Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Morálka chovu


Jdi na stránku 1, 2  Další

<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
sanny



Založen: 16.01.2007
Příspěvky: 191
Bydliště: Ostrava

Předmět: Jsem pro
PříspěvekPřitlapkováno: 31. 3. 2007 9:10:02
Odpovědět s citátem

Jestli si chceme povídat o morálce chovu, můžeme založit nové téma, stěžovat si tam na bolístky chovatelského života i odsuzovat chovatelské "prasárny" a snažit se dát obrysy tomu, co je a co není chovatelsky čestné a správné, a především za jakých okolností. Základní etické mantinely máme dány chovnými řády a zákony a vyhláškami na ochranu zvířat, a jak se říká, přes to nejede vlak, a i když jejich dodržování by mělo být samozřejmostí, vždy se tak neděje...

Přeji hezký víkend a rozmazlujte své kočičáky. Zaslouží si to Smile[/quote]

Dobrý den Karolíno, jsem pro založit toto téma, protože by to jistě všem zčátečnikům, kteří si pořizuji kočičku byť jen na mazlíka moc pomoho a uvítaly by ho. A předešlo by se např. Viktoriánskému kalendáři. Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
geisha



Založen: 25.03.2007
Příspěvky: 17

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 31. 3. 2007 11:09:03
Odpovědět s citátem

pro Karolinu Leitnerova - mam jen takovy mini dotaz. Moc se mi nahacci libi. Ted jsem si tedy poridila kote mainske myvali a doma mam uz 3 starsi kocky.
Jen tak pro predstavu bych se rada zeptala na cenu kotatka nahace - mazlika. Ne, ze bych si chtela poridit. I kdyz casem asi jo,ale to spis az bude vetsi bydleni.
Nekde tady na diskuzi jsem se docetla o tom, ze mainska a nahaci patri mezi ty drazsi plemena.
Je to opravdu jen dotaz pro predstavu.
Dekuju moc;-)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: Re: Jsem pro
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 4. 2007 17:35:33
Odpovědět s citátem

sanny napsal:

Dobrý den Karolíno, jsem pro založit toto téma, protože by to jistě všem zčátečnikům, kteří si pořizuji kočičku byť jen na mazlíka moc pomoho a uvítaly by ho. A předešlo by se např. Viktoriánskému kalendáři. Very Happy


Čím začít? Máte někdo nějaké konkrétní otázky, připomínky k jednání chovatelů?

Co se týká počítání dnů k datu odběru podle Viktoriánského kalendáře Wink
Organizace jako FIFE nebo CFA, žádná nařízení nemají, nechávaji chovateli volnost v rozhodnutí, kdy nejdříve je koťe dostatečně očkováno a fyzicky i psychicky připraveno opustit známé prostředí a odejít k novým majitelům. V Čechách je věk pro odběr koťat je chovatelským řádem SCHK stanoven na minimálně 13 týdnů věku. Minimálně znamená, že se NESMÍ prodávat koťata mladší než 13 týdnů.
V tu dobu by měla být několikrát (obvylke 3-4x) odčervena, odstavena a v dobré zdravotní kondici. Samozřejmě 2x očkována. První očkování je v 8 týdnech věku proti základním třem chorobám- Herpes viróze(Rhinotracheitis), Kalciviróze a Panleukopenii, přeočkovává se 3-4 týdny tím samým + vakcínou proti vzteklině, někdo očkuje i Chlamydie, Felv a FIV. Já osobně jsem proti, někteří Sphynxové jsou imunitně méně odolní a očkovat je naráz na tolik chorob zvyšuje riziko negativních reakcí. Setkala jsem se s tím, že někteří chovatelé očkování proti Chlamydiím, Felv a FIV nedoporučují vůbec, a nebo až v pozdějším věku. Očkovací látka proti FIP je na trhu poměrně nová a v poslední době se od jejího použití úplně upouští (o tom si můžeme říct jindy).
13 týdnů tedy logicky vychází z počtů 8+4+1(týden čekání na případnou reakci po očkování). Může se stát, že díky nějakému posunu prvního očkování (zaneprázdněnost chovatele, veterináře, nemoc koťat...) se posune i druhé očkování a tudíž i odběr.
Někteří chovatelé Sphynxů vakcinační protokol mění a posouvají na pozdější věk záměrně, a tím dochází i k posunutí termínu odběru. Pokud netrpělivě čekáte na odběr kotěte, určitě je lepší ještě to nějaký týden vydržet pokud čekání přispěje k větší jistotě, že koťata nebudou mít na očkování reakci. Rozhodně se vyplatí "obětovat" pár týdnů čekání, než si brát kotě nedostatečně vakcinované, nepřipravené a v nižším věku než je 13 týdnů.
Nejde jen o očkování, ale starší kotě je už lépe socializované, nebylo předčasně odděleno od maminky, sourozenců a známého prostředí. V útlém věku kotěte, kdy není imunita dostatečně vyvinutá, může rozdíl 2-3 týdnů hrát významnou roli. Čím je kotě starší, tím je přesun méně psychicky i fyzicky náročný, ale zlom může nastat zase po překročení určitého věku, kdy si zvykne na nějaké prostředí a lidi, a na změnu bude reagovat negativně (může být smutné, apatické, přestat žrát, hrát si...), i když Sphynxové s tím nemívají tak velký problém, a i dospěláci se dobře aklimatizují. Samozřejmě je to věc individuální a každá kočka, podle povahy a citlivosti, může reagovat jinak.

Při odběru koťete nechte rozhodnutí o připravenosti kotěte na chovateli a nenaléhejte na něj s odběrem. Měli byste se předem domluvit, kdy den "D" nastane, tak abyste na něj vy i chovatel, ale především koťe, byli připraveni. Může se stát, že si nějaký termín +- domluvíte, ale z nějakého důvodu, ať na vaší nebo na chovatelově straně, se termín posune. Předpokládám, že mezi vámi a chovatelem panuje důvěra, jste v kontaktu a přizpůsobíte odber okolnostem. Jsme přece lidi, dokážeme se nějak dohodnout, jednat seriózně a slušně.

Jdu něco dělat k večeři, příště si třeba povíme něco o rezervaci kotěte a kupní smlouvě.
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
sanny



Založen: 16.01.2007
Příspěvky: 191
Bydliště: Ostrava

Předmět: Re: Jsem pro
PříspěvekPřitlapkováno: 2. 4. 2007 7:18:53
Odpovědět s citátem

Dobrý den Karolíno, děkuji, že jste vytvořila toto téma. Já už kotě rezervované mám a jsem začátečník, tak si vlastně ted nedokážu představit, jak by taková kupní smlouva na kočičku měla vypadat a co všechno by měla nebo neměla obsahovat. Děkuji
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
sanny



Založen: 16.01.2007
Příspěvky: 191
Bydliště: Ostrava

Předmět: Varování
PříspěvekPřitlapkováno: 29. 4. 2007 18:11:36
Odpovědět s citátem

To co teď napíši je obrovské varování pro všechny, kdo si chtějí pořídit Sphynxíka nebo kterékoliv jiné zvíře. Aby opravdu nic nezanedbali a dali si pozor zejména na přístup chovatelů.

Vše probíhalo asi takhle:
Jsem jedna z těch, kteří se snaží získat veškeré dostupné informace, bohužel. Což je u tohoto obdivuhodného kočičího plemene pochopitelné. Samozřejmě jsem nechtěla v žádném případě zanedbat přípravu. Počáteční milý přístup chovatele se po nějakém čase změnil. Z mně nepochopitelných důvodu mi byl neustále odkládán odběr koťátka. Nakonec mi také bylo „vysvětleno“, že používám Viktoriánský kalendář. Chovatel pak sám přiznal, že vlastně ani neví, co mají na svém webu.
Předběžně byl určen datum odběru s tím, že bude potvrzen v neděli. Když se potom ani v pondělí nic nedělo a nikdo netelefonoval, tak jsem nakonec zavolala sama. Bylo mi sděleno, že platí následující sobota. Jenže ještě tentýž večer přišla upřesňující SMS, že koťátko bude k odběru v sobotu až po 15hod. Chovatelé měli prý ještě nějaké povinnosti, ale souhlasila jsem.
Přijeli jsme za dvanáct minut 15hod a těch dvanáct minut jsme čekali v autě před domem. Když jsme vešli, vycítili jsme, že už by nás nejraději viděli pryč. Ale to byl můj momentální pocit.
Při podpisu smlouvy mi chovatelé tvrdili, že Europas nemá, protože stačí očkovací průkaz, kde je uvedeno číslo čipu. Já jsem ale měla zjištěno, že na Europas mám po požádání nárok. Za dva dny mi přišla SMS, že Europas mým chovatelům zapomněl zeť („spoluchovatel“) dát.
Chovatelem nepodepsaného PP jsem si všimla bohužel až doma. Moje vina, protože jsem na odběr koťátka prý spěchala.
Dále jsem chtěla vidět lékařskou zprávu z vyšetření na HCM rodičů koťátka. Byla jsem informována, že tyto testy chovatelé momentálně doma nemají, ale až je budou mít, tak mi zašlou kopie.
Konečně přišlo na řadu předání koťátka. Malé kotě bylo již vykastrované. V tu chvíli mi to divné nepřipadalo. Chovatelům jsem věřila. Mimo jiné, nevratná záloha za neodebrané kotě byla již složena. Velice mě zarazilo, že kocourek měl ucvaknutý kousek ouška. Později jsem se od svého veterináře dozvěděla, že se to u kastrátů dělá, ale v případě holého Sphynxe je provedení kastrace nesporně vidět. Takže zohyzdění koťátka bylo v tomto případě zbytečné. No, předání koťátka, na které jsem tak dlouho čekala a těšila se na něj, jsem si představovala úplně jinak.
Po tom všem mi začaly chodit e-maily, že mi kopie lékařské zprávy z vyšetření na HCM chovatelé nepošlou, že mi je dají jen k nahlédnutí. Chovatelé jsou prý různí a zfalšovat se dá leccos. K tomu, abych porozuměla lékařské zprávě o takovém vyšetření bych já jako laik potřebovala výklad odborné osoby. Můj veterinář chtěl tyto doklady od začátku vidět. Ale chovatelé mi stále psali a píší, že lze lékařskou zprávu lehce zfalšovat na PC. Můj veterinář sice nechápe jak, ale když je to prý možné...
Toto je jen výřez z mé zkušenosti při koupi koťátka Sphynxe.

Nyní jsem rozhodnuta, že sama nechám u svého koťátka v budoucnu provést testy na HCM. Již jsem kontaktovala veterináře, který toto vyšetření provádí. Když jsem mu napsala, datum narození i kastrace koťátka, tak byl nemile překvapen. Obratem mi zaslal odpověď, zda jsem se ve svých údajích o rok nespletla.
Bohužel nespletla.
Vysvětlil mi, že pokud je kocourek kastrovaný před pubertou, je prakticky jisté, že bude mít problémy s obstrukcí močové roury, tzn., že se nebude moci vyčůrat a v lepším případě bude muset dodržovat přísnou dietu.
_________________
Sandra a Mutinci Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
liw



Založen: 03.05.2006
Příspěvky: 152

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 29. 4. 2007 19:25:01
Odpovědět s citátem

sanny, to, co ste pisali je hrozne. Velmi ma mrzi, ake mate skusenosti.
Ale trochu vas ukludnim: podla najnovsich vyskumov nema kastracia v skorom veku vplyv na problemy s mocovou trubicou ani na struvity. je to skor o genetike a zivotosprave.
Drzim palce, aby ste si s malym uzivali krasne chvile napriek takemuto neprijemnemu priebehu na uvod.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 4. 2007 11:53:16
Odpovědět s citátem

Dobry den Sandro,
je mi moc líto, do jakých komplikací jste se dostala při odběru kotěte a že mezi Vámi a chovatelem došlo k takovým nejasnostem, nedůvěře a neporozumění. Je to škoda, vztah mezi Vámi by mohl být hezký a otevřený, vždyť si berete „miminko“ které chovatel odchoval.

Je ale těžké situaci nějak komentovat nebo někoho obvinit z nedbalého přístupu.

Každé jednání, a platí to i v tomto případě (jednání mezi chovatelem a kupujícím kotěte), by mělo být přinejmenším otevřené a slušné. Každý jsme ale jiný a máme jiné postupy a zvyklosti. Slušné chování by ale mělo platit pro každého.
Může se stát, že do domluveného termínu odběru zasáhnou pracovní nebo jiné povinnosti chovatele a ten musí předání odložit. V rámci slušnosti bych pak považovala za správné, předem o tom informovat kupujícího, omluvit se, vysvětlit důvody odkladu a navrhnout náhradní termín. Rozhodně nečekat, až se kupující začne po uplynutí dohodnutého termínu sám dožadovat vysvětlení. Totéž platí, pokud v době odběru nejsou připraveny všechny potřebné a slíbené doklady, jako očkovací průkaz, smlouva apod. Stát se může cokoliv, nikdo nejsme neomylní, ale je důležité vidět snahu chovatele situaci dát do pořádku co nejdříve. Neustálé výmluvy a vykrucování jistě nepřispívají k důvěryhodnosti.

Pokud jde o testy na HCM. Žádná organizace ani chovatelský řád neukládají chovateli povinnost testy dělat, ani je pak předkládat kupujícímu. Je to jen na dobré vůli chovatele. Ale pokud Vám chovatel řekl, že je má a dokonce Vám už jednou slíbil kopie, je nezvyklý ten krok zpět a to, že se Vám je najednou zdráhá bez pádného důvodu dát. Přiznám se, že moc nerozumím větě „Chovatelé jsou různí a zfalšovat se dá leccos“. Víte, je přísloví, „Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde“. Ano, zfalšovat se dá leccos. Stejně tak byste Vy mohla napadnout chovatele, že Vám dal falešný rodokmen Wink Je smutné, že k Vám má chovatel takovou nedůvěru a proto Vám nechce kopii dokumentu dát, jen předložit k nahlédnutí. Plně souhlasím, že jako laik naměřeným hodnotám nebudete rozumět, a tím je pro Vás vidět lékařskou zprávu v podstatě bezcenné a výsledek stejný, jako kdyby Vám ji vůbec neukázali. Na druhou stranu pokud by se někomu se špatným úmyslem dostal dokument do ruky (a zde nevidím důvod, jak by mohl, vždyť Vy ho chcete ukázat veterináři a ne předávat někomu dalšímu) a došlo by k nějakému zneužití, může každý, kdo má o pravosti takového dokumentu pochyby, kontaktovat specialistu který dokument vyhotovil a ověřit si u něj jak pravost, tak správnost uvedených údajů. Takže v tomhle bych neviděla vůbec problém. Jak říkám, nechápu, co chovatele vede k takovým drahotám s výsledky vyšetření. Možná by bylo dobré, aby důvod svých obav nějak rozumně vysvětlil.

Já sama ke každé kupní smlouvě kotěte kopii výsledku vyšetření HCM rodičů přikládám a originály jsou k dispozici k nahlédnutí. To, že by je mohl někdo, nějak (pořád nechápu kdo a jak) zneužít mě nikdy nenapadlo. Kdokoliv také může kontaktovat MVDr. Nováka (spojení mám na webu), který vyšetření provádí a zeptat se zda jsou výsledky pravé i jaký je zdravotní stav mého chovu. Věřím, že kdo má čisté svědomí, nemá důvod něco tajit.

Co se týká kastrace v mladém věku. Zejména v USA byly prováděny různé studie a nebyla jednoznačně prokázána spojitost mezi růstovými nebo urologickými problémy a věkem kastrace. Ve svém životě jsem se setkala se dvěma kocoury s vážnějšími urologickými problémy (nebyli to Sphynxové) jeden je nekastrovaný a druhý byl kastrovaný ve 13 měsících (tedy až po pubertě). Tenhle typ onemocnění může mít mnoho různých příčin než je samotná kastrace. Být Vámi bych se toho až tolik nebála. Toho ucvaknutého ouška je opravdu škoda, dělá se to u koček proto, aby bylo poznat, že už kastrované jsou. U Sphynxů je to vidět i bez označení a tak je takové poškození ouška opravdu zbytečné.

Chápu, že ne všichni chovatelé jsou jako já, já se snažím s novými majiteli navázat spíše přátelský vztah, a tím posílit vzájemnou důvěru. Dopisujeme si, telefonujeme, navštěvujeme se a scházíme před i po odběru kotěte a nezřídka se z pouhého formálního vztahu vyvine velké přátelství. Nicméně i když zůstane náš vztah formální, pokud nastanou nějaké problémy, nestavím se k nim zády.
Je škoda, když jsou ve vztahu mezi kupujícím a chovatelem takové nesrovnalosti, nedůvěra a rozčarování.

Pokud by se chovatel chtěl k situaci vyjádřit, určitě je tady vítaný. Ráda bych zamezila dojmu, že se k situaci nemůže vyjádřit a cítil by se v nevýhodě. Vše se dá přece řešit ke spokojenosti obou/všech. Jinak věřím, že celou nepříjemnou věc zvládnete a hlavně že Mumi bude žít spokojený, dlouhý život a zachová si dobré zdraví.
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: Kupní smlouva
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 4. 2007 15:46:42
Odpovědět s citátem

Před časem jsem slíbila nějaké povídání o kočičí kupní smlouvě, co by měla obsahovat a na co si dát pozor. Chvíli mi to trvalo, postupně jsem to dávala dohromady. Snad jsem nic neopomenula, připomínky vítám Smile

Kupní smlouva

Ať jste chovatel prodávající kotě, nebo zájemce kotě kupující, tento vztah by měl být, i pokud se dobře znáte a panuje mezi vámi důvěra, ošetřen řádnou kupní smlouvou. Sepsáním kupní smlouvy předejdete případným pozdějším dohadům, jaké kotě, za jakých podmínek, s jakými garancemi apod. bylo předmětem koupě.

Kupní smlouvou nazýváme dohodu o koupi zpracovanou písemně. Jak už slovo dohoda předesílá, mělo by jít o dokument, se kterým budou souhlasit obě zúčastněné strany. Smlouva by neměla být jednostranně výhodná, poškozující nebo omezující protistranu. V žádném případě byste neměli podepisovat smlouvu, s jejímž zněním nesouhlasíte, nebo která vás zavazuje k něčemu, co nejste ochotní či schopní bezezbytku dodržet.

Obvykle návrh smlouvy podává jedna strana a předkládá protistraně k okomentování a odsouhlasení. V tomto případě většinou návrh smlouvy připravuje chovatel. Není neobvyklé, když smlouva projde i opakovanými úpravami, které jsou prováděny až do chvíle, než jsou obě strany s výsledným dokumentem spokojené a připravené k podpisu. Svým podpisem se nezvratně zavazují k plnění smlouvy a pozdější změny obsahu smlouvy jsou možné pouze vypracováním dodatku, se kterým musí souhlasit, a svým podpisem toto stvrdit, obě strany.

Co by taková smlouva, jejímž předmětem je koupě kotěte měla obsahovat?

Obě zúčastněné strany, tedy jména prodávajícího a kupujícího, popř. jméno(a) chovatelské stanice, adresy, popř. další kontakty jako telefon, e-mail, rodná čísla prodávajícího a kupujícího. Na co si dát pozor? Zkontrolujte si vzájemně identitu podle nějakého dokladu. Nevěřte pouze tomu, co strany nadiktují. Údaje mohou být nepravdivé. Nedohledáte člověka pokud vám dal falešné jméno a adresu.

Dále musí být ve smlouvě specifikováno, co je předmětem koupě. V tomto případě kotě plemene Sphynx. Měl by zde být co nejpřesnější popis, tedy datum narození, barva, pohlaví, jména rodičů, identifikační číslo mikročipu nebo tetování. Později může identifikace sloužit k ověření, zda kotě je opravdu to kotě které bylo předmětem koupě a ne jiné, které za ně někdo vydává. To je důležité hlavně k dokazování například vrozených vad.

Ve smlouvě musí být zaznamenána i celková kupní cena a upřesněno kdy a jak je splatná. V případě splátek, jaký bude splátkový kalendář (výše splátky, časový horizont splacení, forma úhrady- hotově, bezhotovostně na účet nebo poštovní poukázkou apod.)

Dále bude vyjmenováno, co vše je v kupní ceně zahrnuto. Může to být jen kotě, ale mohlo by zde být vypsáno i to, co chovatel s kotětem předává. Například očkovací průkaz, průkaz původu, kopie nebo originály výsledků různých testování a vyšetření (FELV, FIV, HCM, PKD, BAER... apod.)

Podmínky prodeje. Zde by měly být pečlivě vypsané a přesně formulované podmínky, za kterých se koupě uskuteční a které se jednotlivé strany zavazují plnit, většinou po koupi. Může zde být zakotveno, jak o kotě bude postaráno, např. že se majitel zavazuje nechat kotě každoročně přeočkovat, že kotěti poskytne za všech okolností přiměřenou lékařskou péči, kotě nedá do útulku, nepřeprodá třetí straně, nevyoperuje mu drápy, obstará mu společnost, dle dohody ho nechá vykastrovat, pokud se jedná o kotě, které není určeno do chovu apod.. V případě chovné kočky, mohou být podmínky ještě přísnější, např. omezující počet vrhů na kočce, zakazující poskytování krycího servisu kocourem který je předmětem koupě, zakazující prodej potomků kočky/kocoura krerý/á je předmětem koupě do chovu, nebo zakazující prodej potomků bez PP a podobně. Ze strany chovatele, tento se smlouvou může zavázat k pomoci novému majiteli v budoucnu, co se týká zdraví, výživy, asistenci při chovu a vystavování apod. V podstatě je tento bod smlouvy hodně otevřený a může zde být zakotveno mnoho podmínek, na kterých se strany dohodnou, chránící chovatelovu práci, ale ochraňující především kotě samotné před špatným zacházením.

Dalším bodem ve smlouvě jsou zdravotní a genetické garance. Chovatel vám garantuje, že je kotě při odchodu do nového domova zdravé, pokud by se během několika dnů vyskytlo infekční onemocnění, podle druhu onemocnění a obvyklé inkubační doby lze snadno spočítat, zda se nakazilo ještě u chovatele, nebo už u nového majitele. V případě, že by veterinář potvrdil, že se kotě nakazilo ještě u chovatele, obvykle se chovatel zaváže uhradit léčení nebo jeho část, ale někdy i kotě vzít zpět a vrátit peníze. To záleží, na čem se strany dohodnou.

Genetická garance se vztahuje na geneticky podmíněná onemocnění. Ta mohou být už vrozená, ale ne na první pohled patrná, nebo se objevují v pozdějším věku. Zde opět chovatel uvede, na jaká přesně onemocnění se garance vztahuje, na kolik let ji poskytuje a jaká je náhrada v případě, že se takové onemocnění objeví. Například vrácení peněz, nebo výměna kotěte, případně jiné kotě se slevou apod. Určitou pojistkou je, když vám na některá onemocnění (např. HCM, PKD, BAER) dá chovatel výsledek vyšetření kotěte/a nebo rodičů s negativním nálezem. Pokud chovatel taková preventivní vyšetření provádí a chová jen na nepostižených zvířatech, snižuje se riziko objevení určité genetické vady. Pečlivě si zkontrolujte a dohodněte s chovatelem délku garance. Některá genetická onemocnění se mohou projevit až v určitém věku. Pokud toto chovatel ví a dá kratší dobu garance, nebudete mít nárok na náhradu. Pokud nemáte u nějakého onemocnění jistotu, jaká je přiměřená doba garance, s důvěrou se obraťte na veterináře nebo specialistu v oboru o radu.

Je obvyklé ve smlouvě zakotvit i případné sankce vyplývající z nedodržení smlouvy. Smlouva je právně platný dokument, a pokud by došlo k jejímu porušení, je možné plnění vymáhat občansko-právní cestou. Je potřeba si toto uvědomit a nebrat na lehkou váhu. Pokud dojde k nedodržení smlouvy, strany by se měly pokusit dohodnout a najít společné řešení. Soud by měl být až posledním řešením smíru. Pamatujte na soudní výlohy, cestování k soudu, a že je to celkově věc nepříjemná.

Dále bývá ve smlouvě, že byla vyhotovena ve dvou stejnopisech s platností originálu, a každá strana obdrží jeden. A že smlouva nabývá platnosti podpisem oběma stranami.

Pokud si obsahem smlouvy nejste jistí, můžete o konzultaci struktury smlouvy poprosit právníka. Co se týká konkrétních kočičích záležitostí, konzultaci může poskytnout nějaký zkušený chovatel (i jiného plemene) nebo někdo ze svazu chovatelů pokud jste členy, případně veterinář. Určitě se najde někdo ochotný poradit. Profesionál se na vás nebude koukat jako na zjevení, chápe, že chcete mít jistotu a chcete se v budoucnu vyvarovat nepříjemností.

Jak postupovat když si kotě vyberete a má dojít k odběru a podepsání smlouvy?

Kotě si vyberete na základě fotek, které vám chovatel posílá, viděli jste kotě na webu, nebo (a to úplně ideálně) kotě vyberete při osobní návštěvě. Někteří chovatelé vám je jen slíbí, a pokud k nim máte důvěru, postačí to. Pokud se budete cítit jistěji, můžete požádat o sepsání rezervační smlouvy. Ta bude opět obsahovat jméno vaše a jméno chovatele (viz výše) a které kotě si rezervujete. Už i v rezervační smlouvě mohou být podmínky odběru a ty by se pak neměly od podmínek ve smlouvě změnit (hlavně ne zpřísnit). I rezervační smlouva by měla obsahovat cenu kotěte, vyhnete se tomu, že vám chovatel řekne částku a při odběru si najednou řekne víc. S chovatelem si můžete domluvit zálohu (možná si o ní chovatel rovnou řekne) v přiměřené výši a v rezervační smlouvě musí být, zda to je záloha vratná či nevratná, pokud nedojde z nějakého důvodu ke koupi kotěte případně specifikovány podmínky, za kterých je záloha vratná (vážné rodinné nebo zdravotní důvody apod.) Chovatel chce většinou mít jistotu, že si kotě opravdu vezmete. Ve chvíli, kdy vám ho slíbí, ho přestane nabízet dalším zájemcům. Pokud byste si ho pak nekoupili, riskuje, že ho nebude moci už tak snadno prodat.
Dále zde může být specifikován termín odběru kotěte. Asi se chovatel i vy odmítnete zavázat k přesnému datu, ale může zde být kdy nejdříve a pokud nenastanou komplikace, kdy nejpozději, nebo například že termín bude upřesněn.

V den odběru kotěte buď už obsah smlouvy máte s chovatelem vyřešený, a všechny vaše připomínky jsou do smlouvy zapracované, smlouvu viděl odborník, zkrátka jste s jejím obsahem spokojeni, nebo smlouvu poprvé uvidíte až na místě a teprve budete řešit podrobnosti.
Pokud budete dolaďovat smlouvu až na místě, poproste chovatele (pokud tak neudělá sám) aby vám dal čas si smlouvu v klidu přečíst a pokud se vám nebude něco zdát a budete to chtít změnit (viz výše) poproste ho o to. Nenechte se donutit k podpisu něčeho, s čím nesouhlasíte. Pokud se bude např. vymlouvat, že smlouva je již vytištěná z práce a on nemá doma tiskárnu a opravy nemůže provést, nedejte se! Dodatek se změnami může být sepsán a i ručně a ke smlouvě přiložen. Nezapomeňte na podpisy dodatku! Pokud chovatel nebude chtít smlouvu upravit tak, abyste s jejím obsahem byli oba spokojení, raději se snad zvedněte a utečte. Když se nedokážete dohodnout už na začátku, později to může být vážný problém.

Vše, co vám má dle smlouvy s kotětem chovatel předat, musíte dostat. Může se ale stát, že například v době odběru ještě nebude vydaný rodokmen. Připište tento fakt do smlouvy nebo přílohy (dodatku) a domluvte s chovatelem, kdy a jak vám chybějící předá.

Pokud je to jen možné, odeberte kotě přímo u chovatele. Vyvarujte se předávání na výstavě nebo jiných místech. To je časté místo, kdy nezodpovědný chovatel použije tento trik, a řekne, že smlouvu, očkovací průkaz nebo rodokmen apod. (případně všecko) zapomněl doma a pošle později. Riskujete, že neobdržíte nic, nebo nějaké nemilé překvapení v podobě očkovacího průkazu bez záznamů očkování, rodokmenu s jinými rodiči nebo dalšími nesrovnalostmi atd. Pak bude velmi těžké na chovateli něco vymáhat. Obzvlášť pokud podepíšete smlouvu, kde svým podpisem stvrzujete, že jste to vše obdržel/a.

A nakonec. Vybírejte pečlivě chovatele, získejte k němu důvěru a pak bude i sebelepší smlouva jen takový dokument, pojistka navíc, a ne vaše jediná zbraň v ruce, abyste se domohli svých práv.
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
sanny



Založen: 16.01.2007
Příspěvky: 191
Bydliště: Ostrava

Předmět: Re: Kupní smlouva
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 4. 2007 17:19:22
Odpovědět s citátem

[Dobrý den Karolíno,
Vaše příspěvky jsou opravdu bezchybné a vystihují vše takové, jaké by to mělo být. Bohužel bývá pro laika (začátečníka), který si chce pořídit kočičku či jakékoliv jiné zvířátko (byť jen na mazlíka) tato situace těžká. Jelikož se moc těší a vloží do chovatele celou svou důvěru. Horší je, když chovatel, využije nebo bohužel zneužije, v tomto oboru nezkušeného potencionálního zájemce.
Připadá mi na místě, získat co nejvíc dostupných infomací, než si přivezu, v mém případě koťátko, domů, abych byla na vše připravena. Pak bych neměla pocit, že jsem něco zanedbala.
Zklamáním je, když se prodejce zpočátku snaží vystupovat přátelsky a vyjít vstříc, a pak se zájemci o zvířátko dostane takové odměny ze strany chovatele jako mě.
Jsem moc ráda, že mám Muminka i přes to všechno čím jsme si oba museli projít. A věřte nebylo a není to pro nás jednoduché.
Snad se časem tato situace vyřeší.
_________________
Sandra a Mutinci Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Kateřina Musilová



Založen: 30.04.2007
Příspěvky: 2

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 30. 4. 2007 23:05:46
Odpovědět s citátem

Dobrý večer,

píšeme za chovnou stanici od které si paní Lamichová pořídila kocourka.
Nevíme kdy a co se stalo, že jí to vedlo k napsání zde uvedeného obrovského varování.
Odběr kocourka Mummiho, jak ho adoptivní máma pojmenovala, jsme nechtěli nijak uspěchat. P. Lamichová byla přesvědčena, že už ve 12 týdnu je kocourek připraven k odběru.
Oháněla se dokonce paragrafi a řádem společnosti FIFe.
Nikdy nedáváme kotě dříve, jak ve 13 týdnu, ale pokud by kotě nebylo připraveno –fyzicky nebo psychicky tak i později vše závisí na celkové kondici zvířete.
Co se týče podpisu na rodokmenu, již jsme se za toto nedopatření omluvili a v této době už jsou veškeré podpisy na svém místě. Na HCM testech jsme se s p.Lamichovou domluvili tak, že během tohoto týdne kontaktujeme jejího veterináře a při nejbližší příležitosti jí testy ukážeme, což bylo domluveno hned po převzetí kocoura.
Dále p.Lamichová píše o zohyzděném oušku malého Mummiho, u kterého si vykonstruovala, že jsme to nechali vědomě udělat naším veterinářem. My takové věci rozhodně neděláme!!!
Nejsme si toho vědomy, ale o kousek ouška přišel kocourek nejspíše při hře se sourozenci.
Že bude kocourek kastrován p.Lamichová věděla již od začátku. Navíc není, jak je výše uvedeno tato kastrace pro kocourka nijak nebezpečná. Potíže o kterých píše, že vykastrovaného kocourka čekají je jen mýtus a věřte, že každý zákrok činíme po konzultaci s jinými chovateli, zkušenými veterináři a po prostudování veškerých dostupných materiálů.
Jako chovná stanice máme o naše malé SPHYNXÍ miminka strach. Proto vždy důkladně zvažujeme, než koťátko někomu dáme. Paní Lamichová má nejkrásnějšího kocourka z vrhu o kterém jsme dokonce uvažovali, že zůstane doma. Teď začínáme mít strach jestli je o kocourka dobře postaráno, protože na naše dotazy o jeho adaptaci v novém domově dostáváme jen strohé odpovědi. Určitě máme v plánu domluvit se s p.Lamichovou na návštěvě a pokud nebude něco v pořádku jsme připraveni si kocourka odvézt. Zvláště potom co bylo řečeno, že kdyby nebyla záloha nevratná, tak by k odběru nejspíše vůbec nedošlo.
Ne moc často procházíme tato diskusní fóra a radši se věnujeme naší velké LÁSCE „kočkám SPHYNX“.
Zrovna teď jsme zaneprázdněni našima novýma SPHYNXÍMA miminkama. Je jím 14 dnů, jsou nádherná a jsme s nimi každou volnou chvilku. Veškerý náš čas se točí kolem našich koček a koťátek a věřte, že novým majitelům se rádi budeme věnovat a sdělíme jim veškeré naše zkušenosti s chovem a rozhodně nebudou čekat 12 minut před domem.
S pozdravem Kateřina a Petr Musilovi - chovná stanice Attonmoravia cz.
www.attonmoravia.com
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
sanny



Založen: 16.01.2007
Příspěvky: 191
Bydliště: Ostrava

Předmět: Odpověd
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 5. 2007 0:53:05
Odpovědět s citátem

Nedá mi to, abych se neozvala, i když už jsem se k této situaci nechtěla vyjadřovat a mrzí mně, že to pokračuje, ale to že není o kotě dobře postaráno,je lež, paragrafy a FIFE jsem se neoháněla já, ale p. Pavlíkovský.
Kocourek byl na mazlíka a to, že mi bude předán kastrovaný mně nikdo neřekl ani neupozornil a ani to není nikde uvedeno a já bych si ho samozřejmě vykastrovat nechala s tím jsem počítala to bylo i řečeno.

Přesná citace předběžné smlouvy: Kotě bude p. Lamichové předáno po dovršení věku 13 týdnů. Přesné datum odběru bude sjednáno telefonicky, dle možností nabyvatelky.
Před dovršením 13 týdnů budou očkovaná a přeočkovaná.

A v kupní smlouvě taky není ani slovo o kastraci u předání mi bylo jen řečeno, že jim to poradila jedna rakouská chovatelka. Důvěřovala jsem.

Když jsem žádala před odběrem o zasláni předběžného znění kupní smlouvy k nahlédnutí a prostudování, tak mi bylo řečeno, že jsou již vytišné a pro všechny stejné.

Dovršení 13 týdnů neděle 1.4.2007 volala jsem v týdnu kdy si můžu pro kotě přijet, jelikož nebydlím 10km a nemám k dispozici auto jsem taky závislá na času mých známých, kterému se musim přispůsobit a s tím byly obeznámeni, tak mi bylo řečeno druhý týden v dubnu, potom jsem volala, že to nějak nevychází a bylo mi sděleno, že používám asi Viktoriánský kalendář. Další telefon byl určen první týden v dubnu a první týden v dubnu 2.4.2007 byl kocourek kastrován. Já ho mám od 7.4.2007. Ouško, tento argument jsem očekávala, ale kotata pak mají teda přesný kus do obloučku. A dvě kotata byla již pryč a jedno v pátek 6.4.2007, ale já jsem spěchala a podotýkám.

Část posledního mailu: Dobrý večer,

nám se nechce stále dokola vysvětlovat, že zfalšovat něco na počítači není žádný problém.
Pan doktor může sice tvrdit opak, ale přepsat jméno kočky v testu není opravdu složité.
Pokud to panu doktorovi něco přinese, můžeme se s ním spojit a sdělit mu hodnoty našich testů.
Jinak vám je při nejbližší příležitosti rádi ukážeme.

Při odběru manželé Musilovy nebyly byla tam majitelka Chovné stanice paní Pavlíkovská a její manžel, bylo domluveno, že mi zašlou kopie testů HCM rodičů.

Potom tento mail a výřez z něj: Píšem ale hlavně ohledně HCM testů, které vám naši rodiče chtěli poslat.
Jak sama určitě víte, není v ČR moc chovatelů Sphynxů , kteří mohou získat tyto testy
s negativním výsledkem. Je hodně chovatelů, kteří by se chtěli k těmto testům dostat
a neváhali by je zneužít jakýmkoliv způsobem. Z tohoto důvodu dáváme tyto testy
pouze k nahlédnutí.

Musím poznamenat, že s Musilovymi jsem se nikdy osobně nesetkala a maily od nich mi začaly chodit, až po mé žádosti o kopie HCM testů pro mého veterináře.

Maily mi přišly dva od paní Pavlíkovské, protože jsem měla zájem vidět jak kotátko roste a poprosila jsem po týdnu od mé návštěvy u nich 9.2.2007 a na ty jsem si musela počkat do 12.3.

O kotátko je dobře postaráno o to nemusí mít chovatelé opravdu strach, kdybych se o něj nestarala, tak se tolik nezajímám a nemám na jeho příchod vše připravené, už dva měsíce dopředu.

Citace části mailů: Pokud máte nějaký důvod se domnívat, že není s vaším kocourkem něco v pořádku, i přesto
že byl nejsilnější a nejzdatnější z celého vrhu, rádi si ho vezmeme zpět.

Neměla jsem a nemám důvod se domnívat, že je něco v nepořádku, jen jsem chtěla kopie testů rodičů na HCM nedokážu pochopit, proč je v chovatelých taková nedůvěra a přístup.
Opravdu jsem nechtěla, aby vše došlo tam kde to je a nevím co vzbudilo v chovatelých takovou nedůvěru.

nám se nechce stále dokola vysvětlovat, že zfalšovat něco na počítači není žádný problém.
Pan doktor může sice tvrdit opak, ale přepsat jméno kočky v testu není opravdu složité.
Pokud to panu doktorovi něco přinese, můžeme se s ním spojit a sdělit mu hodnoty našich testů.
Jinak vám je při nejbližší příležitosti rádi ukážeme.
Jinak doufáme, že vám Mumi dělá jen a jen radost a radši bysme si psali o tom jak se má, jestli příbívá
na váze, jestli nedělá nějaké problémy apod.,

A moje odpověd citace:
Mumík se má fajn, žádné problémy neděla, roste jako z vody a je to prostě Mumine,. ted zrovna chrupe pod peřinou. Nevím jaká byla jeho váha při odběru. S panem doktorem se můžete spojit, bude - u ráda.

Opravdu nevím co je vede k takovým závěrům. Muminek, je moje miminko a radost.
Sami si můžete udělat obrázek, jak se má na mém webu. Nebo zlaté knize koček.
_________________
Sandra a Mutinci Smile


Naposledy upravil sanny dne 1. 5. 2007 6:58:10, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
ursini



Založen: 01.05.2007
Příspěvky: 3
Bydliště: Ostrava

Předmět: MUMI - spor
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 5. 2007 6:21:34
Odpovědět s citátem

Dobrý den,přeji všem majitelům Sphynxů.

Tyto kočičky mě velmi zaujaly a proto sleduji Vaše stránky, kde jsem narazila na spor mezi kupujícím a prodávajícím.
Moc tomu nerozumím proč tam píše nějaká paní Musilová, když spíš by se měla vyjádřit prodávající, v případě Mumiho paní Pavlikovská, která je uvedena jako chovatelka i v průkazu původu kočky.(viz stránky Sanny).
Myslím si také,že kastrovat tak malé koťátko, které se vyvíjí je dost neomalené, když byl kupován na mazlíka, tak to přece jde ošetřit ve smlouvě, že do roku se kocourouk vykastruje. S tím ouškem, věřím spíš paní Lamichové, protože by si určitě něco takového nevymyslela ,tím spíše tato malá vada měla být napsána ve smlouvě o prodeji pokud se stala doma.
Tito koucourci nejsou zrovna levná záležitost, tak by smlouvy měly být dopodrobna vypracovány ke spokojenosti jak prodávajícího tak kupujícího.
To je jenom můj malý příspěvek do této diskuze.
S pozdravem ať Vám kočičky rostou a dělají svým páníčkům jenom radost.
Ursini - Ostrava
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Kateřina Musilová



Založen: 30.04.2007
Příspěvky: 2

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 5. 2007 10:27:59
Odpovědět s citátem

Dobrý den,

nebudeme se již dále k této věci vyjadřovat, protože je to tvrzení proti tvrzení a my nehodláme věnovat čas skládáním emailů které stejně nikam nevedou. Jen nás mrzí , že p.Lamichová vše neřešila nejdříve s námi, protože my jsme nezavdali příčinu k tomu aby nás takhle obcházela.
Celá naše rodina propadla kouzlu sphynx a děláme maximum , aby se naše sphynxí děti dostali do rodin kde je budou milovat, tak jako my.
A na dotaz proč se k tématu vyjadřuje nějaká Musilová, tak je to proto, že chovná stanice musí být na někoho napsaná, ale chovem se zabývá celá naše rodina (Pavlíkovští a Musilovi).

Pro upřesnění přikládáme celý první email napsaný pí. Lamichové, protože část, kterou z něho vybrala nepůsobí zrovna příjemným dojmem.

Dobrý večer,

moc Vás a vašeho nového čtyřnohého člena rodiny Mumiho zdravíme.
Je to teprve pár hodin a už teď se nám po něm všem stýská.
Dívali jsme se na vaše stránky a moc se nám líbí. Jsme rádi, že na nich
toto úžasné a jedinečné plemeno prezentujete.
Píšem ale hlavně ohledně HCM testů, které vám naši rodiče chtěli poslat.
Jak sama určitě víte, není v ČR moc chovatelů Sphynxů , kteří mohou získat tyto testy s negativním výsledkem. Je hodně chovatelů, kteří by se chtěli k těmto testům dostat a neváhali by je zneužít jakýmkoliv způsobem. Z tohoto důvodu dáváme tyto testy pouze k nahlédnutí. Můžeme se domluvit třeba na nějaké výstavě nebo jestli budete mýt cestu do Brna, tak Vám je rádi ukážeme. Věřte, že to není jenom náš výmysl, ale že se tyto věci opravdu dějí.

Přejeme spoustu krásných chvil s Mumim a věřte, že veškerou lásku a péči
kterou mu dáte, vám 100 násobně vrátí.


S pozdravem.

Kateřina a Petr Musilovi
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: Re: MUMI - spor
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 5. 2007 10:32:13
Odpovědět s citátem

ursini napsal:
Dobrý den,přeji všem majitelům Sphynxů.

Tyto kočičky mě velmi zaujaly a proto sleduji Vaše stránky, kde jsem narazila na spor mezi kupujícím a prodávajícím.
Moc tomu nerozumím proč tam píše nějaká paní Musilová, když spíš by se měla vyjádřit prodávající, v případě Mumiho paní Pavlikovská, která je uvedena jako chovatelka i v průkazu původu kočky.(viz stránky Sanny).
Myslím si také,že kastrovat tak malé koťátko, které se vyvíjí je dost neomalené, když byl kupován na mazlíka, tak to přece jde ošetřit ve smlouvě, že do roku se kocourouk vykastruje. S tím ouškem, věřím spíš paní Lamichové, protože by si určitě něco takového nevymyslela ,tím spíše tato malá vada měla být napsána ve smlouvě o prodeji pokud se stala doma.
Tito koucourci nejsou zrovna levná záležitost, tak by smlouvy měly být dopodrobna vypracovány ke spokojenosti jak prodávajícího tak kupujícího.
To je jenom můj malý příspěvek do této diskuze.
S pozdravem ať Vám kočičky rostou a dělají svým páníčkům jenom radost.
Ursini - Ostrava


Dobrý den,
Chovatelská stanice je rodinná/společná Paclíkovských a Musilů. Podívejte se na web www.sphynx-attonmoravia.com kde jsou v kontaktech uvedena obě jména.

Co se týká ouška, to jsem zaregistrovala na fokách Mumiho, na těch dřívějších to neměl a později, když Sandra přidala jeho fotky už z nového domova, jsem si toho všimla. Logicky mě napadlo, že se s tím nenarodil ale stalo se to později. Protože jsem s útulkem spolupracovala a vozila tam žrádlo, vím, že tam je hodně koček s procvaknutým ouškem, že se to dělá při kastraci. Takže jsem usoudila, že to bude ono. Potvrdit nebo vyvrátit to ale může pouze chovatel nebo veterinář který zákrok prováděl.
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: pro paní Musilovou
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 5. 2007 12:10:42
Odpovědět s citátem

Velmi nerada bych do celé situace zasahovala, nic z toho se mne nakonec netýká, jsem tu jen od toho, abych v případě potřeby poradila těm co mají zájem. Problém by si měly vyřídit strany mezi sebou. Ale jsem ráda, že jste, paní Musilová, napsala k situaci své. Forum je otevřené pro všechny a pro jakékoliv názory a komentáře.

Jedna věc mě však zaráží, a to věta z vašeho dopisu p.Lamichové:

Jak sama určitě víte, není v ČR moc chovatelů Sphynxů , kteří mohou získat tyto testy s negativním výsledkem. Je hodně chovatelů, kteří by se chtěli k těmto testům dostat a neváhali by je zneužít jakýmkoliv způsobem.

Dovolím si oponovat. Testy s negativním výsledkem mohou získat všichni, kdo nechají své kočky vyšetřit a které kardiolog v tu chvíli shledá bez nálezu a klinických příznaků. Pokud chce někdo něco zfalšovat, nic a nikdo mu v tom nezabrání. V plemeni Sphynx je sice vyšší výskyt HCM, a postižených linií je opravdu hodně, ale není pravda, že neexistují zdravé linie. Tedy linie, kde se po několik generací HCM neobjevilo. Znovu opakuji, že nechápu, jak a proč a kým by mohly být výsledky testů zneužity, na které chovatele narážíte. Podle Vašich slov v ČR není moc chovatelů, ale hodně z nich by chtělo testy zneužít??? Zajímavé. Já například nemám nejmenší zájem Vaše testy zneužívat.

Co se týká hodnot měření, kardiologové používají tabulky s průměrnými hodnotami, vycházejícími z výzkumů a praxe. Není to žádné tajemství, kontaktujte kardiologa, zúčastněte se nějakého semináře... hodnoty se dají získat. A vůbec, já je sem napíšu.
Ty nejdůležitější používané pro Sphynxe jsou:

diastolicke hodnoty:
IVS 3,0-6,0 mm
ID 10,8- 21,4 mm
PW 2,5- 6,0 mm
systolicke hodnoty:
IVS 4,0-9,0 mm
ID 4,0-11,2 mm
PW 4,3-9,8 mm

to jsou ty zakladní parametry, měrí se někdy ještě LVW, LVID, FS, LA, Ao, LA/Ao, EDV, ASV, S, LVD, FW, PA... zase v systole a/nebo diastole...to se označuje malým písmenem "s" nebo "d" na konci (přiklad IVSd atd..)
Někteři kardiologové kočku malinko přispí nebo úplne uspí sedativy a to může trochu změnit hodnoty, stejně jako velmi dehydrovaná kočka může mít hodnoty jiné. V lékařské zprávě je to napsáno, jestli byla kočka sedována a v jaké je kondici. Malé zkreslení také může nastat, pokud je kočka obtížně zvladatelná, nebo srdce není z nějakého úhlu dobře viditelné a měření např. prováděno v long axis.

Důležitý je i vzájemný poměr, proporce srdce. Vyšetřovaná kočka se do hodnot buď "vejde" nebo "nevejde". To ovšem nemusí být vždy směrodatné. Kočka může mít při vyšetření hodnoty na spodní hranici a při opakovaném vyšetření např. po roce najednou hodnoty stoupnou- srdce prochází změnami, které nejsou normální. Podle tabulek je to sice ještě v normě, ale kardiolog Vám může říct, že mu to signalizuje nějaký problém. Tím chci říct, že jen samotná čísla jsou nepoužitelná, že celé vyšetření sestává z různých částí, od poslechu srdce, tepu, EKG, případně RTG, Echokardiogramu s použitím doppleru, až po krevní rozbor. Kardiolog také hodnotí tělesnou kondici kočky, velikost, váhu, stáři. Až po zhodnocení všech nálezů, vysloví konečnou diagnózu.
Tohle jsem říkala panu Pavlíkovskému do telefonu když jsme spolu před časem mluvili a mailem jsem posílala kontakt na MVDr.Scheera, velmi schopného kardiologa v Brně. Na mail mi bohužel neodpověděl.
Nevím, kdo dělal Vašim kočkám vyšetření, jakou měl specializaci a jaké vybavení, ale v Čechách máme několik špičkových odborníků, na které se s důvěrou můžete obrátit. Pokdu bude někdo mít pochybnosti o Vašich výsledcích, může kardiologa kontaktovat pro ověření pravosti. Ten jistě nemá důvod lhát.
Tak mě napadá, když se to vezme kolem a kolem (nic ve zlém) jak mohou lidé věřit Vám, že jsou Vaše testy pravé, a že vy jste si je na PC "nevylepšili", když je to tak jednoduché (já to teda s PC neumím), nebo že je dělal opravdu odborník a ne nějaký vesnický doktor. Důvěra by měla být oboustranná.
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: PS
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 5. 2007 12:36:08
Odpovědět s citátem

Na Vašem webu je napsáno:

Všechny kočky z naší chovné stanice jsou chovány v domácím prostředí a je jim věnována maximální péče. Pocházejí z čistých linií kvalitních evropských chovů testovaných na HCM.

Moje otázka zní, viděli jste někdy výsledky testů koček Dany Kouřilové, Delly Niehous, Wil Olfers, Franse Jansena, Yaniny Vilenchik, tedy těch chovatelů kteří odchovali předky Vašich koček? Abyste mohli takovou věc napsat, předpokládám, že dokumenty máte?
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Brio



Založen: 30.07.2006
Příspěvky: 62
Bydliště: Liberec, ale původem z Vysokého Mýta

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 5. 2007 17:01:12
Odpovědět s citátem

Dobry den,

sama mam kocicku plemene Sphynx doma a tak bych se take rada vyjadrila k tomuto "sporu".
Myslim si, ze k duvere ve Vas a Vasi chovatelskou stanici, muze prispet to, ze majitelum a v lepsim pripade nejprve zajemcum (pri koupi kotete), date k dispozici kopii vysledku testu na HCM. Pokud Vam to dela takovy problem, muzete kopie pouze pujcit, aby je zajemce (v tomto pripade laik) konzultoval se svym veterinarem, nebo jinou, v tomto oboru fundovanou, osobou. Pak Vam budou vraceny.
Presne souhlasim s tim, co jiz nekdo rekl, ze i pri koupi auta chcete vedet jeho technicky stav. Jenze kote je zivy tvor a majitel si ho porizuje s tim, ze mu bude delat spolecnost, radost a nabyde k nemu citovy vztah na budoucich x-let.
Predavani vysledku tak dulezitych testu na vystave, me pripada ponekud zvlastni a neprofesionalni. Dobry chovatel (prodejce cehokoliv) se snazi pro sveho noveho majitele (zakaznika) udelat vse pro to, aby mely z celkoveho obchodu (v tomto pripade z prodeje/koupe kotatka) dobry pocit obe strany. A snaha chovatele jiste prispeje k jeho dobremu jmenu a k tomu, aby jeho chovatelskou stanici novy majitel doporucil. Proto si myslim, ze je nejvhodnejsi poslat kopie (alespon k zapujceni) vysledku testu na HCM novemu majiteli kotatka. Protoze do te doby, bude Vase tajeni testu, vsem zucastnenym (nejen tohoto fora), nadmiru podezrele.
Chybejiciho kousku ouska jsem si na fotografiich take vsimla. Myslim si, ze pokud doslo k ukousnuti ucha kotete pri obycejne hre s jeho sourozenci, tak by takova "nepodstatna" vec mela byt jiste zaznamenana v kupni smlouve. Pokud ve smlouve o teto vade neni rec, tak je to opet ponekud podezrele a rozhodne to neprispiva k Vasi verohodnosti.

Timto prispevkem Vas nechci nijak pospinit. Je to jen muj nazor. Nazor dalsiho laika, ktery obdivuje toto plemeno a nejsou mu lhostejne takove spory.
Chovatelu Sphynx je v CR malo a takovymi spory a ztraty duveryhodnosti nekterych z nich se situace jen vyhroti a zbydou pak jen smutne oci krasnych holych tvorecku, na kterych nam vsem zalezi nejvic.
Jana


Kateřina Musilová napsal:
Dobrý den,

nebudeme se již dále k této věci vyjadřovat, protože je to tvrzení proti tvrzení a my nehodláme věnovat čas skládáním emailů které stejně nikam nevedou. Jen nás mrzí , že p.Lamichová vše neřešila nejdříve s námi, protože my jsme nezavdali příčinu k tomu aby nás takhle obcházela.
Celá naše rodina propadla kouzlu sphynx a děláme maximum , aby se naše sphynxí děti dostali do rodin kde je budou milovat, tak jako my.
A na dotaz proč se k tématu vyjadřuje nějaká Musilová, tak je to proto, že chovná stanice musí být na někoho napsaná, ale chovem se zabývá celá naše rodina (Pavlíkovští a Musilovi).

Pro upřesnění přikládáme celý první email napsaný pí. Lamichové, protože část, kterou z něho vybrala nepůsobí zrovna příjemným dojmem.

Dobrý večer,

moc Vás a vašeho nového čtyřnohého člena rodiny Mumiho zdravíme.
Je to teprve pár hodin a už teď se nám po něm všem stýská.
Dívali jsme se na vaše stránky a moc se nám líbí. Jsme rádi, že na nich
toto úžasné a jedinečné plemeno prezentujete.
Píšem ale hlavně ohledně HCM testů, které vám naši rodiče chtěli poslat.
Jak sama určitě víte, není v ČR moc chovatelů Sphynxů , kteří mohou získat tyto testy s negativním výsledkem. Je hodně chovatelů, kteří by se chtěli k těmto testům dostat a neváhali by je zneužít jakýmkoliv způsobem. Z tohoto důvodu dáváme tyto testy pouze k nahlédnutí. Můžeme se domluvit třeba na nějaké výstavě nebo jestli budete mýt cestu do Brna, tak Vám je rádi ukážeme. Věřte, že to není jenom náš výmysl, ale že se tyto věci opravdu dějí.

Přejeme spoustu krásných chvil s Mumim a věřte, že veškerou lásku a péči
kterou mu dáte, vám 100 násobně vrátí.


S pozdravem.

Kateřina a Petr Musilovi
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Brio



Založen: 30.07.2006
Příspěvky: 62
Bydliště: Liberec, ale původem z Vysokého Mýta

Předmět: Dodatek k memu prispevku
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 5. 2007 17:16:32
Odpovědět s citátem

"Dále p.Lamichová píše o zohyzděném oušku malého Mummiho, u kterého si vykonstruovala, že jsme to nechali vědomě udělat naším veterinářem. My takové věci rozhodně neděláme!!!
Nejsme si toho vědomy, ale o kousek ouška přišel kocourek nejspíše při hře se sourozenci."

Pokud se svym kockam venujete tak, jak to v nize uvedenych odstavcich pisete, tak nechapu, ze jste si chybejiciho kousku ucha na kocourkovi Sphynx nevsimli. Asi koteti po tak vasnive hre se svymi sourozenci ani netekla krev.

"Ne moc často procházíme tato diskusní fóra a radši se věnujeme naší velké LÁSCE „kočkám SPHYNX“.
Zrovna teď jsme zaneprázdněni našima novýma SPHYNXÍMA miminkama. Je jím 14 dnů, jsou nádherná a jsme s nimi každou volnou chvilku. Veškerý náš čas se točí kolem našich koček a koťátek a věřte, že novým majitelům se rádi budeme věnovat a sdělíme jim veškeré naše zkušenosti s chovem a rozhodně nebudou čekat 12 minut před domem."


Kateřina Musilová napsal:
Dobrý večer,

píšeme za chovnou stanici od které si paní Lamichová pořídila kocourka.
Nevíme kdy a co se stalo, že jí to vedlo k napsání zde uvedeného obrovského varování.
Odběr kocourka Mummiho, jak ho adoptivní máma pojmenovala, jsme nechtěli nijak uspěchat. P. Lamichová byla přesvědčena, že už ve 12 týdnu je kocourek připraven k odběru.
Oháněla se dokonce paragrafi a řádem společnosti FIFe.
Nikdy nedáváme kotě dříve, jak ve 13 týdnu, ale pokud by kotě nebylo připraveno –fyzicky nebo psychicky tak i později vše závisí na celkové kondici zvířete.
Co se týče podpisu na rodokmenu, již jsme se za toto nedopatření omluvili a v této době už jsou veškeré podpisy na svém místě. Na HCM testech jsme se s p.Lamichovou domluvili tak, že během tohoto týdne kontaktujeme jejího veterináře a při nejbližší příležitosti jí testy ukážeme, což bylo domluveno hned po převzetí kocoura.
Dále p.Lamichová píše o zohyzděném oušku malého Mummiho, u kterého si vykonstruovala, že jsme to nechali vědomě udělat naším veterinářem. My takové věci rozhodně neděláme!!!
Nejsme si toho vědomy, ale o kousek ouška přišel kocourek nejspíše při hře se sourozenci.
Že bude kocourek kastrován p.Lamichová věděla již od začátku. Navíc není, jak je výše uvedeno tato kastrace pro kocourka nijak nebezpečná. Potíže o kterých píše, že vykastrovaného kocourka čekají je jen mýtus a věřte, že každý zákrok činíme po konzultaci s jinými chovateli, zkušenými veterináři a po prostudování veškerých dostupných materiálů.
Jako chovná stanice máme o naše malé SPHYNXÍ miminka strach. Proto vždy důkladně zvažujeme, než koťátko někomu dáme. Paní Lamichová má nejkrásnějšího kocourka z vrhu o kterém jsme dokonce uvažovali, že zůstane doma. Teď začínáme mít strach jestli je o kocourka dobře postaráno, protože na naše dotazy o jeho adaptaci v novém domově dostáváme jen strohé odpovědi. Určitě máme v plánu domluvit se s p.Lamichovou na návštěvě a pokud nebude něco v pořádku jsme připraveni si kocourka odvézt. Zvláště potom co bylo řečeno, že kdyby nebyla záloha nevratná, tak by k odběru nejspíše vůbec nedošlo.
Ne moc často procházíme tato diskusní fóra a radši se věnujeme naší velké LÁSCE „kočkám SPHYNX“.
Zrovna teď jsme zaneprázdněni našima novýma SPHYNXÍMA miminkama. Je jím 14 dnů, jsou nádherná a jsme s nimi každou volnou chvilku. Veškerý náš čas se točí kolem našich koček a koťátek a věřte, že novým majitelům se rádi budeme věnovat a sdělíme jim veškeré naše zkušenosti s chovem a rozhodně nebudou čekat 12 minut před domem.
S pozdravem Kateřina a Petr Musilovi - chovná stanice Attonmoravia cz.
www.attonmoravia.com
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
sanny



Založen: 16.01.2007
Příspěvky: 191
Bydliště: Ostrava

Předmět: Příspěvek
PříspěvekPřitlapkováno: 6. 5. 2007 7:43:39
Odpovědět s citátem

Dobrý den všem,
Bohužel se diskuse zvrtla, tam kam jsem nechtěla a jsou tady napadání lidé, kterých se to vůbec netýká.
Tady v žádném případě nešlo o to, aby se lidé kvůli mému příspěvku a hlavně Ti kteří nemají s touhle situací nic společného dohadovaly. K tomu by se měl vyjádřit hlavně chovatel.
Ano nepožádala jsem taky o nahlédnutí do PP, ale do chovatele jsem vložila celou svou důvěru. A stále v to věřím, že se k lidem chováš tak, jak si přeješ, aby se oni chovaly k Tobě.
Ano, je to nemilá zkušenost pro začátečníka (v mé případě laika), ale už se stalo a nejde to vrátit zpět.
Jsem moc ráda, že mám Muminka, i když bohužel nemá kousek ouška, ale za to bobek nemůže. A už s tím nic nenaděláme.
Tak bych otázky ohledně kastrace, chybějícímu kousku ouška a kopii rodičů na testování HCM směřovala na Ty kterých se to týká a nezodpovězených otázek je tady dost.
_________________
Sandra a Mutinci Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Adéla



Založen: 07.09.2006
Příspěvky: 277
Bydliště: moravské luhy a háje :)

Předmět: Re: Příspěvek
PříspěvekPřitlapkováno: 7. 5. 2007 15:48:29
Odpovědět s citátem

Po přečtení místních diskuzí na mě padá smutek... Nedokážu pochopit, že se někdo pouští do chovu na úkor svých koček, čistě pro zisk.
Kočka je ušlechtilé zvíře, ať rodokmenová nebo mourek ze dvorku a zaslouží si slušné zacházení.
Dobrý chovatel chová především z lásky ke kočkám a plemeni, snaží se plemeno rozvíjet, zlepšovat, zkvalitňovat. Sekat koťata bez ohledu na kvalitu a zdraví umí každý blb. Bohužel dokud tu budou lidé, kteří od takových lidí budou koťata kupovat, tento kolotoč se nezastaví.
Každý si dá sakra pozor před pořízením nové lednice, pračky nebo televize. Pokud se jedná o kočku, často rozhoduje jen cena a lidská blbost a naivita je nekonečná Sad
_________________
Adéla - KATANGO*CZ
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
sanny



Založen: 16.01.2007
Příspěvky: 191
Bydliště: Ostrava

Předmět: Re: Příspěvek
PříspěvekPřitlapkováno: 7. 5. 2007 16:28:41
Odpovědět s citátem

Adéla napsal:
Po přečtení místních diskuzí na mě padá smutek... Nedokážu pochopit, že se někdo pouští do chovu na úkor svých koček, čistě pro zisk.
Kočka je ušlechtilé zvíře, ať rodokmenová nebo mourek ze dvorku a zaslouží si slušné zacházení.
Dobrý chovatel chová především z lásky ke kočkám a plemeni, snaží se plemeno rozvíjet, zlepšovat, zkvalitňovat. Sekat koťata bez ohledu na kvalitu a zdraví umí každý blb. Bohužel dokud tu budou lidé, kteří od takových lidí budou koťata kupovat, tento kolotoč se nezastaví.
Každý si dá sakra pozor před pořízením nové lednice, pračky nebo televize. Pokud se jedná o kočku, často rozhoduje jen cena a lidská blbost a naivita je nekonečná Sad


Dobrý den,
ano souhlasím. Můj příspěvek jsem dala právě proto, abych varovala lidi před tím co se právě přihodilo mně a na co si dát pozor. Kdybych chtěla mohla jsem si to nechat pro sebe a myslím, že jsem vydržela dlouho, ale vše má své meze. Tady jde o to hlavně, aby byly ve výběru CHOVATELE důslednější. Daly si na vše pozor a třeba se ten kolotoč, alespon trochu zpomalí a doufám, že jednou zastaví úpně. Nevím, ale určitě to nebyla nízká cena koťátka na mazlíka, které bylo bobek nakonec, už vykastrováno ve 13týdnech a bez kousku ouška. Ale koťátko si bohužel chovatele nevybírá.
_________________
Sandra a Mutinci Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Adéla



Založen: 07.09.2006
Příspěvky: 277
Bydliště: moravské luhy a háje :)

Předmět: Re: Příspěvek
PříspěvekPřitlapkováno: 7. 5. 2007 16:59:07
Odpovědět s citátem

Chov koček je oblast lidského konaní jako každá jiná. Každý se může chovat slušně i jako podrazák. V ČR je bohužel a zároveň i bohudík volný chov, což těm slušným, ale i množitelům otevírá ruce. Není to jako u psů, kde každý vrh musí zkontrolovat poradce chovu. Zároveň kde není žalobce, není soudce! Pokud se chovatel nějak vážně proviní, nový majitel by měl podat stížnost na SCHK, kde se tím musí zabývat.
Přesto si myslím, že by si každý zájemce o kotě měl před prodejem nejdřív něco o daném plemeni a o kočkách vůbec zjistit, pár chovatelů navštívit a udělat si vlastní obrázek. Bohužel je hodně takových chovatelů, co mají sice koťata zdravá a vymazlená, ale k pěknému typu mají hoooodně daleko (situace v britkách).
Opět použiji přirovnání s pračkou. Pokud si budu chtít koupit novou pračku, nejdříve srovnám více značek, požadovaný výkon a další parametry a také to, v jaké je daný přístroj energetické třídě. A nepůjdu do obchodu a bez rozmyslu nekoupím první, kterou uvidím.
To, že je tu tolik špatných zvířat a koťat bez PP je dáno ochotou lidí tato zvířata kupovat. Kdyby je nikdo nechtěl, množitelům a "chovatelům" by se nevyplatilo je produkovat.
_________________
Adéla - KATANGO*CZ
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Adéla



Založen: 07.09.2006
Příspěvky: 277
Bydliště: moravské luhy a háje :)

Předmět: Re: Příspěvek
PříspěvekPřitlapkováno: 7. 5. 2007 17:02:22
Odpovědět s citátem

Jinak, Sanny, neberte si to osobně, ale nikdo Vás nenutil kupovat kastrované kotě. Pokud s tímto nesouhlasíte, mohla jste si ho koupit někde jinde.
_________________
Adéla - KATANGO*CZ
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
sanny



Založen: 16.01.2007
Příspěvky: 191
Bydliště: Ostrava

Předmět: Re: Příspěvek
PříspěvekPřitlapkováno: 7. 5. 2007 17:16:13
Odpovědět s citátem

Adéla napsal:
Jinak, Sanny, neberte si to osobně, ale nikdo Vás nenutil kupovat kastrované kotě. Pokud s tímto nesouhlasíte, mohla jste si ho koupit někde jinde.


Ještě jednou dobrý den Adelo,
jak jsem výše již psala, to že kotě bude, už kastrované mi nikdo neřekl a ani to není nikde uvedeno. Bylo mi jen řečeno, že jim to poradila jedna rakouská chovatelka. Důvěřovala jsem. To je ta naivita jak píšete výše kterou vložíte do chovatelů. Ano, a tyto příspěvky byly napsány proto, aby se to nepřihodilo to co mně ostatním. Taky si to neberte nijak osobně, ale nevím jestli si je pozorně četla. V tom jde o celkové chování chovatelů a byla tam mimo jiné i chybějící kousek ouška....atd. Ale jak jsem psala nelituji, že Muminka mám on za ch. nemůže.
_________________
Sandra a Mutinci Smile


Naposledy upravil sanny dne 7. 5. 2007 17:19:09, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Adéla



Založen: 07.09.2006
Příspěvky: 277
Bydliště: moravské luhy a háje :)

Předmět: Re: Příspěvek
PříspěvekPřitlapkováno: 7. 5. 2007 17:18:28
Odpovědět s citátem

Omlouvám se, četla jsem příspěvky dost rychle a toto jsem přehlídla... Na takovou věc Vás jistě měli chovatelé s předstihem upozornit. To je bez debat.
_________________
Adéla - KATANGO*CZ
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
sanny



Založen: 16.01.2007
Příspěvky: 191
Bydliště: Ostrava

Předmět: Re: Odpověd
PříspěvekPřitlapkováno: 22. 5. 2007 15:55:49
Odpovědět s citátem

Už jsem se nechtěla k celé nepřijemné situaci kolem Muminka více vyjadřovat, ale nedá mi to, protože minulý týden v pondělí mi přišla tato upřesnující SMS. Přesné znění:

Zjistil jsem,ze vsemozne spinite dobre jmeno nasi ch.stanice ATON MORAVIA.Pokud se to bude jeste jednou opakovat,podam na Vas soudni zalobu a budu pozadovat milion Kc pro poskozovani naseho dobreho jmena.K.P.


A já nemám důvod špinit něčí dobré jméno a všechno co jsem psala se i stalo a za tím si stojím.




sanny napsal:
Nedá mi to, abych se neozvala, i když už jsem se k této situaci nechtěla vyjadřovat a mrzí mně, že to pokračuje, ale to že není o kotě dobře postaráno,je lež, paragrafy a FIFE jsem se neoháněla já, ale p. Pavlíkovský.
Kocourek byl na mazlíka a to, že mi bude předán kastrovaný mně nikdo neřekl ani neupozornil a ani to není nikde uvedeno a já bych si ho samozřejmě vykastrovat nechala s tím jsem počítala to bylo i řečeno.

Přesná citace předběžné smlouvy: Kotě bude p. Lamichové předáno po dovršení věku 13 týdnů. Přesné datum odběru bude sjednáno telefonicky, dle možností nabyvatelky.
Před dovršením 13 týdnů budou očkovaná a přeočkovaná.

A v kupní smlouvě taky není ani slovo o kastraci u předání mi bylo jen řečeno, že jim to poradila jedna rakouská chovatelka. Důvěřovala jsem.

Když jsem žádala před odběrem o zasláni předběžného znění kupní smlouvy k nahlédnutí a prostudování, tak mi bylo řečeno, že jsou již vytišné a pro všechny stejné.

Dovršení 13 týdnů neděle 1.4.2007 volala jsem v týdnu kdy si můžu pro kotě přijet, jelikož nebydlím 10km a nemám k dispozici auto jsem taky závislá na času mých známých, kterému se musim přispůsobit a s tím byly obeznámeni, tak mi bylo řečeno druhý týden v dubnu, potom jsem volala, že to nějak nevychází a bylo mi sděleno, že používám asi Viktoriánský kalendář. Další telefon byl určen první týden v dubnu a první týden v dubnu 2.4.2007 byl kocourek kastrován. Já ho mám od 7.4.2007. Ouško, tento argument jsem očekávala, ale kotata pak mají teda přesný kus do obloučku. A dvě kotata byla již pryč a jedno v pátek 6.4.2007, ale já jsem spěchala a podotýkám.

Část posledního mailu: Dobrý večer,

nám se nechce stále dokola vysvětlovat, že zfalšovat něco na počítači není žádný problém.
Pan doktor může sice tvrdit opak, ale přepsat jméno kočky v testu není opravdu složité.
Pokud to panu doktorovi něco přinese, můžeme se s ním spojit a sdělit mu hodnoty našich testů.
Jinak vám je při nejbližší příležitosti rádi ukážeme.

Při odběru manželé Musilovy nebyly byla tam majitelka Chovné stanice paní Pavlíkovská a její manžel, bylo domluveno, že mi zašlou kopie testů HCM rodičů.

Potom tento mail a výřez z něj: Píšem ale hlavně ohledně HCM testů, které vám naši rodiče chtěli poslat.
Jak sama určitě víte, není v ČR moc chovatelů Sphynxů , kteří mohou získat tyto testy
s negativním výsledkem. Je hodně chovatelů, kteří by se chtěli k těmto testům dostat
a neváhali by je zneužít jakýmkoliv způsobem. Z tohoto důvodu dáváme tyto testy
pouze k nahlédnutí.

Musím poznamenat, že s Musilovymi jsem se nikdy osobně nesetkala a maily od nich mi začaly chodit, až po mé žádosti o kopie HCM testů pro mého veterináře.

Maily mi přišly dva od paní Pavlíkovské, protože jsem měla zájem vidět jak kotátko roste a poprosila jsem po týdnu od mé návštěvy u nich 9.2.2007 a na ty jsem si musela počkat do 12.3.

O kotátko je dobře postaráno o to nemusí mít chovatelé opravdu strach, kdybych se o něj nestarala, tak se tolik nezajímám a nemám na jeho příchod vše připravené, už dva měsíce dopředu.

Citace části mailů: Pokud máte nějaký důvod se domnívat, že není s vaším kocourkem něco v pořádku, i přesto
že byl nejsilnější a nejzdatnější z celého vrhu, rádi si ho vezmeme zpět.

Neměla jsem a nemám důvod se domnívat, že je něco v nepořádku, jen jsem chtěla kopie testů rodičů na HCM nedokážu pochopit, proč je v chovatelých taková nedůvěra a přístup.
Opravdu jsem nechtěla, aby vše došlo tam kde to je a nevím co vzbudilo v chovatelých takovou nedůvěru.

nám se nechce stále dokola vysvětlovat, že zfalšovat něco na počítači není žádný problém.
Pan doktor může sice tvrdit opak, ale přepsat jméno kočky v testu není opravdu složité.
Pokud to panu doktorovi něco přinese, můžeme se s ním spojit a sdělit mu hodnoty našich testů.
Jinak vám je při nejbližší příležitosti rádi ukážeme.
Jinak doufáme, že vám Mumi dělá jen a jen radost a radši bysme si psali o tom jak se má, jestli příbívá
na váze, jestli nedělá nějaké problémy apod.,

A moje odpověd citace:
Mumík se má fajn, žádné problémy neděla, roste jako z vody a je to prostě Mumine,. ted zrovna chrupe pod peřinou. Nevím jaká byla jeho váha při odběru. S panem doktorem se můžete spojit, bude - u ráda.

Opravdu nevím co je vede k takovým závěrům. Muminek, je moje miminko a radost.
Sami si můžete udělat obrázek, jak se má na mém webu. Nebo zlaté knize koček.

_________________
Sandra a Mutinci Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: Re: Odpověd
PříspěvekPřitlapkováno: 22. 5. 2007 16:28:42
Odpovědět s citátem

Mně osobně už to vyhrožování soudama přijde jako špatnej vtip; co tak registruju, tak kolem mě v souvislosti s kočkama prolítly během posledního 3/4 roku už 4 informace o tom, jak někde někdo chce podávat žalobu kvůli pomluvě a poškozování dobrého jména a kdesi cosi.
Zrovna tak naše soudy maj čas zabejvat se tzv. pomluvama na kočkařských serverech Rolling Eyes
Kdyby raději všichni byli natolik zodpovědní, že by o jejich činnostech souvisejících s kočkama nebyly žádné pochyby, bylo by to pro všechny zúčastněné lepší.

April
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
liw



Založen: 03.05.2006
Příspěvky: 152

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 22. 5. 2007 21:27:37
Odpovědět s citátem

tak vas (CR) vitam medzi krajinami, kde na seba chovatelia maciek podavaju zaloby, prip. sa nimi vyhrazaju, kade chodia. na Slovensku je to uz niekolko rokov smutnou praxou Sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Karolina Leitnerova



Založen: 02.02.2006
Příspěvky: 361
Bydliště: La Maison De Lions

Předmět: vzkaz od paní Tamary- Magic Dream Sphynx
PříspěvekPřitlapkováno: 27. 5. 2007 18:55:37
Odpovědět s citátem

Paní Tamara si pročítala diskuzi, ráda by se někdy připojila, kdyby prý jen byla její Čeština lepší (tedy já si myslím, že by určitě mohla napsat, že bychom rozuměli a chybičky odpustili Smile )

S tím, že by měl být chovatel čestný a zákazníkovi (zájemci/majiteli) dát všecky dokumenty a předem upozornit na fakt, že kotě bude už kastrované, souhlasí. Zároveň ale podotýká, že čestný by měl být i kupující a dodržet smlouvu a sliby. Ona sama dala několik koťat na mazlíky, noví majitelé je dostali nevykastrovaná, ale s podmínkou ve smlouvě, že je ve vhodném věku vykastrují a předloží potvrzení od veterináře, na jehož základě dostanou PP. Paní Tamara se obává, že majitelé možná smlouvu nedodrželi a kočky nevykastrovali. O PP se doposud nepřihlásili.
Jsou to koťata:
(Teplice)Amalia(n03)- 23.06.05-kocka
Monika Hovackova(Pard)-Adonis(n)-23.06.05-kocour
Klara Prokopova(Bozkov)-Bejlis(f03)- 19.11.05-kocka
Klara Prokopova(Bozkov)-Candy(f)- 20.03.06-kocka
Klara Prokopova(Bozkov)-Diammara(f03)-23.04.06-kocka
_________________
Karolina
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
sanny



Založen: 16.01.2007
Příspěvky: 191
Bydliště: Ostrava

Předmět: Další zkušenost
PříspěvekPřitlapkováno: 29. 6. 2007 8:11:54
Odpovědět s citátem

Zdravím všechny,

Co se mi předevčírem přihodilo musím napsat. Protože jsem dostala další šok z přístupu chovatele. Možná mně někdo napadne, že je to množitel, ale můj názor je, že je chovatel.
Sestra si koupila kotě britky. Nechtěla s PP, i když jsem ji přesvědčovala. Její rozhodnutí. Bohužel je teď pryč, tak jsem se pro koťátko vydala já, i když se musím přiznat dobrý pocit jsem neměla.

Koťátko staré 12týdnů vymazlené a dostala jsem k němu 2 pytlíčky 400g RC, 4 konzervičky Shiny Cat, kapsičky pro koťátka, vodičku na čištění očiček, druhou na ušíčka, tyčinky do uší a jako bonus bylo úplně nové mávátko. A prosila mně, ať ji posilám fotečky a píšu jak se má.
Kotě třikrát odčervené, naočkované a Mezinárodní očkovací průkaz pro psy a kočky,ještě zvláštní lístek kde mi napsala kdy musíme přeočkovat a kdy co dalšího potom naočkovat i dny kdy bylo kotě odčerveno. Jednání výborné. Takže není množitel jako množitel a chovatel jako chovatel. Paní na tom evidentně prodělala, ale láska ke kočičkám tam je vidět. Tohle je další má zkušenost. Exclamation
_________________
Sandra a Mutinci Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   

Jdi na stránku 1, 2  Další



Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (39x)
2
Tristis eris, si solus eris - Bude Ti teskno, ... (19x)
3
Britská krátkosrstá kočka (19x)
4
Seznam hřbitovů pro zvířata, krematorií ... (18x)
5
Mňoukání a štěkání (17x)
6
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (15x)
7
Je libo pouzdro na telefon s kočičím zadečkem? (14x)
8
Značkování u kocourů a koček (13x)
9
Kočičí jména (12x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top