Google na fotkách pozná kočky a psy. Rozliší i bulteriéra od německého ovčáka a Rexe od Geralta

Otakar Schön
17. 10. 2017 22:44
Aplikace Fotky Google získala novou funkci poháněnou umělou inteligencí. V obrázcích umí vyhledávat plemena domácích mazlíčků i konkrétní zvířata. Vybrané zvíře dokáže Google najít i uprostřed videoklipů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Slibované rozšiřování působnosti umělé inteligence v Googlu nastalo. Firma tento týden spustila novou funkci, které vylepšuje vyhledávání ve fotografiích. Díky strojovému učení dokáže Google rozpoznat konkrétní kočky a psy na snímcích uložených ve službě Google Photos.

Na webu i v mobilní aplikaci pro Android a iOS lze vyhledávat zadáním slov kočka či pes, ale také použitím emoji.

Zatím jsou znát rozdíly při vyhledávání českými termíny a jejich anglickými ekvivalenty, ale to by se mělo časem změnit.

Umělá inteligence navíc u zvířat, která fotíte často, začíná fotografie seskupovat stejně jako v případě lidských členů rodiny nebo kamarádů.

Jak jsme psali tento týden, umělá inteligence je stále v plenkách, a tak vyhledávání není stoprocentní, funguje však výrazně lépe než před zavedením nové funkce. Při testování novinky dokázal Google spolehlivě najít fotky psů, odlišil fotografie stafordšírského bulteriéra, jorkšíra i německého ovčáka. Toho dokonce našel ve videoklipu.

Aplikace Fotky Google umí vyhledávat plemena domácích mazlíčků.
Aplikace Fotky Google umí vyhledávat plemena domácích mazlíčků. | Foto: Aktuálně.cz

Při hledání klíčového slova kočka se umělá inteligence od Googlu nechala zmást naším kočkopsem. Geralt opírající se předními tlapami o kočičí škrabadlo nebo hrající si s krabicí je i přes odlišnou fyziognomii pro Google kočkou. Taková chyba ale spíše pobaví, než že by sloužila jako důkaz neadekvátnosti nové funkce.

Uživatele Google láká i na neomezenou možnost zálohování fotografií a videoklipů ve standardním rozlišení.

Majitelům telefonů Pixel pak umožňuje neomezeně nahrávat fotografie v neomezené velikosti a videa i ve 4K rozlišení.

Telefony od Googlu poznají, co vidí váš fotoaparát, a kvalitou snímkou překonají i iPhone 8 Plus nebo Galaxy Note 8. | Video: Otakar Schön
 

Právě se děje

Další zprávy