo rymou a nachlazenim,kterou jsem asi podcenila, nevedela jsem tenkrat,ze je ryma pro kocky nebezpecna a sla k veterinari az kdyz se objevil i zanet ucha. Tenkrat jsem nevedela,ze jde o zanet,ale Mysha se take motala a naklanela hlavicku ke strane,na zaklade toho jsem teprve k vetovi sla.Prvni vet to lecil ATB, udajne ji zanet i praskl. Kdyz se to nelepsilo,zmenila jsem asi po tydnu veterinare.Ten novy udelal RTG hlavicky,kde bylo videt,jak je dutina u ucha zaplnena hnisem,ktery byl treba chirurgicky odstranit,protoze leky uz nestacili. V usich je centrum rovnovahy, takze zanet logicky zpusobuje jeji ztratu Sad Mohou to vylecit antibiotika,zalezi, jak velky zanet je...My tenkrat brali kortikoidy a Antirobe
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Gucci



Založen: 19.08.2009
Příspěvky: 19

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 4. 3. 2010 21:35:46
Odpovědět s citátem

U Guccíka se motání objevilo včera a dnes jsem šli k vetovi. Před tím neměl žádné příznaky. Objevilo se to ze dne na den. Podle veta se to stává.

Vyšetření pod mikroskopem vet nedělal, zrovna jsem se přestěhovali, tak to byla naše první návštěva veta v novém městě. Příště už k němu nepůjdeme. Jen ho prohmatal, změřil teplotu a zkusil jak chodí, to bylo celé vyšetření. Nepřišlo mi to dostačující.
Jestli jeho léčba nezabere (zítra tam jdeme ještě na injekci atb), tak zkusíme jiného a když tak pojedeme i do jiného města.
Taky mě ještě napadlo, jestli se Guccínkovi nedostala trocha vody do ucha při koupání, ale jistá si nejsem, trošku při mytí bojuje..Tak to možná má z toho.
Moc děkuji za rady.
S pozdravem Lucka a Guccínek
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
fofo177



Založen: 08.09.2007
Příspěvky: 972
Bydliště: České Budějovice

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 4. 3. 2010 21:44:50
Odpovědět s citátem

No hlavně mu snad měl kouknout kukátkem či co to je, to ucha, aby viděl, jak to tam vypadá. A ten svrab pozná mikroskopicky ze stěru Rolling Eyes Když nasadil léčbu ATB, určitě je otázka nějakého času než to zabere, není to ze dne na den, pokud se to nehorší, tak bych určitě chvíli počkal jak zabere léčba. No a hlavně bych v novém městě zjistil zkušenosti chovatelů, který vet je nejlepší.

Když koupeme, kolikrát se kočmenovi voda do ouška dostane, ale to se nic neděje, každá kočka (nebo i pes) když má mokro v uchu, tak to vytřepe, vždyť takto fungují čistící ušní kapky, z této strany jsme nikdy žádnou komplikaci nezaznamenali.

Přejeme ať vše dobře dopadne a Gucci se brzy uzdraví Smile
_________________
Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Reg



Založen: 25.03.2009
Příspěvky: 223
Bydliště: Olomouc

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 5. 3. 2010 18:20:39
Odpovědět s citátem

Souhlasím, měl by hlavně vet vyloučit parazity.
Jinak co se táče čištění oušek - já našim kočkám tyčinkami uši nečistím, používám roztok otivet, který jim před koupáním nakapu do uší a pak jen smotkem vaty otřu maz, který se rozpustil a kočka jej vytřepala na povrch ucha. NIKDY DO UCHA NEŠŤOURÁM NIČÍM, čím bych mohla spíše jen zatlačit maz do ucha a tím mu ublížit. ze zkušenosti vím, že čím více se to uchal leze, tím více jsoupak zdravotní problémy. Nehledě na to, že maz hlouběji v uchu nejen u koček slouží i jako ochrana.

kařdopásně je ale třeba vyloučit přítomnost svrabu či jiných parazitů.
_________________
Aniger Sphynx cattery
www.sphynxcanadian.wbs.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 9. 3. 2010 19:04:51
Odpovědět s citátem

Víc jak 10 let čistím Sphynxům ouška vatovými tyčinkami, občas na odolnější sušší kousky použiji Otipur a nikdy jsem žádný problém neměla. Ani záněty, ani svrab nebo jiné ošklivosti.

Doporučila bych ucho velmi dobře prohlédnout a vyloučit perforaci nebo vrozený problém v uchu. Vzorek ušního mazu poslat na rozbor, zjistit přítomnost bakterií, parazitů apod. a udělat atb. rezistenci a podle toho zvolit příslušná antibiotika-samozřejmě pokud to bude nutné. Dávání atb "pro jistotu" nebo "tím se nic nepokazí" je děsný přístup... Wink
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
ZdenkaP



Založen: 08.06.2007
Příspěvky: 466
Bydliště: Brno

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 16. 3. 2010 19:13:21
Odpovědět s citátem

Lucko, ten stav mohl úplně klidně způsobit ten gel! Já jsem zažila něco podobného, v mnohem těžší formě, s Kačenkou. Protože jsem ji koupila s dost zasviněnýma ušima, jak si jen trochu zvykla (vyšťourána po 3 dnech definitivně zpod vany...), koupila jsem Otipur a dle návodu nakapala do oušek, aby se svinčík uvolnil a ona ho začala vytřepávat směrem nahoru.
Jenže!!! Během ani ne 10 minut se sesula, zkoušela vstát a padala (tenkrát měla srdce zdravé) a hlavně dostala velmi silný nystagmus (kmitání očí). Popadla jsem ji a jela jak šílená na nejbližší klinku - šlo o čas. Tam ji důkladně vyšetřili včetně vyšetření otoskopem, neb doktor nechtěl věřit, že nemá perforaci bubínku a tekutina se nedostala dovnitř! V tom ušním humusu nebylo moc vidět, takže ji hospitalizovali a ihned zahájili léčbu, mj. i silnými dávkami kortikoidů, což bylo v daný moment nezbytné. Musela tam být 3 dny, protože ještě druhý den nebylo jisté, na kterou stranu se váhy vychýlí Evil or Very Mad Nystagmus však pomalu ustával a tak mi ji třetí den dali domů. Perforace bubínku tam nebyla a ani doktor netušil, co by to krom alergie mohlo být vzhledem k rychlosti průběhu. Sám ze za léta praxe s ničím podobným nesetkal. Od té doby se bojím kterékoliv z mých koček cokoliv do ucha kápnout, naštěstí britkám se ouška prakticky nešpiní a stačí mi občas vytřít zvukovod vatou namočenou do borové vody nebo ophthalu. U Vaší kočičky to klidně mohla být reakce i na ten gel, jestli jste ho tam dala víc, než se rozpustí, tak "ucpe" zvukovod jakobyste jí zacpala ouška - či to jedno. Zkuste si vzpomenout, do kterého ouška jste jí ho dala víc a zda nepadala na tuto stranu. Parazité to v tomhle případě zcela jistě nezpůsobili, voda z koupání by to mohla způsobit jen tehdy, pokud by byl perforován bubínek, a to byste poznala taky rychle, stejně jako po schrupnutí si po čištění uší. Každopádně podruhé tento gel nezkoušejte.
_________________
Sweet Calimero*CZ
www.sweetcalimero.cz

Mimochodem, rozhovoříme-li se o kočkách, je téměř nemožné, abychom byli považováni za osoby zcela normální. (Dan Greenberg)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Gucci



Založen: 19.08.2009
Příspěvky: 19

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 17. 3. 2010 14:41:19
Odpovědět s citátem

ZdenkaP napsal:
Lucko, ten stav mohl úplně klidně způsobit ten gel! Já jsem zažila něco podobného, v mnohem těžší formě, s Kačenkou. Protože jsem ji koupila s dost zasviněnýma ušima, jak si jen trochu zvykla (vyšťourána po 3 dnech definitivně zpod vany...), koupila jsem Otipur a dle návodu nakapala do oušek, aby se svinčík uvolnil a ona ho začala vytřepávat směrem nahoru.
Jenže!!! Během ani ne 10 minut se sesula, zkoušela vstát a padala (tenkrát měla srdce zdravé) a hlavně dostala velmi silný nystagmus (kmitání očí). Popadla jsem ji a jela jak šílená na nejbližší klinku - šlo o čas. Tam ji důkladně vyšetřili včetně vyšetření otoskopem, neb doktor nechtěl věřit, že nemá perforaci bubínku a tekutina se nedostala dovnitř! V tom ušním humusu nebylo moc vidět, takže ji hospitalizovali a ihned zahájili léčbu, mj. i silnými dávkami kortikoidů, což bylo v daný moment nezbytné. Musela tam být 3 dny, protože ještě druhý den nebylo jisté, na kterou stranu se váhy vychýlí Evil or Very Mad Nystagmus však pomalu ustával a tak mi ji třetí den dali domů. Perforace bubínku tam nebyla a ani doktor netušil, co by to krom alergie mohlo být vzhledem k rychlosti průběhu. Sám ze za léta praxe s ničím podobným nesetkal. Od té doby se bojím kterékoliv z mých koček cokoliv do ucha kápnout, naštěstí britkám se ouška prakticky nešpiní a stačí mi občas vytřít zvukovod vatou namočenou do borové vody nebo ophthalu. U Vaší kočičky to klidně mohla být reakce i na ten gel, jestli jste ho tam dala víc, než se rozpustí, tak "ucpe" zvukovod jakobyste jí zacpala ouška - či to jedno. Zkuste si vzpomenout, do kterého ouška jste jí ho dala víc a zda nepadala na tuto stranu. Parazité to v tomhle případě zcela jistě nezpůsobili, voda z koupání by to mohla způsobit jen tehdy, pokud by byl perforován bubínek, a to byste poznala taky rychle, stejně jako po schrupnutí si po čištění uší. Každopádně podruhé tento gel nezkoušejte.


Moc děkuji za informace.
Od počátku mám podezření na ten gel, protože padal právě na tu stranu, kam jsem mu ho dala trošku více(ten gel má takový náhubek, který se strčí do ouška, ale jak to je v uchu, tak není vidět, jestli už něco z tuby jde nabo ne). Ještě druhý den po čištění byl z toho ouška cítit ten gel a z druhého ne.
Jen jsem teď bezradná, čím mám Guccínkovi čistit uši. Ten gel už nechci riskovat a podle některých může být nebezpečné i čištění tyčinkami(může se ucho poranit a také hrozí zánět). Sphynxům se dost uši špiní a Guccínek není výjimka, tak nevím...
Moc děkuji za rady!!
S pozdravem
Lucka a Guccínek
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
beta.1



Založen: 20.06.2007
Příspěvky: 640

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 17. 3. 2010 14:56:13
Odpovědět s citátem

Jen jsem teď bezradná, čím mám Guccínkovi čistit uši. Ten gel už nechci riskovat a podle některých může být nebezpečné i čištění tyčinkami(může se ucho poranit a také hrozí zánět). Sphynxům se dost uši špiní a Guccínek není výjimka, tak nevím...
Moc děkuji za rady!!
S pozdravem
Lucka a Guccínek


Já čistím uši kapkami Otifree,jsou určeny pro čištění zevního zvukovodu pro psi a kočky,kupuji je v normální lékárně.Nakapu čičinám do ucha,trochu za uchem promnu a oni to vytřepou i s rozpuštěným ušním mazem,potom ouška otřu papírovým kapesníkem,trochu navlhčeným.Používám tuty kapky už skoro tři roky a jsme všichni spokojený.


BBMM
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
fofo177



Založen: 08.09.2007
Příspěvky: 972
Bydliště: České Budějovice

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 17. 3. 2010 14:57:30
Odpovědět s citátem

Ouška čistíme taky jen ušními tyčinkami a jinak ničím. Hlavně nedloubat hluboko. Nikdy jsme s tím problém taktéž neměli. Možná než gel, budou lepší kapky, ty se přece jen snázeji vyklepou, kapky ale používáme jen pro psa, značku Otifree a také v pohodě, bez problému, dělám to podobně jako beta, nakapu do ucha, promnu trochu ouško a po vytřepání vytřu suchým čistým kapesníčkem.

Ještě bych doplnil, že ty ouška čistíme tyčinkami prakticky tak daleko, kam je až vidět, tyčinkou se lépe vyčistí ty záhyby v oušku, v žádném případě nejít hlouběji do zvukovodu, jen vytřít ty stěny na začátku.
_________________
Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
ZdenkaP



Založen: 08.06.2007
Příspěvky: 466
Bydliště: Brno

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 17. 3. 2010 18:00:19
Odpovědět s citátem

fofo177 napsal:

Ještě bych doplnil, že ty ouška čistíme tyčinkami prakticky tak daleko, kam je až vidět, tyčinkou se lépe vyčistí ty záhyby v oušku, v žádném případě nejít hlouběji do zvukovodu, jen vytřít ty stěny na začátku.

Lucko, v tomhle Vám určitě lépe poradí majitelé naháčků - jejich výhodou je, že mají oproti britkám "lapouchy" Smile Já čistím troškou vaty na ukazováku kam až dostanu (neb opravdu nedostanu tím pádem hluboko), jak jsem psala, kapat se cokoliv už bojím. Tím vytřu zamaštěný prach a "hrubou" nečistotu, to, co vidím v záhybech, pak dočistím tyčinkami, ale to nemají moc rády - zatímco při rejdění prstem se ještě nastavují, jak jim to dělá dobře. Ale jak píše Olda, jen tam, kam vidím. Ale je fakt, že já čistím uši tak jednou za 2-3 měsíce...
_________________
Sweet Calimero*CZ
www.sweetcalimero.cz

Mimochodem, rozhovoříme-li se o kočkách, je téměř nemožné, abychom byli považováni za osoby zcela normální. (Dan Greenberg)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
fofo177



Založen: 08.09.2007
Příspěvky: 972
Bydliště: České Budějovice

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 17. 3. 2010 18:37:43
Odpovědět s citátem

ZdenkaP napsal:
Ale jak píše Olda, jen tam, kam vidím. Ale je fakt, že já čistím uši tak jednou za 2-3 měsíce...


Přesně tak, jen tam, kam vidím, v žádném případě ne hlouběji do ouška a ty záhyby boltce se nejlépe vyčistí tou tyčinkou. Na jednoho kocouře spotřebuji cca 5 tyček a ušiska čistíme minimálně 1x týdně. Když to necháme déle, je to prostě samý černý hnus. Je ale zajímavé, že i mezi naháči jsou rozdíly, Feldík je tmavý, tomu stačí ouška vyčistit 1x za 3 týdny, Charlie i Narinka jsou světlí a minimum je 1x týdně, ale třeba s tím ta barva nemá souvislost. Stejné je to u nich i s drápkama, Feďovi je stačí čistit také 3x méně často.
_________________
Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
payushka



Založen: 11.02.2006
Příspěvky: 273
Bydliště: Cheb

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 21. 3. 2010 19:38:50
Odpovědět s citátem

Ja Smudline (sphynx) cistim ouska taky jen vatovyma tycinkama,abych se priznala, ne nijak casto a zadny pripravek nepouzivam.Cistim hlavne cely boltec a do zvukovodu ani moc hluboko nevrtam. Mam i chlupace, tomu usi necistim vubec (mozna to je chyba,ale nema zadne problemy) Proste co se tyka cisteni sphynxich usi, dala jsem na rady Karoliny, ta ma zkusenosti vic nez dost. Zadne gely ani roztoky nejsou treba.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   





Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (41x)
2
Britská krátkosrstá kočka (20x)
3
Tristis eris, si solus eris - Bude Ti teskno, ... (19x)
4
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (18x)
5
Seznam hřbitovů pro zvířata, krematorií ... (18x)
6
Mňoukání a štěkání (17x)
7
Je libo pouzdro na telefon s kočičím zadečkem? (14x)
8
Značkování u kocourů a koček (13x)
9
Proč se kočky nerady koupou, ale fascinuje je ... (13x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top