Kastrace kočce neublíží, jejímu zdraví naopak prospěje

 Mazlíčci 
24. dubna 2018 08:53 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kočka většinou dobře snáší anestezii, zákrok i hojení Shutterstock
Možná přemýšlíte o pořízení domácího mazlíčka a na kočce vás odrazuje jen to, že jednoho dne přijde na dvorek v doprovodu několika roztomilých koťat, pro která vy budete muset hledat nový domov. Řešení je jednoduché a vaší kočce neublíží.

Řada lidí si kvůli nechtěnému rozmnožování pořizuje kocoury. Jenže ti se nedrží u domu, často se přijdou jen najíst a zase odběhnou pryč. Někdy se vrátí až po několika dnech, navíc potrhaní a špinaví. Může za to jejich pohlavní aktivita a hormony. Někteří lidé pak místo koček sáhnou dokonce po netradičním mazlíčkovi, třeba v podobě prasátka, o kterém jsme psali zde.

Na kastraci koček existuje řada názorů. Odpůrci říkají, že zákrokem kočkám bereme radost ze života. Zastánci zase mluví o tom, že toulavé a hladové kočky v ulicích města a na vesnicích zase tolik radosti ze života nepotká.

Kromě nechtěných koťat kastrace vyřeší i různé projevy koček související s pohlavní aktivitou. Kočky vydávají nepříjemný zvuk, takzvané mrouskání, kocouři zase značkují své teritorium páchnoucí močí.

Proto je zejména vhodné kastrovat kočky či kocoury žijící v bytě, byť u nich nehrozí nechtěné oplodnění. Kastrace stojí zhruba od 1 000 do 3 000 korun, záleží na ceníku konkrétního veterináře.

Kastrovaná kočka má sklon k obezitě

Podle odborníků má kastrace na zdraví kočky spíš pozitivní vliv. Kočka se nevysiluje opakovanými říjemi, březostí ani porody, netoulá se, neznačkuje a podobně. Jedinou nevýhodou snad je, že některé kastrované kočky či kocouři mají sklony k obezitě. Rozumný majitel si to ale docela snadno pohlídá a správným krmením udrží zvíře v kondici.

Kočka po kastraci nemění nijak svou povahu. Pokud byla před zákrokem hravá, zůstane jí to i po zákroku. Kastrace nemá vliv ani na to, s jakou oblibou kočka loví myši. Kočka se ale drží blíže domu, takže si užívá pravidelné stravy. To bývá častým důvodem jejího přírůstku na váze.

Jak se vyhnout nechtěným koťatům

Odpůrci kastrace tvrdí, že každý chirurgický zákrok je automaticky spojen s nebezpečím a negativními dopady. Kočka podle nich nemusí dobře snášet anestezii, vlastní zákrok i hojení. Pokud patříte k odpůrcům kastrace, existuje i jiná možnost, jak se vyhnout nechtěným koťatům.

Kočce lze podávat hormonální antikoncepci, která spočívá v podkožní injekci hormonálního preparátu jedenkrát za čtyři až pět měsíců. Tato metoda ale může mít nežádoucí účinky na zdravotní stav zvířete. Efekt je navíc jen dočasný a nemusí stoprocentně zabránit zabřeznutí kočky. Lze jej podle odborníků využít v různých výjimečných případech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008