Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Riziko kastrace


<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
Rowdie



Založen: 02.07.2004
Příspěvky: 3

Předmět: Riziko kastrace
PříspěvekPřitlapkováno: 2. 8. 2004 10:41:44
Odpovědět s citátem

Dobry den,

rada bych se zeptala:

existuji statistiky umrtnosti kocouru pri kastraci? A jaka jsou ta cisla?

Muj devitimesicni kocourek bohuzel po kastraci zemrel. Zaver oficialni lekarske zpravy zni: "...pravdepodobne hypertroficka kardiomyopatie.." (Kopii zpravy mam k dispozici).
Cele to probehlo tak, ze po kastraci se normalne probral, cely dalsi den byl v poradku, hral si, normalne jedl - a az nasledujici den zacal zrychlene dychat, prudce mu klesala teplota, rentgenem byl zjisten vypotek na plicich a 4. den po kastraci zemrel. Podle lekaru, kteri si s diagnozou dlouho nevedeli rady, vyvolala srdecni selhani pravdepodobne narkoza, zrejme ve spojeni s vrozenou srdecni vadou. Ve vysledku to znamenalo cca 10.000 Kc za operacni a naslednou zdravotni peci a souvisejici vydaje, nekolik dni neplanovane dovolene - a smrt milovaneho zviratka.

Jsem laik a predesilam, ze si nechci s nikym vyrizovat ucty. Meli jsme se radi a to nam nikdo nevrati - ale taky nevezme. Schvalne jsem s touhle otazkou mesic pockala, abych ziskala trochu odstup a zamerne neuvadim zadna jmena. Taky nejsem presvedcena o tom, zda doslo ci nedoslo k lekarskemu pochybeni. Ptam se hlavne proto, ze mam ted noveho kocourka a uz ted se desim dne, kdy ho budu muset nechat vykastrovat.

S tim souvisi moje dalsi otazky:
Je mozne, ze zvire ma vrozenou srdecni vadu a chovatel, ktery s nim travi valnou cast dne, si niceho nevsimne? (zvire normalne ji, hraje si, splha po stromech, pere se s dalsi kockou...)
Da se nejakym vysetrenim pred kastraci zjistit, jestli je zvire v poradku (schopne snest narkozu)?
Je normalni, ze se takove vysetreni pred kastraci neprovadi?
Da se kastrace provest bez narkozy, v lokalnim znecitliveni?
Da se tohle operacni riziko vubec nejak snizit/vyloucit?

Diky.
Rowdie
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Ferovic
Anonymní





Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 28. 11. 2004 12:14:11
Odpovědět s citátem

Sad
Najprv Vam chcem vyjadrit sustrast nad stratou Vasej macicky.
My sa momentalne tiez trapime kvoli tomu ze je nasa macka pravdepodobne chora.
Na margo vaseho prispevku vam ale mozem podat aspon nejake informacie. Obaja s manzelkou sme lekari /ale humanni, nie veterinari/.
Ale mnohe veci, ktore platia pre ludi, uplatnuju sa takisto aj pri zvieratach. Ako jedna z moznych pricin smrti Vasho kocurika ma pri citani Vasej spravy napada plucna embolia /pri rovnakom priebehu a priznakoch u cloveka by to bola prva diagnoza, ktoru by bolo potrebne zvazit/ - nie vzdy dokazatelne ani naslednou pitvou! To je bohuzial caste a mnohokrat smrtelne aj u ludi, predchaza sa tomu podavanim heparinu pred operaciou a podla rizikovosti vykonu aj po nej. Ci sa to robi aj u zvierat, o tom pochybujem. Tiez by to mohlo podstatne zvysit cenu vykonu a vzhladom na mozne komplikacie z podavania heparinu tak malemu tvorovi asi aj rizikovost zakroku /to by vsak vedel povedat presne len veterinar/.
Vrodena srdcova chyba sa v mnohych pripadoch da prehliadnut aj u ludi, nieto este u zvieratka. Na diagnostiku je vacsinou potrebne aspon Echokardiograficke vysetrenie, co nie je bezne vykonavane pred operaciami ani u ludi. Posudenie schopnosti zniest narkozu a celkovo operaciu je vzdy relativne, zaruku , ze sa nic nestane, nedostanete ani ako clovek v nemocnici po serii predoperacnych vysetreni. Teraz pracujeme v Nemecku a tu dostane pacient pred kazdym sebemensim zakrokom alebo vysetrenim /aj takym ako napr. RTG,ergometria alebo transfuzia.../ podrobny formular , kde su spomenute vsetky aj najnepravdepodobnejsie rizika vykonu, zakazdym samozrejme aj riziko umrtia, a pacient musi zakazdym podpisat, ze je s tym uzrozumeny a suhlasi. V medicine sa neda naozaj NIC, ani pri sebelepsom pristupe, odbornosti, vybaveni a pod., nikomu garantovat.
Operacia je mozna aj v lokalnom znecitliveni. Trombembolicke riziko ostava aj pri takomto sposobe zakroku. U ludi sa toto riziko znacne znizuje, ako sme uz uviedli, heparinovymi injekciami, ci sa to da aj u maciciek, opytajte sa radsej veterinara. Rozhodne cisto teoreticky to mozne je, ci sa to robi v praxi, to vedia len veterinari.
Snad sme Vam dali odpoved aspon na niektore Vase otazky.

S pozdravom
Ferovic s manzelkou
Odpovědět 
Anonymní






Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 29. 11. 2004 8:17:23
Odpovědět s citátem

Crying or Very sad Chtěla bych nechat v lednu vykastrovat svého kocourka a teď jsem se pěkně vyděsila. Sad
Odpovědět 
Rowdie



Založen: 02.07.2004
Příspěvky: 3

Předmět: Re:
PříspěvekPřitlapkováno: 7. 12. 2004 13:53:45
Odpovědět s citátem

Moc Vám děkuji za odpověď. Myslím, že i tyto odborné informace do této diskuse patří. Na tom co se stalo už se sice nic nezmění a nechtěla jsem svým příspěvkem ani nikoho děsit. Je ale dobré si uvědomit všechny souvislosti a pohlížet na kastraci jako na skutečnou "velkou" operaci se všemi možnými důsledky. Dost často se setkávám s názorem, že kastrace je něco jako očkování (ani to nemusí proběhnout bez komplikací) a ve snaze argumentovat PRO kastraci se téměř neprezentuje druhá strana problému - že narkóza je pro zvíře stejně velká zátěž jako pro člověka a může zkrátka špatně dopadnout.
Tím vůbec nechci říct, že jsem proti kastracím. Kastrace je NUTNÉ ZLO. Je to zřejmě jediné východisko pro chovatele, kteří mají kočky v bytech a ani mě nic jiného nezbyde. Rozhodně budu ale příště věnovat víc pozornosti nejen výběru lékaře, ale i průběhu předoperačního vyšetření.
Ještě jednou díky za informace. Přeji hodně zdraví Vám i Vaší kočičce.
Rowdie.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Blahoňovská Eva
Anonymní





Předmět: kastrace
PříspěvekPřitlapkováno: 11. 1. 2005 22:34:35
Odpovědět s citátem

Dobrý den,
je mi vašeho kocourka moc líto. Bohužel se nám stalo téměř to samé ale u kočičky. Nechali jsme ji kastrovat v 7 měsících ( již vím že je to moc moc brzy). Veterinář mi ale tvrdil, že to dělají u takovýhle koťat běžně a na žádná možná rizika mě neupozornil. Kočička se po operaci probrala ale po 2 dnech nejspíš ve velkých bolestech zemřela přímo v rukou veterináře při kontrole. Pitvu jsme odmítli, řekl nám že měla nejspíš vrozenou srdeční chorobu a nezvládla narkózu. Poučení jsem si z toho vzala trojí: nikdy nenechat kastrovat kočku nebo kocourka dříve něž v 1 roce života a vždy (ať to stojí co to stojí) nechat udělat všechna vyšetření včetně EKG a za třetí vždy jít s operací na kliniku a ne k obyčejnému veterináři.
Mějte se hezky a hodně radosti s kočičkami.
Eva
Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   





Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (25x)
2
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (17x)
3
Zlomek vteřiny (16x)
4
Deníček stříbrné šelmy – 6. část (15x)
5
HCM u koček - program PawPeds (14x)
6
Byl jsem hubenej a mrňavej (12x)
7
Veterinární poradna: Kočka s nadváhou sní vše té ... (12x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top