Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Varování


Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
Klára123



Založen: 14.07.2009
Příspěvky: 7

Předmět: Varování
PříspěvekPřitlapkováno: 1. 9. 2009 20:56:28
Odpovědět s citátem

Dobrý den Všem, chtěla bych Vás všechny poprosit ... vyhýbejte se veškerým hormonálním injekcím (ať už proti mrouskání nebo na potrat), prosím nechce všechno radši plynout přirozenou cestou. Opravdu dobří doktoři, co mají zvířátka rádi, tyhle injekce nepíchají a lidem to rozmlouvají. Mluvím z vlastní zkušenosti ... nenechte jim píchnout hormony ... A prosím rozšiřujte tohle i dále ... někdy to vyjde, ale někdy taky ne a naše kočička za to málem zaplatila životem, neboť náš původní doktor tvrdil, že je to naprosto neškodné a bezpečné. Není! Prosím bojujte společně se mnou proti podávání těchto přípravků. Předem všem děkuji ... Klára
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Efis



Založen: 29.08.2008
Příspěvky: 48
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 2. 9. 2009 9:56:38
Odpovědět s citátem

Musím se přidat..(a přiznat se). Také jsem si naběhla s hormonálním přípravkem. Dokonce jsem založila i téma zde na Kocouřovi s dotazem na konkrétní přípravek a jejího účinku na kočku a dostala "vyčiněno". A dnes vím, že právem. Kočce (uchovněné s úmyslem mít někdy koťata) jsem podala tabletku celkem pouze 2x během dvou let a to ještě v minimálním množství celkem asi celkem1,5tbl ve třech dávkách po 0,5- okamžitě zabrala. Nakonec jsem se ale rozhodla, že na ní chovat nebudu. takže jsem přistoupila ke kastraci a měla jsem asi víc štěstí než rozumu - děloha byla už zanícená a zvětšená. Tu druhou dávku jsem kočce podala cca měsíce před kastrací, kdy už jsem věděla, že děloha stejně půjde ven, tak jsem neměla tolik strach z následků, ale především jsem je nečekala. Nicméně nebýt kastrace, kdy se vše "provalilo", kočka by s touto dělohou nejen nejspíš nezabřezla (takže chovatelské úmysly odepsané), ale hlavně by měla časem zdravotní problém. A jak jsem slyšela, kočky netrpí na záněty děloh tak často jako feny, ale vzhledem k častějšímu výskytu skrytých zánětů, je pozdější diagnostika a problematičtější léčba. No, možná to byla jen náhoda a kočka by měla zánět tak jako tak (i když jinak to byla tříletá zdravá kočka), ale možná za to opravdu mohl hormonální preparát. Takže pozor!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
andulicka



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 58

Předmět: NESOUHLAS
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 10:38:11
Odpovědět s citátem

JÁ VÁM BUDU OPONOVAT...používám ve své ambulanci tyto preparáty běžně a samozřejmě, že se výjimečně setkám s nežádoucími účinky, nic není bez rizika...ale nikdy nedošlo při jejich použití z mé strany ke smrti zvířete...majitel byl poučen a obeznámen a s problémem vždy přišel včas. To nemůžu tvrdit o kastarci...znám mnoho psů a koček, kteří nepřežili kastraci (důvody nebudu uvádět, ale je jich mnoho.) Jsem veterinářka a zvířátka mám ráda...a svým fenkám a kočkám antikoncepci píchám...a není pravda, že veterinář, který je podává nemá rád zvířata...záleží na uhlu pohledu...kastarce je sama o sobě bolest a stres, injekce nikoli, jestli u minima budou nežádoucí účinky, tak s tím musím počítat, ale žádná hrůza to není...a propo...ty komplikace se řeší zase jen kastrací...takže nic nezkazím...takže Vás prosím neodsuzujte tyto přípravky a veterináře , kteří Vám je podali...nezodpovědnost je říc, že jsou naprosto neškodné a bezpečné, je potřeba prodiskutovat možná rizika, ale to palatí i o kastraci a kdyby Vám zvíře zemřelo při kastraci, tak by jste měla jiný názor...jen pro dokreslení situace - máte Vy podvázané vejcovody, nebo berete hormonální antikoncepci?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: Re: NESOUHLAS
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 11:07:01
Odpovědět s citátem

Takže tvrdíte, že cpát do kočky co půl roku injekci hormonálních přípravků je bezpečnější a šetrnější než jednorázová narkoza a kastrace?

Pokud uvádíte, že mnoho zvířat kastraci nepřežilo, existují nějaká relevatní čísla v poměru k celkovému počtu prováděných kastrací, či jde jen o výraz "mnoho" z Vašeho úhlu pohledu?

Stejně tak že se setkáváte s nežádoucími účinky výjimečně a následně uvádíte, že poučený majitel přišel "vždy včas", takže jednalo se o výjimečné případy, či častější? A opět - existují statistiky na téma podávání hormonální antikoncepce u zvířat z pohledu množství koček, kterým byla ATC podávána a následně vzniklých komplikací?

Osobně bych raději viděla řeč čísel, neboť s názorem, že antikoncepce pro kočku je bezpečnější a šetrnější než kastrační zákrok, se nesetkávám na kočičích forech často, ba troufám si říct, že takřka vůbec.

Ačkoliv nemám vypracovanou žádnou statistiku z příspěvků zde, měla jsem dojem, že téměř každý příspěvek o antikoncepci, byl následován příspěvkem o vedlejších účincích, případně zdravotních komplikacích, rozhodně ve větším poměru než kastrace-komplikace-úmrtí.
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
andulicka



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 58

Předmět: Re: NESOUHLAS
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 12:15:13
Odpovědět s citátem

Bohužel žádnou statistiku vypracovanou nemám, po antikoncepci jsem se osobně setkala dvakrát s nežádoucími účinky a jedno z těhto případů jsem očekávala - byla to aplikace na výslovnou žádost majitele a o kastraci nechtěl ani slyšet...kočka byla bohužel v době aplikace Depo - promonu již březí - ale v ranném stadiu a sonem se tato březost nedala zachytit...samozřejmě byl majitel poučen a kočičku jsme zachránili. Jelikož více používám antikoncepci než kastraci, tak za můj profesní život zemřela naštěstí jen 1 kočička na selhání ledvin následkem anestezie při kastraci (zemřela i přes intenzivní péči za 14 dní po anestezii.) A komplikujících se kastrací od jiných kolegů (jedne bohužel vede - ale to je diskuze o jiném) jsem za poslední 2 roky řešila 14. Rozhodně neodsuzuji správně provedenou kastraci, ale jako pro ženu, matku a fanynku zvířat, bude cesta antikoncepce stále tou vhodnější volbou nežli radikální chirurgické řešení...samozřejmě zastávám názor, že nejlépe je to nechat na přírodě a ke svým klientům takto přistupuji a primárně nedoporučuji žádnou metodu antikoncepce ani kastraci...ale sama víte, že to nelze ve většině případů provést...jen pro ilustarci uvedu, že moji rodiče (matka je lidská lékařka a otec zemědělský inženýr) mi jednoho dne zavolali a telefonát začínal větou pomoc ona rodí co máme dělat...měli jsme 5 krásných křížených štěňátek, ale od té doby máme radši obě holky na antikoncepci...pro svoji kočku volím co nejdelší interval podávání antikoncepce...takže v loni dostala 1 injekci a mrouskala až letos v létě (ale je jen doma)(jinak se kočkám dává dle návodu každé 3 měsíce) a kocourkovi, který dostal kastrační čip jsem ho dala zatím jednou a jště stále funguje (je to již 11 měsíců od aplikace) fenkám dávám injekce v půlročních intervalech.
S kolegy vedeme dlouhé a emocionální spory ohledně antikoncepce, ale jejich argumety, že je riziková nikdy nepodložili konkrétními desítkami případů - jednotlivé nežádoucí reakce jsou jak při kastraci, tak při antikoncepci...
ohledně šetrnosti k ledvinám...Depo promone se vylučuje z 20% ledvinami a anestetikum Zoletil (já jej používám u kastrace koček) se vylučuje téměř výhradně ledvinami...samozřejmě lze použít i jiné metody anestezie - třeba inhalační...ale to rozhodně nebude stát u kocoura 500 Kč za kastraci ale budeme se byvit o ceně okolo 2-3 tisíc...farmakokinetiku vám neřeknu, protože jeje běžně nepoužívám...
Suprelorin (deslorelin) - kastrační čip je peptid, hormon přirozeně se vyskytující v těle a jeho metabolizmus(rozložení) je rychlé a nezatěžuje ledviny.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
adelnik



Založen: 12.06.2007
Příspěvky: 289
Bydliště: Myšlín

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 12:43:19
Odpovědět s citátem

Osobně si myslím, že pokud moje kočička není chovná, tak hormonální atc bych pro ni nezvolila. Jelikož nikdy koťátka mít nebude, je pro mne řešení kastrace. Uvažovala jsem o tomto čipu s preparátem pro svého kocourka, jak jsem psala ve vedlejším vláknu, jelikož jsme nemohli druhé varlátko dohledat ačkoli bylo funkční. Pan doktor se mému případu věnoval intenzivněji a našel tento preparát. V tu dobu byl ovšem ještě relativně neznámý a určen pro psy. Víte, když se na to podívám i z materiálního hlediska, dávat každého půl roku, resp. každý rok 2tis za antikoncepci kočičky/kocourka - jeví se mi jako lepší jednorázová kastrace.

Dovolte mi ještě jednu otázku - pokud chováte doma společně kocourka i kočičku a podáváte jim rozdílně antikoncepci, jak vysoké je nebezpečí, že kocourek kočičku nakryje? Člověk vždycky projevy říje nemusí rozpoznat včas... Cesta kastrace je v tomto ohledu definitivní.
_________________
adelnik + Amís + Dori + Mia + MrnyVrny
"Každý život by měl mít devět koček." Jack Canfield
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: Re: NESOUHLAS
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 12:50:19
Odpovědět s citátem

Já začnu tak trochu od konce ... pokud se dejme tomu tedy budeme bavit o cenách, což si nebudeme nalhávat, je v dnešní době důležitý faktor, tak šetrná narkoza je 2-3 tis., je to jednorázová záležitost; vezmeme-li v potaz onemocnění ledvin, je tu šetrná narkoza i pro nemocné zvíře. Jednorázové zatížení organismu. Pokud se Depo promone vylučuje 20% ledvinami, jak budou už tak poškozené ledviny vypadat za dejme tomu 5 let po pravidelném používání antikoncepce? Ale zpět k ceně, pokud šetrná narkoza vyjde v té horní sazbě na 3tis., tak v porovnání s podáváním kastračního čipu je to, podle mě, výrazný nepoměr, neboť velký výdaj na kastraci, hravě během dvou let přebije cena kastračního čipu.

Zatím jsem tedy ke zmíněnému Suprelorinu nehledala informace, nemám k tomu momentálně dostatek prostoru, nicméně letmo jsem zjistila, že je určen pro psy, byť různých velikostí. U kocourů by snad měla být účinnost v porovnání se psy delší. Ale přesto bych chtěla znát dlouhodobé účinky tohohle čipu (ale něco si ještě dohledám v zahraničních zdrojích, až budu mít víc prostoru), ale mám dojem, že na trhu nebude příliš dlouho.

Ačkoliv sama beru antikoncepci, na rovinu mohu říct, že jí beru s riziky, o kterých vím, je to mé zdraví, moje vaječníky, moje děloha, takže pokud si antikoncepcí něco pokazím, nesu za sebe zodpovědnost pouze já. Dnešní humánní ATC je ale přecejen na trhu již déle a je otestovaná milony žen po celém světě a věřím, že její rizika jsou již dnes relativně nízká (ale jsou). A právě jako žena jsem si vědoma rizik s antikoncepcí spojených a proto bych, pokud by to nebylo nezbytně nutné, ji svým kočkám nedala.

Na kočičí antikoncepci však nahlížím spíše negativně a to právě proto, že nemá příliš dlouhou historii a tu, kterou má, mám osobně z fór spojenou spíše s negativními projevy. Pokud si tu zkusíte pohledat (případně jiný kočičí server), tu desítku reakcí po ATC myslím hravě dáte dohromady (v porovnání s převážně bezproblémovými kastracemi). Rozhodně zde totiž je k nalezení více než jeden příklad toho, že ATC způsobila zdravotní problémy a následně kastrace byla stejně nevyhnutelná; jen tomu předcházel zbytečný krok.

Samozřejmě že pro kastraci je důležité zvolit kvalitního veterináře a to je zrovna něco, co je první věc, co zde na foru doporučujeme; musíte mít ve svého veterináře důvěru. Pokud někdo dá svou kočku s prominutím k řezníkovi, pak samozřejmě se komplikace dají předpokládat. Ale opět mohu říci, že jednoznačně tu převažují kastrace provedené správně.

Kvalitní antikoncepce pro kočky je zapotřebí, i jen z toho důvodu, že ne každá kočka může podstoupit chirurgickou kastraci, ať už ze zdravotních důvodů, či např. chovných. V těchto případech jsem bez diskuze pro. Ale u těch ostatních mi chirurgický zákrok přijde jednoznačně lepší z dlouhodobého hlediska.
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
andulicka



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 58

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 13:08:28
Odpovědět s citátem

Kočičáky hlídáme, kocourek nesměl na patro, kde byla kočka...dokud neměl kastrační čip...teď je již vše ok...samozřejmě žádná antikoncepce není stoprocentní, ale s tím počítáme...kočička je chovná - modrá britka. Kocourka venkovního jsme si pořizovali kvúli potkanúm, které se objevili v nedalekém zahradnictví a od té doby co je kocour na dvoře máme klid. Britka je jen doma...
Čip na rozdíl od kastrace jsem zvolila proto, že po kastraci u kocourú bývají problémy s močením (pokud by je měl tak čip vyjmu) a nekastrovaní kocouři se zase toulají a často je zajede auto, či se jinak zraní...proto jsem zvolila čip, a ještě jeden dúvod...ten jsem již psala...je mi líto Borisovi ufiknout koule - zní to blbě, ale jako veterinářka by jsem si hokastrovala sama a proto jsem zvolila tuto cestu...
U nechovných koček preferuji z finančního hlediska i s přihlédnutím na komplikace kastraci...u fen však rozhodně antikoncepci...kastraci totiž už nelze zvrátit, antikoncepci vysadit lze...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 13:24:13
Odpovědět s citátem

U fen a psů si myslím, že smečka a místo ve smečce funguje odlišně než u koček. Vím, že vykastrovaní pesani mohou být venku znevýhodnění. Navíc co jsem četla, tak u fen, navíc bývá po kastraci problém s inkontinencí. Ale to je spíš do psí diskuze.

Jinak docela mě překvapuje, že zmiňujete problémy s močením. Už pár let zpátky mi naše veterinářka říkala, že jsou studie, které nepotvrzují a spíše vyvracejí, že kastrace má vliv na močové cesty.
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
andulicka



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 58

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 13:46:18
Odpovědět s citátem

Cena Suprelorinu a cena šetrnější kastrace je samozřejmě srovnatelná, ale dát Suprelorin kocourovi s nemocnými ledvinami je podle mě bezpečnější než ho uspat, byť tou nejšetrnější metodou...
ale do ceny je pořeba zahrnout i předoperační vyšetření a pooperační péči a do frakce exkrece ledvin i antibiotika, nesteroidní antiflogistika a ostatní medikamenty používané při tomto zákroku...a po zvážení pro a proti, se mi jeví jako vhodnější čip...a bohužel musíme brát v úvahu délku života s postižením ledvin...ta se pohybuje u CRF od vypuknutí nemoci prúměrně okolo 2 - 3 let Sad

samozřejmě ještě nejsou k dispozici dlouhodobé studie a myslím, že ani nebudou, protože se jedná o zvířecí přípravek a na studii nebudou peníze...

ale třeba u fenek sleduji podávání depopromne cca 12 let a vyhovuje mi...ale je pravda, že lidé si tu často nechají provést kastraci fenky "za tisícovku" a bohužel to má své oběti...ve velkých městech tento problém rozhodně není tak častý a kastrace jsou bezpečnější a propracovanější než v našem slezském regionu...pak mi po ztrátě psa přijdou do ordinace s novým štěňátkem a já jim vysvětluji možnosti antikoncepce a lidé jsou injekcemi nadšeni i z finančního hlediska...

Ale toto je kočičkovský server a proto stále zastávám názor, že antikoncepci ano, pokud cyklus dělá problémy a při riziku anestezie....
a kastrovat ano, ale ve správném věku a jen pokud je to nutné...mám mnoho zákazníkú, kteří mají kočičky a kocoury v bytě nakastrované a nemají problém ani s hlasitým mrouskáním, ani se značkování...

Kastrovat či dávat antikoncepci jen tak preventivně je podle mě zažitý předsudek...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
andulicka



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 58

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 13:53:53
Odpovědět s citátem

studie jsou jedna věc, praxe druhá, v dnešní době je známo, že kastrace je jeden z mnoha predispozičních faktorú FeLUTD...hlavně časná kastrace...

protože - ufikneme kulky = odstarníme testosteron, Nemáme testosteron = máme malého pindíka, malý pindík = úzká močova trubice, úzká uretra = snadnější zadrhávání kamínkú...a mám zde povedené FeLUTD

předcházet lze stravou pro kastráty,a le zde bych zabředla do diskuse, zdali kastrace není lobby firem, které tato krmiva vyrábějí...atd.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 13:53:55
Odpovědět s citátem

No tak to teda zírám ... ve finále kastrovat a dávat antikoncepci preventivně je předsudek.

Na rovinu, právě jsem ztratila slova.

K tomu, co vše jste napsala, nemám co dodat, snad jen, že jsem velmi ráda že jsem narazila na naší veterinářku potažmo veterinu a ne na Vás, protože bych asi byla sakra zmatená, co šíříte za informace, které se spíše neslučují s tím, co se na kočičích serverech převážně doporučuje a to nejen veterináři, ale i samotnými kočkaři.

Jen drobnost - s uvedeným naprosto nesouhlasím a vřele doporučuji pročíst si pár for, které Vás z ordinace dostanou mezi kočkaře.

Přeji hezký den.
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
andulicka



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 58

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 13:58:24
Odpovědět s citátem

asi nejsem správný kočkař...byť jich mám doma zrovna 9...ale co osoba to názor a já se s nikým nepřu...jen se snažím lidem podat názor druhé strany, aby byla diskuse vyvážená...protože na fórech opravdu čtu jen samé negativní reakce...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
tif



Založen: 15.02.2007
Příspěvky: 145
Bydliště: okres Nový Jičín

Předmět: re
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 14:10:55
Odpovědět s citátem

Citace z příbalového letáku Suprelorinu: "Nízká kontinuální dávka deslorelinu sníží funkčnost samčích reprodukčních orgánů, libido a spermatogenezi a sníží hladinu testosteronu v plazmě v období od 4 do 6 týdnů po implantaci."
Z tohoto vyplývá, že testosteron se po aplikaci implantátu rapidně sníží....a přesto to ( dle vás ) nemá vliv na vývoj močové trubice u kocourů, na rozdíl od kastrace? Nebo jsem to špatně pochopila?

Krmiva pro kastráty jakožto lobby firem vyrábějících krmiva pro zvířata? To se přece dá pojmout i opačně - podávání ATC zvířatům jakožto lobby farmaceutických firem...
_________________
tif, Barča, Šebí a Mikča
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
andulicka



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 58

Předmět: Re: re
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 14:48:21
Odpovědět s citátem

Samozřejmě, že má...ale pokud problém nastane, tak implantát vyjmu a vše se s největší pravděpodobností vrátí k normálu, ale ušmiknuté kulky nepřišije zpět ani kouzelník...nezbude jen testosteron doplňovat injekčně...

A k lobby...nikdy za mnou nebyl zástupce firmy, která vyrábí a prodává hormonální zvířecí antikoncepci, všechny informace jsem si musela obstarávat sam...kdežto zástupci firem, které vyrábějí krmiva pro kastrovaná zvířata jsou našimi běžnými návštěvníky...to jen k lobby z mojí strany...samozřejmě to lze pojmout i tak jak říkáte vy...a pokud se tyto přípravky rozšíří tak ji nevylučuji...ale zatím se tak nestalo...a dlouhodobě ani asi nestane...celá Amerika kastruje a proto nemají veterináři a výživáři o práci nouzi...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Alena C.



Založen: 21.08.2007
Příspěvky: 209

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 16:27:06
Odpovědět s citátem

April napsal:
No tak to teda zírám ... ve finále kastrovat a dávat antikoncepci preventivně je předsudek.

Na rovinu, právě jsem ztratila slova.

K tomu, co vše jste napsala, nemám co dodat, snad jen, že jsem velmi ráda že jsem narazila na naší veterinářku potažmo veterinu a ne na Vás, protože bych asi byla sakra zmatená, co šíříte za informace, které se spíše neslučují s tím, co se na kočičích serverech převážně doporučuje a to nejen veterináři, ale i samotnými kočkaři.

Jen drobnost - s uvedeným naprosto nesouhlasím a vřele doporučuji pročíst si pár for, které Vás z ordinace dostanou mezi kočkaře.

Přeji hezký den.


Hmmm, taky nestačím zírat ....

Takže moje zkušenosti: první kočku jsem nechávala kastrovat před 15 lety - v devíti měsících po první říji - žádné komplikace, jen první den trochu zvracela. V srpnu letošního roku tato dáma oslavila 16. narozeniny a stále se těší vynikajícímu zdraví, k vetovi jen na očkování.

Druhá zkušenost: mou chovatelskou stanicí zatím prošli dva kocouři - oba pochopitelně chovní, tudíž nekastrovaní, oba problémy se záněty močáku, struvity ... prvního jsem nechala ve třech letech vykastrovat (opět zcela bez problému a komplikací), byl problém do něj dostat rozpouštěcí dietu, protože myslel pouze na kočky. Po kastraci se tak rozbaštil, že se brzy vyléčil a až do jeho smrti v 7 letech (na HCM) neměl už žádné urologické problémy! Druhý kocour, dosud chovný, měl 2x zánět močáku a léčili jsme struvity. Ovšem podle teorie Anduličky by kocouři NEMĚLI!!! mít tyto problémy, když nebyli kastrovaní!!!

Třetí zkušenost: už nějaký rok používá náš veterinář inhalační anestézii, nikdy cena kastrace nepřekročila tisícovku! A že jsme těch kastrací kromě nejstarší kočiny měli celkem dost - jedna kočina byla vykastrovaná při císaři (žádné problémy ani komplikace), druhá byla kastrovaná po první říji již v sedmi měsících, třetí byla kastrovaná v devíti měsících po čtvrté říji - původně jsem s ní počítala do chovu, ovšem četnost jejích říjí ještě před dosažením dospělosti rozhodla. Podle slov veterináře už měla zvětšenou dělohu z častého přeříjení bez nakrytí. Opět kastrace těchto kočiček byly bez jakýchkoliv komplikací!

Takže já jsem jednoznačně pro kastrace, samozřejmě, jak říká April, záleží na vetovi, když si někdo vybere řezníka, nemůže se divit. A po zkušenostech mnohých chovatelů s antikoncepcí opravdu nevím, jestli bych měla odvahu ji kočce nasadit.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Emily



Založen: 10.06.2009
Příspěvky: 151

Předmět: Re: Varování
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 17:03:07
Odpovědět s citátem

Dobry den,

ja by som sa chcela opytat, ta inhalacna anestezia je k mackam sestrnejsia? A je uz bezne na veterinach dostupna? Ake hrozia rizika pri uspati?
Moj kocur uz dospieva, zatial bez problemov, kazdopadne ked bude mat rok chcem ho nechat vykastrovat.
Len sa toho bojim, aj ked sa tvrdi ze ide o banalny zakrok, predsa len cert nikdy nespi.
Na cene mi nezalezi, chcem len aby to bolo co najmenej rizikove, preto sa spytujem na tu inhalacnu anesteziu.


Dakujem za odpoved.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
andulicka



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 58

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 19. 11. 2009 22:59:11
Odpovědět s citátem

Dámy, proč prosím Vás překrucujete fakta...já jsem nabídla alternativu ke kastraci a nesouhlasím s názory, že antikoncepce je škodlivá...
o negativech kastrace je potřeba mluvit také, úplně stejně jako o negativech antikoncepce...protože na diskusích vidím jen negativa na antikoncepci a chválu na kastrace, tak se Vám snažím předložit i pohled z jiné strany...stále, opakuji stále zastávám názor, že nejlépe je nekastrovat a nedávat antikoncepci...(samozřejmě o kastraci ze zdravotního hlediska u zvířat s poruchami cyklu, či jinými onemocněními nepochybuji) ale navrhuji alternativu...například pro Vašeho kocourka s HCM (jestli se jedná o hypertrofickou kardiomyopatii ze skratky nepoznám)...kdyby byl živ a nekastrován, podstoupila by jste riziko anestezie, nebo zvolila hormonální implantát?

Zrovna mám v léčení jednoho takového kocourka se srdečním selháním...nekastrovaný, zachránila ho kolegyně v hodině dvanácté, jeho stav je nyní stabilizovaný a berou ho choutky na výlety...ale nesmí...protože musí dvakrát denně dostávat léky...je jasné, že kastrace mu prospěje - ale s největší pravděpodobností (stav ASA 4) by anestezii nepřežil, byť bych použila všech dostupných vymožeností...

Proto jsem ráda, že mohu nabídnou jinou možnost...

Jsem ráda, že Vaše čiče jsou v pořádku, máte jistě šikovného a zodpovědného vetreináře, ale jsou prostě i lidé, kteří nenechají bez závažného důvodu své zvíře kastrovat (a já k nim patřím) a i těm je potřeba nabídnout alternativu a ne je nechat tápat, trápit a spytovat svědomí, jestli kastrovat či ne...a protože antikoncepci používám, mám s ní kladné skušenosti, tak ji musím zodpovědně nabídnout i jiným...jinak by jsem měla pochybnosti o své profesionalitě anebyla by jsem dobrý lékař, protože když řeknete A, musíte dodat B, vysvětlit klady a zápory A i B a společně vybrat metodu, která nejvíce vyhovuje Vám i Vašemu zvířeti...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 20. 11. 2009 7:07:26
Odpovědět s citátem

Takže zkuste hádat, proč negativa o antikoncepci, o nichž píšou kočkaři, na forech převažují? Myslíte, že je to proto, že si ti lidé vymýšlejí? Zřejmě to bude proto, že prostě s antikoncepcí špatnou zkušenost mají. Nic víc, nic míň. A že to není ojedinělá zkušenost, je zřejmé, neboť sama píšete, že na diskuzích i Vy sama vidíte zmiňovaná jen negativa. Pozitiv jste zřejmě moc nenašla. O negativech kastrace se občas píše taky, vzhledem k číslu kastrovaných koček se dá celkem snadno odvodit, že jich je přecejen o něco méně.

Vy nepoznáte, že všeobecně uznávaná zkratka HCM je hypertrofická kardiomyopatie? Myslíte si, že přidáváme nemocem své vlastní zkratky????

Nekastrovat a nedávat antikoncepci? Dobrá. A co tedy informace, že zbytečné mrouskání, u nechovných koček, přispívá ke zvýšené pravděpodobnosti rakoviny mléčných žláz? O zánětech dělohy, srůstech, falešné březosti, hyperplazii mléčné žlázy plus celkovém zhoršení stavu jak kočky, tak kocoura, ani nemluvě. Nevidím jediný důvod, proč do zdravé kočky či kocoura rvát antikoncepci, případně, pokud jste odpůrce zbytečných kastrací a souběžně i antikoncepcí, nechat si zasmradit byt značkujícím kocourem, či nechat kočku pravidelně říjet (pokud jste chovatelka, dobře víte, že kočky při říji trpí, zhoršuje se jim srst, hubnou a celkově uvadají, a když ne Vy, potvrdí to kterákoliv chovatelka sem chodící). To samé kocour ... představa, že kocour touží, přestává jíst, má prchací tendence, hubne a celkově uvadá, není zrovna hezká. O tom, jak jsou kocouří touhy a kočičí mrouskání někdy náročné pro lidské spolubydlící ani nepíšu.

Vy píšete jen o A, ale vůbec nedomýšlíte B, což mě u Vás jako kočkaře a především veterinářky velmi překvapuje a jsem velmi rozčarovaná. Je hezké, že jedna, dvě, tři, sto koček bude brát antikoncepci, pokud na to lidi mají, což na rovinu - nemají a tak si řeknou - na antikoncepci nemám, tak nebudu kastrovat svojí jinak zdravou čičinu - a teď babo raď, co s koťatama, které se jim narodí? Ha, kam je udáte? Postaráte se o ně?

Zajímalo by mě, jak moc se angažujete v útulkaření a zda máte vůbec představu, kolik nechtěných koťat se tam dostane, kolik nechtěných koťat je jen kvůli názoru, že kastrace je zbytečná, utopeno či hozeno do pece? Kolik jich umrzne či umře na všelijaké neduhy a začervení?

U nemocných koček je logické, že je dobře, že existuje šetrné řešení. Dobře, o tom nepolemizuji a myslím, že každý zodpovědný majitel navzdory prezentovaným rizikům, do toho jde, určitě se poradí a každý na foru mu odpoví - ano, nemáte jiné východisko, zkuste to. Já sama bych to poradila a i jsem to radila kamarádce, která tu psala o své zkušenosti s nesestouplým varlátkem, ať pokud se varle nenajde, tuto variantu prodiskutuje a jde do toho.

Ale řešíme tu kočky, zdravé, schopné podstoupit kastraci. Řeším tu A - kastraci koček a řeším zároveň B - problém s eliminací případných dalších komplikací (záněty dělohy, srůsty, rakovina, zhoršený zdravotní stav z přemrouskání, falešná březost, hyperplazie mléčné žlázy ...) a současně i s přemnoženými koťaty.

Teď mi napište své B - jak byste tedy řešila přemnožená koťata a zdravotní komplikace výše uvedené Vy. Vyvraťte mi, že rakovina, falešná březost, hyperplazie mléčné žlázy, záněty dělohy, zhoršený zdravotní stav je můj výmysl (to, že jste se s tím nesetkala, neznamená, že to neexistuje). "A" je u Vás jasné - nekastrovat, nedávat antikoncepci.

A jen doporučuji k přečtení nějaký odbornější článek, zvláště část s názvem "Úvod": http://www.vetweb.cz/projekt/clanek.asp?cid=3811&pid=2
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
andulicka



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 58

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 20. 11. 2009 11:07:53
Odpovědět s citátem

Drahá April, vše co říkáte je pravda, a nebudu Vám odporovat, ale kočka když mrouská, tak se netrápí, ano, plače jako dítě, lýsá se , připadá nám smutná...ale to je normální jev...něktré ženy trpí obdobnými problémy při menstruaci - a kastruje je někdo? Naši kočce udělám s prominutím dobře, ovluje a pak je klid...
Nikdy jsem nepopřela kastraci jako nástroj regulace kočičí populace a sama ji dělám...byl by nesmysl dávat antikoncepci volně pobíhajícím a divokým kočkám...
Tady jsem uvedla antikoncepci jako možnost řešení problému u jednotlivce a chtěla jsem říct, že s ní mám vesměs kladné skušenosti.
Reagovala jsem tak na názor lidí, kteří uváděli...Pozoz nikdy antikoncepci nedávejte...taky jsem si koupila v Tescu plesnivý jogurt...to se stane...ale skrz toto jsem tam nepřestala chodit.
Pro Vás jako chovatele jistě také nemá valný význam antikoncepce a je pohodlnější kastrace (a u koček opravdu bývá minimum komplikací - jak jsem již psala - já jsem měla jednu) problém je spíše u psů. Ale jsou situace kdy je vhodnější použít antikoncepci i u kočky a nehrozí větší než běžné riziko srovnatelné třeba s postvakcinačnim sarkomem - a napadne někoho neočkovat?
Opravdu jsem se nikdy osobně nesetkala ani u psa ani u kočky s pyometrou po podání anikoncepce. A hyperplazii mléčné žlázy je těžo svést jen na antikoncepci když se vyskytuje i samostatně jako nosologická jednotka a nejen jako onemocnění vázané na antikoncepci.

Chtěla jsem jen říct, že pokud někdo podá správně antikoncepci, tak má velkou šanci, že to jeho kočka přežije bez ujmy na zdraví...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
tif



Založen: 15.02.2007
Příspěvky: 145
Bydliště: okres Nový Jičín

Předmět: re
PříspěvekPřitlapkováno: 20. 11. 2009 13:50:49
Odpovědět s citátem

Já jsem u své první kočky taky řešila mrouskání podáváním DepoPromonu, dostávala ho dle návodu výrobce...v jejích 5 letech ovšem začala značkovat v bytě, proto jsem se rozhodla pro kastraci....byla provedena ovarihysterektomie, protože na děloze byla glandulární cystická hyperplazie endometria ( na vaječnících byly cysty )...zřejmě patřila mezi tu menšinu, kde ATC má následky...?
A mimochodem, po kastraci nedostala žádná antibiotika ani nesteroidní antiflogistika a vše dopadlo dobře. Dožila se téměř 15 let.

Myslím, že pokud se někdo rozhodne u koček pro kastraci, je si vědom toho, že se jedná o nevratný zákrok, takže nějaké řeči o "přišívání kulek zpátky" nebo injekcích testosteronu jsou zbytečné.
_________________
tif, Barča, Šebí a Mikča
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 20. 11. 2009 14:10:33
Odpovědět s citátem

andulicka napsal:

Opravdu jsem se nikdy osobně nesetkala ani u psa ani u kočky s pyometrou po podání anikoncepce. A hyperplazii mléčné žlázy je těžo svést jen na antikoncepci když se vyskytuje i samostatně jako nosologická jednotka a nejen jako onemocnění vázané na antikoncepci.


OK, tak naposledy o podávání antikoncepce a tentokrát využiji pouze výše uvedený odkaz, do nějž jste asi nenahlédla:

cituji:
"Úvod
Fibroadenomatozní hyperplazie patří spolu se zánětem a tumory mezi nodulární onemocnění mléčné žlázy koček. V České republice je poměrně vzácně pozorovaným jevem. Může vzniknout spontánně u nekastrovaných samic nebo po aplikaci exogenních progesteronů. Naopak vyšší incidence je v zemích, kde dominuje aplikace progestinů za účelem potlačení říje. I v naší praxi se poměrně často setkáváme s opakovanou aplikací progestinů, hlavně proligestonu a medroxyprogesteron acetátu, z důvodu přerušení ovariálního cyklu. Určitá obliba těchto preparátů spočívá v účinnosti přerušení říje při současném zachování fertility zvláště u chovných jedinců. Majitelé však často nejsou dostatečně informovaní o vedlejších účincích, mezi které patří i felinní fibroadenomatózní hyperplazie mléčné žlázy."

citace druhá:
"Závěr
I přes relativně nízkou incidenci FMFAC v našich podmínkách je třeba pečlivě zvažovat aplikaci hormonálních preparátů u zvířat. Řada majitelů považuje kočičí „antikoncepci“ za něco zcela běžného a bezpečného a je na veterinárním lékaři, aby chovateli zdůraznil i možné nežádoucí účinky, protože FMFAC může vzniknout i po jedné aplikaci medroxyprogesteron acetátu.2 Při diagnostice jsou velmi důležité anamnestické údaje a paraklinická vyšetření, která nám mohou pomoci v odlišení hyperplazie mléčné žlázy od neoplazie. Výše popsaný případ měl nekomplikovaný průběh. Léze se však mohou rozvinout v takovém rozsahu, že exulcerovanou mléčnou žlázu nelze odstranit a řada pacientů umírá na sepsi.2"


číslo 2 v textu závěru odpovídá citacím:
2. Loretti A. P., Ilha M. R. S., Breitsameter I., Faraco C. S. Clinical and pathological study of feline mammary fibroadenomatous change associated with depot medroxyprogesterone acetate therapy. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec. 2004;2:270-274.



složení výrobku DEPO-PROMONE:

DEPO-PROMONE A.U.V. INJ 1X5ML

S: Medroxyprogesteroni acetas 50 mg v 1 ml.
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Alena C.



Založen: 21.08.2007
Příspěvky: 209

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 20. 11. 2009 15:29:11
Odpovědět s citátem

andulicka napsal:
ale navrhuji alternativu...například pro Vašeho kocourka s HCM (jestli se jedná o hypertrofickou kardiomyopatii ze skratky nepoznám)...kdyby byl živ a nekastrován, podstoupila by jste riziko anestezie, nebo zvolila hormonální implantát?


Asi jste mě nepochopila přesně - ten kocour měl ve 3 letech problémy se záněty močového měchýře a s ledvinami. Protože nebyl kastrovaný, bylo jeho prioritou dožadovat se koček, na jídlo, natož na přísnou dietu, kašlal z vysoka. Hrozilo mu selhání ledvin a smrt. A v této situaci jsem se raději rozhodla pro kastraci, veterinář mu dal šetrnou inhalační anestézi a tato kastrace mu vlastně zachránila život. Kocour se za tři dny rozežral tak, že mu vůbec nevadila dieta, kterou předtím obcházel obloukem. Po kastraci žil ještě 4 roky a byl by tu doteď, nebýt bohužel dědičné zátěže HCM, která se u něj v sedmi letech projevila.

Mám jak chovné kočky, tak kastráty, ti převažují a vidím, jak mají kastráti kvalitní a lehčí život. Vím, jak trpí chovné kočky během říjí, když nemůžou být nakryté a když se pak zkracuje interval mezi říjemi, kočka nežere, vypadá jak z koncentráku, podle chovatelského řádu může mít tři vrhy za dva roky, ale říjí mezitím mohou mít některé kočky nespočet. Nechápu, jak to můžete srovnávat s ženou.... ostatně, nechápu toho ve vašem přístupu mnohem víc ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
andulicka



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 58

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 20. 11. 2009 18:04:42
Odpovědět s citátem

Také vyjmu text...může, ale nemusí...

aby chovateli zdůraznil i možné nežádoucí účinky, protože FMFAC může vzniknout i po jedné aplikaci medroxyprogesteron acetátu

stejné jako u jiných léků....

Třeba Ibalgin

cituji příbalovou informaci

Léky ze skupiny nesteroidních protizánětlivých léčiv (mezi která Ibalgin 200 patří) mohou být spojeny s mírným zvýšením rizika srdečních nebo mozkových cévních příhod.

no v tomto případě Bože chraň abych si ho vazal...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Aélinnel



Založen: 30.10.2009
Příspěvky: 358

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 20. 11. 2009 20:22:14
Odpovědět s citátem

Andulicka:

Panebože, Vy máte pořád tendenci srovnávat lidi a kočky.Kočka je prostě kočka,člověk je člověk.To,že léky pro lidi jsou financovány několikanásobně více než veterinární léčiva snad říkat nemusím,to je jasné.
Generace Ibalginu je x-tá,antikoncepce to samé-ale u koček se bavíme o první,maximálně druhé generaci léčiv-antikoncepce!Za deset,dvacet let to samozřejmě bude někde jinde,a budeme se bavit na jiné úrovni.
Mimochodem-jak vyřeším,pokud mám kočku, a nechci chovat?
Podle Vás kastrace ne-nechám ji teda těch osm a více let říjet,čímž bude krutě trpět?(jak popsala Alena-hubnutí,chřadnutí,slabost..).Trochu kruté,ne?U koček je říje sice přirozená jak říkáte,ale k tomu se váže březost a porod.Nelze mít jedno a nechtít druhé.
Tak dobře,říjení ne.Budu do ní tedy celý život rvát antikoncepci.Když tak ráda srovnáváte s lidmi-taky byste od 15 do 55 brala bez přestání prášky?!Když se neví,co to udělá řekněme po 20 letech,ještě pořád nejsou známy všechny dopady lidské antikoncepce.
Co nám zbývá?

Nechci Vám brát Váš názor,ale v případě,který jsem popsala,je kastrace jediným řešením.

Aélinnel
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Raika



Založen: 13.11.2007
Příspěvky: 214
Bydliště: Rožnov p. Radh.

Předmět: Re: re
PříspěvekPřitlapkováno: 20. 11. 2009 20:53:58
Odpovědět s citátem

[quote="tif"]Já jsem u své první kočky taky řešila mrouskání podáváním DepoPromonu, dostávala ho dle návodu výrobce...v jejích 5 letech ovšem začala značkovat v bytě, proto jsem se rozhodla pro kastraci....byla provedena ovarihysterektomie, protože na děloze byla glandulární cystická hyperplazie endometria ( na vaječnících byly cysty )...zřejmě patřila mezi tu menšinu, kde ATC má následky...?
A mimochodem, po kastraci nedostala žádná antibiotika ani nesteroidní antiflogistika a vše dopadlo dobře. Dožila se téměř 15 let.

Tohle mě zaujalo. A připojuji svou "zkušenost". Náš druhý přírůstek začal mrouskat ani ne v šesti měsících. Ihned po první říji začala značkovat. Rozbor moči byl negativní. Na radu veterinářky jsme přistoupili ke kastraci. Přiznám se, že jsem měla výčitky svědomí, přišlo mi to moc brzy. Na vaječníku měla cystu. V šesti měsících! Jediná chemie - 2x ATB. Značkování ihned přestalo.
Já se omlouvám, že to je možná trošku mimo téma, ale Tif mě uklidnila, když se její kočka dožila skoro 15 let.
_________________
Raika + Mína + Kira + Denny
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
andulicka



Založen: 30.09.2007
Příspěvky: 58

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 20. 11. 2009 23:52:44
Odpovědět s citátem

Tradiční prumyslová syntéza Ibuprofenu byla vyvinuta a patentována anglickou společností z Nottinghamu Boots Company PLC již v roce 1960...

a stále jen ta stejná účinná látka...to jen reakce na Vaši poznámku:

Generace Ibalginu je x-tá,antikoncepce to samé-ale u koček se bavíme o první,maximálně druhé generaci léčiv-antikoncepce!Za deset,dvacet let to samozřejmě bude někde jinde,a budeme se bavit na jiné úrovni...

krabičky pravda prodělaly vývoj ohromný...nebuďte bláhová, za destet let se budeme bavit o stejné účinné látce možná v jiném obalu...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 21. 11. 2009 8:56:27
Odpovědět s citátem

OK, takže i já si odcituji znovu a tentokrát z příbalového letáku Depo Promone:

NÚ: Po subkutánní aplikaci Depo-Promone může dojít k lehkému odbarvení srsti v místě injekce nebo k jejímu vypadávání. Je tedy lépe přípravek aplikovat na méně viditelná místa. U fen plemene greyhound je kontraindikována dlouhodobá léčba přípravkem Depo-Promone z důvodu možného zvětšení mléčné žlázy. Pokud se přípravek používá podle návodu (v pozdním anestru), je riziko objevení se cytózní hyperplazie endometria a pyometry po parenterální aplikaci malé. Podání progestagenu, jakým je Depo-Promone, se musí provádět obezřetně v důsledku možného stimulačního účinku progestagenu na proliferaci tumorů. Doporučuje se tedy kontinuální kontrola existující neoplazie.

Co Depo Promone udělá u koček, které jsou všeobecně citlivější můžeme 3x hádat. Ovšem minimálně způsobí to samé, co u psů. Tudíž zde jsou stejná rizika.

A nikdo nemusí být vet, aby pochopil, co znamená zvětšení mléčné žlázy, hyperplazie, pyometra případně tumor, na to stačí umět googlit. A pokud chcete opět slovíčkařit, co znamená, že "může a nemusí", tak si opravdu o Vás začnu myslet, že naprosto nechápete psaný text. Stejně, jako u toho článku z webu veterinářství, kde byla jednoznačně popsaná souvislost mezi podáváním antikoncepce a hyperplazie mléčné žlázy, jen nejspíš jste jediná, kdo jí tam nevidí. Ano může a nemusí, znamená, že se může a nemusí objevit dané problémy, nicméně už jen ten fakt, že "může" je dost varovný a měl by být člověk sakra obezřetný, a neschovávat se za variantu "nemusí", protože jde o život zvířete.

A ještě vložím výtažek z druhého příbalového letáku, a to tentokrát Suprelorinu - kastračního čipu:

UPOZORNĚNÍ:
Neplodnosti je dosaženo od 6 týdnů do nejméně 6 měsíců po úvodním ošetření. Léčení psi by proto měli být během prvních šesti týdnů od počátku léčby stále udržováni mimo dosah hárajících fen.
Schopnost psů zplodit potomky po návratu k normálním hladinám testosteronu v plazmě po podávání tohoto přípravku nebyla zkoumána.
Před použitím přípravku u psů s tělesnou hmotností nižší než 10 kg nebo vyšší než 40 kg by měl veterinář vyhodnotit terapeutický prospěch a riziko podání.


Pokud se má zvážit nutnost podávat Suprelorin psům lehčím než 10 kg, moc by mě zajímalo, kolik kocourů má víc jak 10kg, osobně znám jen jediného. Nicméně, aby nedošlo k mýlce - tam, kde není jiné řešení, s podáním čipu plně souhlasím. Ovšem dávat čip kocourovi jen tak proto, aby si mohl pak ještě vrznout a navíc dle výše uvedeného, kdo ví jestli, protože to nezkoumali, by si veterinář měl hodně rozmyslet.

Víte, abyste to špatně nechápala a nebrala to nijak osobně, nejde mi o nějaký spor, jde mi jen polemiku nad daným tématem. Pokud jste přesvědčená o tom, že antikoncepce je v pořádku, fajn. Spíš jen chci donutit, aby se nad tím každý další důkladně zamyslel, a to přednesením všech možných informací. Jestliže bude nějaká relevantní statistika, která jednoznačně prokáže, že "jen" 10 koček z 1000 trpí nežádoucími příznaky po podání antikoncepce, vezmu to na vědomí a budu to šířit dál. Jestliže ale se já osobně setkávám na forech s těmi nežádoucími příznaky, které jednoznačně převažují, budu na ta negativa upozorňovat.
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Aélinnel



Založen: 30.10.2009
Příspěvky: 358

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 21. 11. 2009 14:35:40
Odpovědět s citátem

Andulicka:

To jistě budeme, nicméně si nemyslím že Ibalgin je stejný teď jako před 40 lety.Jasně že pokud je tam látka účinná,tak holt se používat bude.To,co tam píšou na příbaláku-neviděla jsem ještě jediný příbalák,kde by nepsali o nežádoucích účincích-to je proto,že kdyby na to někdo špatně zareagoval,aby té firmě nemohl nikdo nic říct,protože ,,to tam přece píšou".
Látka u a-cepce je sice pořád stejná,ale jenom si zjistěte,jak jde dolů to množství v mg.

Tahle diskuze už mi přijde jako polemizování nad ničím.Obcházení názorů,to už je o ničem.
Jak řekla April-a-cepce,proč ne,ale dokud těch problémů bude tolik jako teď,není důvod proč si na to nedát pozor.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Arabika



Založen: 24.04.2008
Příspěvky: 31
Bydliště: Most

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 5. 12. 2009 20:37:39
Odpovědět s citátem

Andulicko, zajímalo by mě, co vás tam tedy učí na té veterinární medicíně. Pokud patříte mezi ty veterináře, co vymlouvají lidem kastraci z toho důvodu, že kočička je hezká a byla by to škoda, chci Vám potom "poděkovat" za všechny ty, co kočkám pomáhají, zachraňují je někdy na pokraji smrti, dávají do toho spoustu času a peněz. Vy nevidíte, jaká je situace s kočkama? Víte co to je udávat dospělé kočky, co jsou mouraté nebo černé a nikdo je nechce, už z toho důvod, že si může vybrat z tísíců nabídek? Že musíme odmítat kočky v nouzi, protože odběr není a my nemůžeme přibírat nové? Že po večerech dávám inzerci a za pár minut mě převálcuje stovka dalších, co kočky množí úplně zbytečně? Až bude poměr poptávky a nabídky vyrovnán, tak prosím, ale jestli Vy propagujete přírodu, tak tě pic a to jsem ještě slušná, protože spousta lidí si myslí, že co řekne vet je svaté. Dokonce jsem se dozvěděla, že veterinář řekl jedné paní, že když vykastruje kočku, že dostane rakovinu! nebo, že vykastrovaný kocour nepřežije venku ani den, že ho ostatní roztrhají!! A další lahůdky.
Jinak ke kastraci, vzhledem k tomu, že máme depozit, tak jsme nechali vykastrovat nějakou desítku koček a žádná nám neumřela a byly to i starší kočky z venku. Zastávám to, že s domácí kočkou se musí chodit pravidelně na prohlídky a před kastrací se má udělat řádné vyšetření, kočka se zváží a dostane narkózu dle váhy. Pokud nějaká umře, stane se, pamatujete se, jak umřela ta paní na to, že měla jít na rentgen a zabila jí reakce na kontrastní látku??!! Tak něco podobného může být u koček, to nikdo neovlivní a nikdy člověk neví, kočku srazí auto, vypadne z okna a nebo může mít úraz doma a narkóza jí stejně nemine.
Antikoncepci nemám ráda, nikde jsem o ní nic hezkého nečetla a naše vetka jí nechválí do nebes, dává jí jen, když si opravdu někdo nepřeje kastraci, tak aspoň jako nějaká ochrana, ale nepropaguje jí. Nejsou jasné ještě nějaké důsledky u nás lidí, natož na zvířatech a po přečtení několika názorů Pavly H., jak působila antikoncepce na její kočky,což také bylo něco už vůbec.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   

Jdi na stránku 1, 2, 3  Další



Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (65x)
2
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (46x)
3
Kočičí jména (34x)
4
„Ať je koček milion!“ Kolik je v Česku opravdu ... (26x)
5
Anketa: Máte nějaké oblíbené kočičí plemeno? (25x)
6
Veterinární poradna: Rolnička u kočky (25x)
7
Vyhlášení NEJ fotky října 2023 (23x)
8
Fotočlánek: Maya - šilhající kočička (23x)
9
Fotočlánek: Krásná bílá kočičí dvojčata (22x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top