Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

preventivní dieta


<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
kocicak32123
Anonymní





Předmět: preventivní dieta
PříspěvekPřitlapkováno: 10. 4. 2006 12:12:59
Odpovědět s citátem

Ahoj všichni kočkomilové, prosím o váš názor, zda by byla užitečná preventivní dieta proti tolik častým a bolestivým zánětům močáků, písku, kamenům atd. jestliže ty drahé granulky, které pak dostaneme doporučené u veterinářů, opravdu rozpouštějí struvity a jiné zase ten druhý druh kamení a písku, a umí (jak mi teď bylo řečeno u pana doktora) zvýšit žízeň kočky, která pak víc pije, proč jim nedávat tyhle granule rovnou, třeba 1x - 2x týdně, dokud JSOU JEŠTĚ ZDRAVÉ ????? Proč až když je zle? Ptali jsme se pana doktora, když jsme u něj byli poprvé s kočičákem asi 2 měsíčním, co mu dávat, aby nám neonemocněl. Tehdy o těchto granulích nepadlo jediné slovo. Až teď, když je ale náš kočičák bohužel už nemocný.... Crying or Very sad Co si o tom myslíte? Nepomohlo by to třeba jako prevence?

Díky máma kočičáka
Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: Re: preventivní dieta
PříspěvekPřitlapkováno: 10. 4. 2006 12:32:05
Odpovědět s citátem

K pochopení toho, proč nelze tyto diety dávat preventině, je základem uvědomit si fakt, že pH moči se pohybuje v pásmu od kyselé do zásadité ... a od toho se pak odvíjí patřičné diety.

Velmi zjednodušeně řečeno - kočky mívají moč kyselou, pokud by zdravá kočka, s pH moči kolem 5-6, dostávala dlouhodobě preventivní dietu na okyselování moči, bude jí mít až příliš kyselou. A mohly by začít vznikat šutříky oxaláty (ty bývají problémem u psů, kteří přirozeně mívají moč zásaditou a při problémech jim moč zkyselí).

Dieta se nasazuje až v případě, kdy se pH kočičí moči dostane do pásma zásaditosti a začnou vznikat struvity, a je zapotřebí, aby došlo k okyselení moči a rozpouštění šutříků.

Žádná dieta není vhodná pro zdravé zvíře jako prevence, takže veterinář se rozhodně nedopustil žádného omylu, když vám dietní krmení, když byl kočičák zdravý, automaticky nenabídl. Jsou sice diety rozpouštěcí a diety udržovací, nicméně stále je to specifický druh krmení, který by měl být "užíván" až v okamžiku, kdy problém nastane.

Rozumnou prevencí je krmení kvalitním krmivem, které samo o sobě obsahuje látky k vyrovnanému pH moči, vyhýbání se tomu, aby kočiny dostávaly lidské krmení, slanou stravu, kořeněnou stravu, mlsky, které nejsou prvotně určené pro kočky. Dále můžete kočičákovi dávat pasu Uro-pet, která právě funguje preventivně k okyselování moči.

Držím palce, aby se kočičák co nejdřív uzdravil!

A.

P.S.: Je dobré koupit si v lékárně proužky na měření pH moči a průběžně kočičákovi jej doma měřit. Navíc, někdy k udržení zdraví stačí i právě Uropet. Také jsme měli jeden čas problém s čůráním naší kočičky, asi prostydla a byl předpoklad, že asi se dietě nevyhne, nakonec právě Uropet udržuje její stav takový, že není na dietě a dostává běžnou kvalitní stravu (ťuk ťuk ťuk, aby se jí problémy vyhýbaly!).
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   





Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top