Proč stará kočka nesnáší vaše nové kotě?

Pavla Gabrhelíková

Když domů donesete další zvíře, musíte počítat se vším. Samozřejmě nejlepší je láskyplné přijetí nebo ignorace. Ale mnohem víc je těch případů, kdy doma nastane několikatýdenní peklo.

V přírodě to funguje tak, že když se ke kočičí tlupě přiblíží velký kocour, je vyhodnocen jako nebezpečí. Proto na něj kdokoliv zaútočí, aby ubránil mláďata a zbytek smečky. Když se chce připojt ke skupině, musí nějakou dobu žít na jejím sociálním okraji, aby dokázal, že nepředstavuje nebezpečí.

Když domů přitáhnete nové kotě, je to podobné. Původní obyvatelka se musí nejdřív přesvědčit, že cizinec nepředstavuje nebezpečí. Někdy to dokonce může trvat i několik týdnů.

Situaci znesnadňuje, pokud malé kotě nedostalo dostatečnou výchovu od dospělých koček ve svém okolí nebo jich nevidělo tolik. Opožděná socializace bude muset proběhnout ve vašem bytě. A je dost možné, že si vyžádá oběti na bytových dekoracích nebo nábytku.

Někdy se kočky nemusejí vzít navzájem na milost do smrti. Prostě si jako osobnosti nesednou. Ale po pár bojích válečná atmosféra ustane a jejich vztah přejde ve vzájemné tolerování a okázalou ignoraci. Na vyřízení účtů dojde maximálně jednou za čas a pak je klid.

Pakliže teče krev a ani po pár týdnech se situace neuklidní, budete se muset postarat, aby byly kočky nebo kocouři odděleně. Ale k tomu dochází opravdu jen zřídka. Takže klid a šup pro dalšího malého Satana!