<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >> |
Autor |
Zpráva |
Sluníčko
|
Předmět: Povinnosti chovatele Přitlapkováno: 20. 11. 2007 22:19:05 |
|
|
Nevíte náhodou někdo jestli musí chovatel hlásit na ZO nebo ČSCH, že mu zemřela nějaká koťata z vrhu jeho koček? Pokud ano, kde to najdu v chovatelském řádu? _________________ Meggie a Amorek |
|
|
Odpovědět
|
|
Lenka V.
Založen: 15.03.2007 Příspěvky: 155 Bydliště: Úžice u Kralup n.Vlt
|
Předmět: Přitlapkováno: 21. 11. 2007 16:26:44 |
|
|
V chovatelském řádu to nenajdete, ale na formuláři Krycí list, kterým hlásí chovatel svůj vrh Plemenné knize a zároveň žádá o vydání rodokmenů, je kolonka "celkem narozeno koťat" a další "z toho zemřelo před zápisem do Plemenné knihy" takže zde by se měl tento údaj objevit. _________________ Lenka Venclíková
Dee burmilky
silver & golden
www.burmilla.snadno.eu |
|
|
Odpovědět
|
|
Sluníčko
|
Předmět: Přitlapkováno: 21. 11. 2007 20:49:35 |
|
|
Lenka V. napsal: | V chovatelském řádu to nenajdete, ale na formuláři Krycí list, kterým hlásí chovatel svůj vrh Plemenné knize a zároveň žádá o vydání rodokmenů, je kolonka "celkem narozeno koťat" a další "z toho zemřelo před zápisem do Plemenné knihy" takže zde by se měl tento údaj objevit. |
To je také dobré vědět, děkuji. Myslela jsem ale (moje chyba) koťata, která zemřela do dvou let věku. O tom něco nevíte? _________________ Meggie a Amorek |
|
|
Odpovědět
|
|
Alena V.
|
Předmět: Přitlapkováno: 21. 11. 2007 21:00:48 |
|
|
Sluníčko napsal: |
To je také dobré vědět, děkuji. Myslela jsem ale (moje chyba) koťata, která zemřela do dvou let věku. O tom něco nevíte? |
Mám obavy že pokud kotě uhyne u svého nového majitele tak se o tom chovatel nemusí vůbec dozvědět, takže je prakticky nemožné mu takovou povinnost ukládat. |
|
|
Odpovědět
|
|
Sluníčko
|
Předmět: Přitlapkováno: 21. 11. 2007 22:40:32 |
|
|
Mám obavy že pokud kotě uhyne u svého nového majitele tak se o tom chovatel nemusí vůbec dozvědět, takže je prakticky nemožné mu takovou povinnost ukládat.[/quote]
A v případě, že v době když prodával kočku tak věděl už o dvou? _________________ Meggie a Amorek |
|
|
Odpovědět
|
|
Lenka V.
Založen: 15.03.2007 Příspěvky: 155 Bydliště: Úžice u Kralup n.Vlt
|
Předmět: Přitlapkováno: 22. 11. 2007 17:52:00 |
|
|
Chovatel by měl teoreticky hlásit závažná infekční onemocnění nebo plísně, v praxi se ovšem toto neděje a není možné to kontrolovat. Pokud uhyne víc koťat z vrhu (poté, co jsou vystaveny rodokmeny) následkem třeba projevu nějaké genetické vady, nikam se nehlásí. Byla by slušnost, upozornit majitele ostatních koťat, že se objevil daný problém, aby třeba věděli, co sledovat a zachytili příznaky včas, ale nelze toto zakotvit v řádech. Z vrhu klidně můžou uhynout dvě (nebo i více) koťata třeba následkem virozy a zbylá mohou být v pořádku po léčbě nebo být zcela zdravá a imunní ... Chovatelský řád zakazuje množit kočky s genetickými vadami (v praxi ovšem záleží na tom zda je vada recesivní nebo dominantní, zda se jedná o vadu kosmetickou nebo zdravotní a vůbec je to poměrně složité téma). Pokud máte nějaký konkrétní případ, o který se jedná, můžeme probrat s ohledem na to, kde je přesně problém. _________________ Lenka Venclíková
Dee burmilky
silver & golden
www.burmilla.snadno.eu |
|
|
Odpovědět
|
|
|