Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se! Registrací souhlasíte s podmínkami používání.
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Nahrává se...

Jaký byl rok 2015? Překvapivý!

Datum5. ledna 2016  |  AutorFilip  |  Zobrazení celkem/dnes6 084x / 2x

Skončil rok 2015 a možná je vhodné se zastavit a zamyslet se, jaký vlastně byl. Pokusím se sesumírovat, jaký se zdál pro Modrého kocouře.cz, ale asi se někde nevyhnu pokušení být trochu více osobní.

Myslím, že pro Kocouře i pro mě to byl rok překvapivý.



Změny

Začaly změny designu i fungování, postupně se šířily a šíří z NEJ fotky do dalších částí stránek, a podařilo se nám web rozjet jako možná nikdy předtím. Pamatuju si, jak jednou v začátcích jsme skutečně měli „denně něco do tlapky“, trvalo to týden a myslel jsem, že se to nedá vydržet. Teď máme denně původní články a příspěvky, desítky fotek a stále přibývají noví kocouřáci s kočičáky ve Zlaté knize. Tohle „překvapení“ je ale výsledkem snahy lidí, kteří se webu ve volném čase věnují, píší pro web původní články nebo příběhy, ale je to i díky tomu, že řada dalších kocouřáků často přispěje také, třeba i málem, stačí jen upozorněním na něco zajímavého. I z toho vše roste.



Pro dobro koček přes mrtvoly

Tak dobře, je to nadsazeno. Ale překvapením byla snaha několika „dam“ zvítězit v NEJ fotce a z mého pohledu až vydírat ostatní tím, že vyhrané krmivo půjde na útulek. Pokud výhru předáte na dobročinné účely jako řada výherců předtím i potom - v tichosti se dohodnete, komu výhra půjde – připadá mi to přirozené. Pokud to ale napíšete přímo do názvu soutěžní fotky, je to z mého pohledu vydírání, které zničilo několik kol naší soutěže. Překvapivá byla argumentace aktérek ve smyslu, že „ony pomáhají, na rozdíl od ostatních“. Je to nějaká vlna z facebooku, kde vás lustrují často podle toho, zda pomáháte. Když to o sobě hned v úvodu nenapíšete, jednoduše nejste hodni času těch, co (o sobě všude neustále píší, jak) pomáhají, aby vám odpověděli nebo s vámi diskutovali :o) Překvapivé?

Bizarní rozměr posedlosti pomáhat bez jakéhokoliv nadhledu a zjištění si, jak věci vlastně jsou, dokresluje například tenhle status jisté dámy na facebooku: "Tak dobrý skutek pro dnešní den vykonán :-) Na dvorku u nás jsem uslyšela plakání a našla v rohu v trávě tohodle malýho chlapečka, celý se třásl. Tak jsem ho nakrmila a už je na cestě do útulku :-) Hrozně miloučký kocourek, mazlíček :-) tak doufám, že se v útulku moc dlouho neohřeje." Když diskuse pokračovala a někdo nadhodil, co když to byla kočka někoho ze sousedů, která teď chudák projde městskou policií a skončí v útulku, příspěvek autorka nebo někdo jiný smazal... Dobrý skutek?



Odchody

Velkým překvapením v roce 2015 myslím bylo, jak je pro řadu lidí, kterým roky Kocouř něco poskytoval, snadné odejít a začít Kocouře hned všude aktivně očerňovat. Velkým překvapením je, jak snadno si také vytvořili vlastní pravdu (třeba fáma, za kterou by všichni dali ruku do ohně, o zakázání přístupu Evě - Čert.cz - na Modrého kocouře.cz). Je zvláštní, jak snadno této vytvořené realitě všichni uvěřili a jsou si jí jisti (samozřejmě, je pro ně pozitivní, takže to je asi příjemné a asi i přirozené hledat si taková vysvětlení). Opravdu překvapivé (a snad i poučné, kam si koho pustit) hlavně pro mě osobně.



Spisovatelka si bere slova bez dovolení

Další překvapení bylo, jak Monika Maratová (podle svého webu „autorka bestsellerů z prostředí speciálních sil a organizovaného zločinu“) bez ostychu použila originální názvy rubrik (kočkogalerie, kočkoalba) pro svůj v dubnu 2015 založený web. Neměla by spisovatelka rozumět, že ne všechna slova může použít, jak chce? Možná ale ještě překvapivější byl slovník, který v souvislosti se mnou potom používala (koukněte sem). Hodně neuvěřitelné.



Přetahování lidí z Kocouře

Hodně překvapivé. Odejdete, založíte si web a najednou tam jste tak nějak sami – a nikdo zvenku nechce psát podle týdenních nebo měsíčních zadání a přidat se. Tak kde vzít další lidi? Přemýšlíte... a co kdyby odešli z Kocouře i další, když i vy jste odešli? Takže je začnete oslovovat - všechny, kteří se objeví. Přece chtějí vídat dál vaše kočky! Kvůli nim na Kocouře chodili - a nebo ne? :o) Něco, z čeho by se všichni, co z Kocouře odešli, v jiném případě zbláznili a odsoudili by to, začali teď sami dělat.



Nenávist na facebooku

Tady si dovolím být trochu osobnější. Nejvíce se nenávist vůči mně a Kocouřovi zatím projevila na facebooku, a možná nejvíc ve skupině CAT-MANIA kočičí povídání, kde jsem myslel, že jsou lidé, co o kočkách něco vědí a znají odpovědi. Ale když jsem se zeptal (klidně si moje jméno můžete vyhledat, jestli jste členy), hned se na mě slétly hlavně od Ivety ČerveňákovéTerezy Žákové útoky, že bych přeci všechno měl vědět, když jsem z Modrého kocouře.cz, a vždy to končilo ukončením diskuse ze strany administrátorek (jednou z nich je Iva), nakonec označením mé osoby za trolla a vyhozením ze skupiny. Proč tolik nenávisti? Překvapivé.

Mimochodem, nově se přidala Renáta Desenská - zdá se, že stačí dostat to správné vysvětlení, jak věci jsou, a můžete vysvětlovat ostatním, kdo je kdo:

Ze skupiny Kočky, kočky, kočičky na facebooku
Ze skupiny Kočky, kočky, kočičky na facebooku


V českém kočičím internetovém světě jsou některé věci tabu

Je zajímavé a vůbec mě to nikdy dřív nenapadlo, kolik otázek je kočkařům v některých diskusních fórech nebo skupinách na sociálních sítích nepříjemných. Když se zeptáte, hned vám hrozí vyhozením. A to nejen mně, ale komukoliv, kdo se nezávisle zeptal na to samé. Takže hitparáda toho, na co se fakt neptat:

  • proč se u inzerátů koťat s PP v Česku neuvádí cena (fakt vám stačí odpověď, že se to tak prostě u chovatelů dělá?);
  • jaká je orientační cena koťat jednotlivých plemen (kočka není houska na krámě, je to živý tvor! Ale stejně si za něj o peníze chovatel řekne... takže o kolik?);
  • zda je chov koček s PP výdělečný (jakékoliv zveřejněné tabulky s odhadem nákladů na chov nedávají u některých položek smysl a ani neodpovídají většině chovatelských stanic, např. rané kastrace provádí odhadem několik jednotek procent českých chovatelských stanic, takže přehled je aplikovatelný patrně jen na několik výjimečných chovatelů);
  • jak technicky fungují útulky (překvapivě lidé, kteří je vehementně podporují a sbírají finance na jejich podporu, nevědí často vůbec nic o tom, jak to tam chodí, ale budou se z vás snažit udělat blbce – máte pomáhat a věděl byste; naopak lidé, co útulky vedou, jsou velmi vstřícní a není problém s nimi o čemkoliv diskutovat, ti ale na facebooku většinou nejsou, věnují se kočkám a nemají potřebu a hlavně čas o tom všude psát);
  • nesmí se diskutovat o počtech koček (např. o počtech koťat, která nenajdou domov, nebo o tom, jak rychle se množí nekastrované kočky a kolik jich vlastně asi je). Jak se ale dá bez znalosti reality pomáhat? Myslím efektivně pomáhat? Překvapivé pro mě jako pro člověka, co je zvyklý pracovat aspoň s nějakými daty.

Mimochodem, odpovědi na uvedené otázky zjišťujeme a pokusíme se vám je na Kocouřovi přinést.



A nakonec...



Na Kocouřovi se dá (zase) volně dýchat

Tohle ale vlastně není překvapení, nebo by nemělo být. Je to něco, co jsem vždycky chtěl, co je jedna z původních myšlenek Modrého kocouře.cz, ale někdy jsem se asi obklopil nesprávnými lidmi, někdy asi neměl čas to hlídat. Každý tady má svobodu diskutovat beze strachu, že mu někdo příspěvek smaže nebo diskusi ukončí, přispět textem, fotkou, čímkoliv, komentovat, na co má právě náladu a co ho zaujalo. Žádné povinnosti sem chodit, psát, komentovat, vše podle chuti.

Chtěl bych toto udržet. To je hlavní, a nesmírně velký cíl pro rok 2016 a dále. Budu rád, když budete u toho.

Přeju vám i vašim kočičákům hodně štěstí v roce 2016!

Filip Prahl


Obsah se nahrává...


Sdílejte!  |  O sdílení
Sdílet přes e-mail Sdílet na Facebooku Odeslat pomocí Facebook Messengeru Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+





18 komentářů

Pro přidání komentáře se prosím přitlapkujte.

Filip
KocouřákFilip  Datum8. ledna 2016 20:36

Chtěl bych trochu reagovat na LuckyL. Myslím, že zejména na facebooku je skutečně v několika skupinách nemožné diskutovat, protože přijatelné je jen souhlasit s tím, co zastávají tamní moderátoři (popř. se čeká, že budete chválit, aspoň smajlíky, fotky a videa a tak). I zeptat se na důvody tam prosazovaných názorů není přijatelné, protože "rejete" do něčeho a určitě nijak sám nepomáháte!

Chtěl bych, aby na Modrém kocouřovi.cz šlo diskutovat bez toho, že vás někdo začne osočovat. Chci a budu se tady snažit udržet diskusi vždy ve věcné rovině - to je základ.

Chci zdůraznit, že začít diskutovat tady na stránkách je rozhodnutím každého, není to a nikdy nebude povinnost. Já sám si ale pomocí diskutování nejvíce ujasním, jak věci jsou, i si opravuji své názory na základě argumentů ostatních. Chápu, že zde existuje strach z útoku, pokud třeba váš názor nebude v souladu s tím, co se někde čeká. Ale já nechci, aby se tady něco čekalo. Svět je svou pestrostí zajímavý, a čím více pohledů a skutečných, věcných argumentů získáme, tím můžeme být bohatší. A jednou z cest je právě o nich diskutovat :o)

gwen
Kocouřákgwen  Datum8. ledna 2016 19:35

Já si zase myslím, že diskutovat bychom měli. I když budeme mít každý svůj názor. V mezích slušnosti, v mezích osobních zkušeností, bez jakéhokoliv strachu, že by přišel týden samomluvy. Také si myslím, že i kontroverzní témata nejsou tabu. Člověk má na výběr - buď se k tomu chce vyjádřit, buď o tom něco ví nebo si přijnejmenším alespoň něco myslí. A když člověk neví, možná, že se dozví. Ale nebojme se. Přiznat chybu nebo neznalost je lidské. Hlavně jakákoliv informace může vést k něčemu objevnému. .-o))

Maud
KocouřákMaud  Datum8. ledna 2016 19:21

Mě to tenkrát mrzelo, navíc jsem neměla dobré období a přišlo mi, že jsou události, kdy to ostatní se stává prkotinou. Snažila jsem se diskuzi trochu mírnit, s tím, že se to ustálí. No dopadlo to, jak to dopadlo, ale dnes je jasně vidět, jak MK vyrostl. Tak hodně štěstí!

LuckyL
KocouřákLuckyL  Datum8. ledna 2016 9:29

Aj ja sem chodím rada, milujem fotky a príbehy zvierat, mačiek i iných. Ale neznášam, keď sa na miestach, kam chodím(e) relaxovať, rozpútavajú neznášanlivé útoky a osočovania. Ušla som z niekoľkých rôzne zameraných diskusných fór práve kvôli tomu, že sa chcem zabaviť/prípadne niečo naučiť a nie sa stresovať, stresu je dosť v živote aj bez toho. Preto sa už málokde zapájam do diskusií a skôr sa venujem fotkám a krátkym komentom k nim.

Micubiši
KocouřákMicubiši  Datum7. ledna 2016 9:48

Krásný a klidný nový rok všem.

Ája0804
KocouřákÁja0804  Datum6. ledna 2016 21:50

Jsme tady asi od roku 2006, chodíme sem rádi a jsme rádi, že je tu teď klid. Když jsme sem začali tlapkovat Fouskovy fotky, žádné komentáře k fotkám nepsali, k potěšení stačilo, že se u fotečky objevilo, kolik lidí si ji prohlédlo. Komentáře v dnešní podobě potěší. Za tu dobu se tu vystřídalo hodně kočiček, některé potkáváme dodnes, jako např. Míšu (6) a další, některé se tu jen mihly. Na mnohé vzpomínáme.
Chodit na tyto stránky beru jako odreagování, přesně jak píše Matýsek. Kolikrát člověk nemá náladu, ale na MK objeví vtipnou fotku nebo deníček a hned je líp. Proto si ráda prohlížím skoro denně fotky ostatních kočiček, těším se na jejich deníčky.
Přála bych si, aby se nám tu všem, kdo sem z nějakého důvodu tlapkuje fotky svých chlupatých miláčků, i nadále líbilo:-) Krásný nový rok 2016:-))))

gwen
Kocouřákgwen  Datum6. ledna 2016 19:51

Já jsem nikdy předtím nezažila tolik zloby, nenávisti, osočování jako za poslední necelý rok. Ještě od lidí, kteří mě neznají a které (naštěstí) neznám já.
Chtěla bych uvést na pravou míru to, že MK patří Filipovi. Od prvního písmenka si ho naprogramoval a věnuje mu volný čas. Osobně bych mu přála, aby z toho měl profit a aby byl z MK milionář a mohl věnovat Johaně peníze na její vysněnou kočičí nemocnici.o))
Proto, přeji všem , aby se vám tady líbilo. Abyste využívali jen to, na co máte chuť, náladu, co se vám líbí. Abyste komentovali jen to, k čemu máte nebo chcete něco říct. Abyste tvořili MK jen když opravdu budete chtít...Abyste se tu nebáli něco napsat, zveřejnit. Abyste se tu cítili svobodně. A tu svobodu si tu i užívali...

Matýsek z Pankráce
KocouřákMatýsek z Pankráce  Datum6. ledna 2016 17:10

Jsem moc ráda, že teď na MK panuje přátelská, svobodná, vstřícná atmosféra, kde nikdo do nikoho "nešťourá" ani nehledá důvody/záminky pro kritiku druhých. Naopak tady cítím sounáležitost milovníků koček, kteří se navzájem podporují a prostřednictvím MK sdílejí své radosti (a někdy i starosti) ohledně svých kočičáků. Moc si téhle možnosti "úniku" do světa kočkomilů a odreagování se v něm, stejně tak i příležitosti dozvědět se tu spoustu užitečných informací vážím, a proto za to všechno děkuji a MK přeji i nadále už jen pozitivní vývoj a hodně štěstí. Milada

mdeknight
Kocouřákmdeknight  Datum6. ledna 2016 13:08

Na stránky MK chodím necelý rok, takže nevím, co přesně se tady dělo, když tu byli "prudiči", ale jsem ráda, že jsou pryč. Mně osobně se web velmi líbí, jako novopečená majitelka kočičky jsem zde našla spoustu užitečných rad, poučných článků a zajímavostí, takže za mě obrovské díky všem, kteří se na chodu Kocouře podílejí. Navíc mám pocit, že i když nikoho z pravidelných přispěvovatelů ani jejich mazlíků neznám osobně, mám k nim takový citový vztah na dálku :-) Hodně zdraví, štěstí a elánu v novém roce přeje všem dvounožcům i kočičkám Iva s Dafinkou.

Tereza Janečková
KocouřákTereza Janečková  Datum6. ledna 2016 10:56

Přeji hodně štěstí v roce 2016!
Děkuji za podobu MK, jsem ráda za zdejší otevřené přátelské prostředí. Zvířátka mám již dlouho, ale před 2 lety jsem začala chovat siamské a orientální kočky a tak jsem se víc začala pohybovat v "kočičím světě". Asi jsem maličko naivní a tak jsem i maličko rozčarovaná. Ale poznala jsem na druhou stranu spoustu fajn lidí a i poznatky, které jsem získala díky těm druhým (ne tak fajn lidem) v životě zužitkuji v rámci hesla všechno zlé je k něčemu dobré ;)

marcelab
Kocouřákmarcelab  Datum6. ledna 2016 8:49

Já na MK chodím moc ráda a sleduji, jak se mu opravdu daří a je stále lepší. O tomto pozadí odtržených sekcí ani nic nevím, jsem překvapena, že se to mohlo vůbec stát. Předpokládám, že o tyto stránky se zajímají lidé, kteří prostě "jen" mají rádi kočky. Alespoň já se zde vždy krásně odreaguji a často i zasměji nad články a fotkami a i hodně poučím. Přeji MK hodně a hodně štěstí do nového roku. A ať už nemá žádné nepříjemnosti.

Neznámý Kocouřák
KocouřákNeznámý Kocouřák  Datum5. ledna 2016 21:19

Za sebe jsem ráda, že nemusím mít strach, co se kde v komentářích pod fotkami i jinde po webu o sobě a o našich kočkách hanlivého nebo výsměšného dočtu... je to dlouhá historie a nemá se cenu k ní vracet. Vosy se nakonec vyštípaly samy, jsem ráda, že MK zůstal a vzkvétá. Vždy mě bavilo dělat našim kočkám alba. Téměř pět a půl roku je dlouhá doba, naši přišli na MK už poměrně v letech, za tu dobu zestárli, někteří vážně onemocněli, jiní jen tak zlenivěli a mně je celkem líto, že už není skoro co fotit... Tak přeji MK do dalších let hodně nových, vstřícných uživatelů a přispívajících, kteří si nebudou chtít usurpovat MK jen pro sebe, pro svoji rodinu a známé... Filipe, díky.

viera
Kocouřákviera  Datum5. ledna 2016 20:45

uff Filip..to bolo zaujimave čitanie..tak tiež s Mafiou želáme všetko krasne v novom roku a hlavne pohodu a mier aj tu aj na inych strankach..mne tato stranka pripada milá,pohodová..a hlavne nijake invektivy a hadky čo na FB byva dosť často,hlavne ked niekto daruje mačiatka..nevravim ..treba odsudzovať množenie a následný predaj,ale ked sa stane ,,nehoda" tak treba byť rád ,že daruje a nie pohodí,alebo zabije..vždy to tým hlavám dutým duplikujem..márne..ja viem,že kastrovať..kastrovať..kastrovať..ale predsa nedám kastrovať všetky prilezené mačky z dediny..ved nekradnem,na to nemám...tak vám všetkým dakujem za príjemnú spoločnosť tu...DíK ..ste super parta

Pája6
KocouřákPája6  Datum5. ledna 2016 19:18

Na MK chodím moc ráda, je to moje srdcovka. Ale souběžně nakukuji na webové stránky "odtržené sekce", i tam jsou hezké fotky, články. Mrzí mě, že k této roztržce došlo, že se kočkomilové takto rozkmotřili, o pozadí tohoto moc nevím a snad ani vědět nechci. Ale souhlasím s Filipem, že teď je na MK větší pohoda. VK je taky v pohodě, snad to tak mělo být, ale je to škoda.
Moc díky všem, kteří si bouřlivou vlnu ustáli a jsou tu s námi, a velké poděkování všem, kteří MK aktivně vytvářejí, je to tu super.

Maud
KocouřákMaud  Datum5. ledna 2016 18:27

Jsem tu ráda.

Slávek Svoboda
KocouřákSlávek Svoboda  Datum5. ledna 2016 16:01

JJ-přidávám se k Sanny-Lépe to napsat asi nejde;-)Tak hodně sil a chuti do dalších let.

sanny
Kocouřáksanny  Datum5. ledna 2016 15:47

Filipe, moc pěkné a pravdivé shrnutí minulého roku...... :) Sandra a Mutinci :)

barras
Kocouřákbarras  Datum5. ledna 2016 12:40

Moc zajímavý článek, pro mě, jako občasnou přispěvatelku fotkami, však docela překvapující... netušila jsem, že se i tady dokáže objevit tolik nenávisti... Ale co se dá dělat, však víme, že ne všem se můžeme zavděčit :) každopádně díky za rozšíření "obzorů"

Výše uvedené názory a komentáře nevyjadřují stanovisko Modrého kocouře.cz. Modrý kocouř.cz si vyhrazuje právo příspěvky odporující dobrým mravům, v rozporu se zákony nebo obsahující reklamu smazat.

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (63x)
2
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (36x)
3
Voliéra pro kočky z kočičího pohledu (27x)
4
Kočičí jména (26x)
5
Vyhlášení NEJ fotky listopadu 2023 (22x)
6
PKD - polycystická choroba ledvin (22x)
7
Jak se naučit vybírat mýtné (21x)
8
Komiks: Podáš koččce celaskon? (20x)
9
Třicátá pátá Poznávačka vyhlášena (20x)

Má Váš kočičák už svou stránku ve Zlaté knize?

Víte, že svému kočičákovi tady můžete vytvořit osobní stránku? Víte, že pak může mít své vlastní kočkoalbum, deníček a další?

Registrujte se!

Registrace není povinná, ale umožní Vám využívat všechny funkce, které Modrý kocouř.cz nabízí - jednoduché vkládání fotek, komentování nebo komunikace s ostatními Kocouřáky.

Reklama

Modrý kocouř.cz (c) 2024

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube

Tyto stránky používají soubory cookies, abychom vám usnadnili a zpříjemnili jejich procházení. Rozumím
Jak cookies používáme?

Top