Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se! Registrací souhlasíte s podmínkami používání.
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Nahrává se...

Reakce na očkování

Datum20. března 2006  |  AutorApril  |  Zobrazení celkem/dnes24 314x / 2x

Vakcinace se stala poměrně běžnou součástí veterinární medicíny, nicméně nelze ji považovat za záležitost banální. Vzhledem k tomu, že je to poměrně velký zásah do organismu (oslabenými nemocemi), musíme zároveň počítat s tím, že každá kočka reaguje jinak a mohou nastat drobné či větší nepříjemné komplikace.

Zatím jsem měla to "potěšení" poznat osobně dvě reakce negativní a jednu vlastně neutrální. Tento článek je popis těch dvou negativních.

Poprvé, když jsme si našeho Maxíše přivezli domů, bylo mu tehdy osm týdnů, a šli jsme s ním k veterináři a následně další týden na první očkování. Zvolili jsme americkou vakcínu Fel-O-Vax LvK IV, proti základním čtyřem nemocím - chlamydie, rhinotracheitis, herpesvirus a caliciviroza plus leukoza. Reakcí Maxíšovo těla byla následná horečka, únava, bolestivé celé tělíčko (nenechal na sebe sáhnout), kňučení, nechuť k jídlu a nečistotnost (vyčůral se nám v důsledku zátěže několikrát v koupelně).

Protože jsme ale z důvodu nemoce nemohli přeočkovat po měsíci, došlo až k dalšímu naočkování a přeočkování v cca 10ti měsících věku. Opět jsme je (tentokrát už dvě kočiny) nechali naočkovat vakcínou Fel-O-Vax LvK IV a k tomu Rabies (vzteklinu). Očkování a následné přeočkování zvládl Maxíš i Rubka naprosto v klidu, bez jakýchkoliv nepříjemných vedlejších projevů. Jediným drobným vedlejším účinkem byla menší bulka, která se v místě vpichu kočinám udělala, ale během měsíce se sama vstřebala bez potřeby vnějšího zásahu.

Nyní jsme absolvovali přeočkování po roce, opět vakcínou Fel-O-Vax LvK IV a vzteklinu. Možná chyba byla v tom, že jsme nechali obojí naďobnout ve stejný den, což už po následných zkušenostech neuděláme, ačkoliv při posledním očkování toto proběhlo bez jakékoliv reakce; vakcína s leukozou je zátěží sama o sobě, a když se k tomu přidá vzteklina, je to nejspíš příliš velký nápor na organismus, potažmo na nervový systém.

Po příchodu domů se Maxíš velmi ochotně najedl (konzerva s kousky kuřecího masa) a šel odpočívat. Za přibližně jednu hodinu vyzvracel veškeré jídlo a během dalších dvou hodin ještě asi 5x zvracel, jak vodu, tak pak už jen sliny. K tomu se přidal hlenovitý až vyloženě tekutý průjem s kapkou čerstvé červené krve. Takže jsme odstranili z dosahu granule až do rána, tj. cca 6ti hodinová hladovka.

Poměrně nemilým překvapením ale byl důsledek, nejspíš vakcíny proti vzteklině, Maxíš si začal olizovat tlapičky, neustále, jako by v nich měl "mravence", chodil kolem, nedokázal zůstat v klidu, nejdřív jsme nemohli pochopit proč, ale důvod přišel záhy, když si lehnul ... začal tlapkami strašně škubat, cukat, jakoby v křeči.

Samozřejmě se rozhodl, že v tomhle "vibrujícím" stavu poleze na úplně nejvyšší poličku odpočívadla a zkusí usnout tam, marné bylo přemlouvání, aby slezl dolů ... naštěstí sám nakonec asi po 20ti minutách dospěl k tomu (bohudík, za inteligenci koček), že přece jen to není nejbezpečnější místo na spaní, tak si šel lehnout do křesla.

Během noci se ale Maxíšovi podařilo usnout a ráno už se jeho stav podstatně zlepšil. Přišel se pomazlit, granule, které snědl, strávil bez obtíží, už nic nevyzvracel, jen se prozatím zvýšil jeho příjem vody, neustále chodí k miskám a pije. Křeče v tlapkách ustaly, zůstalo mu jen lehké poškubávání hlavičkou, což doufám, že se během pár hodin srovná zase do normálního stavu.

Rubka, naše druhá kočička, absolvovala stejné očkování, u ní však k žádným vedlejším účinkům nedošlo a všechno proběhlo naprosto v klidu.

Takový stav, do kterého se dostal Maxíš, dovede pěkně vyděsit, proto by si člověk měl zjistit o očkování co nejvíc, ať už ze sdělování různých zkušeností na internetu, nebo od svého veterináře, aby věděl, s jakými možnými komplikacemi počítat, a nebýt zbytečně zmatený a nezjišťovat na poslední chvíli informace dotazy typu - "Prosím, rychle odpovězte, můj kocourek má problém ..." Také by měl vzít v potaz to, že i když jednou kočka reagovala na očkování bez problémů, není vyloučeno, že po druhé se můžou obtíže objevit.

Budu ráda, pokud se podělíte s ostatními s vašimi zkušenostmi ohledně očkování, ať už s negativními, nebo neutrálními, v komentářích pod článkem.

P.S.: ... aneb určitě to o té kovářovo kobyle znáte ... vybavena informacemi, vědomostmi o možných dočasných vedlejších účincích očkování, a Stopařovým heslem "Don't Panic", nakonec jsem stejně strávila část večera neustálým ujišťováním se, že všechno bude zase v pořádku, a noc spaním na půl oka a půl ucha, jen abych neustále kontrolovala, zda je Maxíš v pořádku ...
Obsah se nahrává...


Sdílejte!  |  O sdílení
Sdílet přes e-mail Sdílet na Facebooku Odeslat pomocí Facebook Messengeru Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+





8 komentářů

Pro přidání komentáře se prosím přitlapkujte.

Alena S.
KocouřákAlena S.  Datum13. února 2008 20:14

Zrovna před cca 3 hodinami jsme byli s kočičkou na veterině na přeočkování. Vet Alex naočkoval vzteklinu, FEL, i leukozu. Po hodině jsme na vet jeli znovu - kočička strašně dýchala, zvracela a vůbec se chovala zmateně. Vet jí píchl nějakou protireakční injekci, vrátili jsme se domů a teď je to pořád stejné. Pořád se líže, je taková zmatená. Doufám, že to bude dobré. Mám strach,ale nikdy žádnou reakci neměla. Tak doufám, že se z toho dostane. Mám doma ještě kocoura- ten na ní stále vrčí a kouše jí. Nevím co z ní cítí. Ještě dodatek - vet Alex naměřil 40 tku teplotu. Jen doufám,.....

April
KocouřákApril  Datum27. října 2006 10:03

Charlie, dotazy ohledně zdravotních problémů a vůbec jakékoliv dotazy ohledně soužití s kočkou, pište do Diskuzního fora, komentáře nejsou pro otázky moc vhodné místo.

Charlie
KocouřákCharlie  Datum26. října 2006 21:57

Prosíme o radu.
Náš kocourek, 6ti měsíční, ještě v útulku dostal 2. přeočkování Fel-O-Vax IV, brali jsme si ho pár dní po očkování, měl trošku rýmu. Po 2 dnech se stav zhoršil, kocourek kýchal, dělaly se mu bubliny u nosu - hned jsme šli k veterináři. Horečka přes 40°, dostal injekce (antibiotika, vitamíny), a druhý den na kontrolu. Chodili jsme týden denně na injekce a stav se nezlepšoval, takže následoval test na FIP - po 5ti dnech jsme se naštěstí dozvěděli, že negativní (veterinář tomu ani sám nechtěl věřit). Dostali jsme oční kapky a Synulox (2x 1/2 tablety denně) a Predison (2x 1 tableta denně). Teď po týdnu s ním byl manžel na kontrole a kočičák má zase 40° horečku, očičko se mu zhoršilo. Máme vyplachovat očičko a dávat po dvanácti hodinách čtvrtku Deoxymykoinu. Doporučili nám Baypamun.
Nevíte, o co by mohlo jít? Chudáček kocourek je u nás pár týdnů a celou dobu nemocný :-(

JANAR
KocouřákJANAR  Datum26. dubna 2006 14:08

Doufám, že u všech, kteří nechali kočulíny očkovat proti leukóze, proběhl nejdříve test na tuto nemoc. Bez tohoto testu se očkovat nesmí, tam právě hrozí úmrtí v případě, že je číča pozitivní. My máme doma od loňska kočku ze dvorka a letos jsme jí nechaly test udělat a protože byl negativní, tak dostala očkování tzv."zlatou". Po příjezdu od veta se najedla a zdálo se vše OK. Potíže začaly až druhý den(ještěže před námi byla SO+NE!). Chovala se jako nadrogovaná a jakoby nás nepoznávala. Zdálo se že jí bolí tělíčko, nechtěla ani hladit, přestože je jinak mazel. Nejedla ani nepila. Druhý den to bylo lepší. Protože nás vet poučil, tak jsme nezmatkovaly, ale nebylo to pěkné. Po přeočkování minulý pátek to bylo horší. V pátek se najedla, ale pak celou SO měla horečku nejedla, nepila, nechodila. Zřejmě jí unavovalo i olýznutí, tak byla slabá. V NE se pokoušela trochu chodit, ale nesloužily jí nožičky a celkově vypadala jako velmi nemocná kočka. Na ostatní dvě kočky syčela více než kdy jindy, neměla sílu vyskočit na postel nebo okno, musely jsme jí tam vysadit. Až odpoledne začala jíst a pít, ale nadále ležela nebo spala a nechtěla hladit. Teprve v PO ráno jsme jí poznávaly, ale ještě nebyla v takové kondici jako před očkováním. Stávající parta, která má toto očkování 3. a 2.rokem a absolvovala ho před měsícem, po celý víkend "jen" více spala. Kdyby to nebylo nutné, tak bychom naše miláčky těchto potíží radši ušetřily. Dnes už je nám HEJ!

Ivana Ričányová
KocouřákIvana Ričányová  Datum27. března 2006 17:13

Náš malý kocourek byl poprvé naočkován v 12.týdnu života vakcínou Felocell CVR.Šestý den jen polehával a méně jedl,v místě vpichu měl bouličku a mírně kulhal.Na veterině mu nic nenašla.Tento stav trval 3 dny.Nejsem si jistá,ale myslím,že to bylo očkováním.Už nejsem vyděšená,je to zas ten divoch,který prozkoumá vše.

Dita
KocouřákDita  Datum21. března 2006 14:00

Po naočkování touto vakcínou (samotnou, bez vztekliny) můj Tasman jen spal, nežral, nepil a neušel více jak tři kroky. Tento stav trval dva dny a docela mne to vyděsilo. Druhá veterinářka pak prohlásila, že ona touto vakcínou již neočkuje, protože zná případy i úmrtí.

Iva
KocouřákIva  Datum20. března 2006 22:22

Naše první koťátka také byla očkována touhle čtyřkombinací plus Lvk a celý den prospinkali bez chuti k jídlu a v mírné horečce, po přeočkování už byla reakce tzv. neutrální. Kočičky, co mám teď jsou všechny očkovány pouze čtyřkombinací a samozřejmě vzteklina = u žádné z nich jsme se nepotýkali s vedlejšími účinky. Možná většinu těch nepříznivých reakcí na očkování vyvolává právě složka proti leukose.

Maxik
KocouřákMaxik  Datum20. března 2006 15:30

My máme s Maxíkem zatím s očkováním pohodu. Narkózu při kastaci snášel dobře a očkování proti vzteklině také. V loňském roce byl po této vakcíně trochu unavený a nechtěl moc baštit, ale letos bylo všechno OK.

Výše uvedené názory a komentáře nevyjadřují stanovisko Modrého kocouře.cz. Modrý kocouř.cz si vyhrazuje právo příspěvky odporující dobrým mravům, v rozporu se zákony nebo obsahující reklamu smazat.

Reklama

Nejčtenější

1
Vyhlášení NEJ fotky prosince 2023 (43x)
2
RSS kanály (41x)
3
Pojištění koček (17x)
4
Naléhavě hledáme dobrovolníka pro pomoc ... (15x)
5
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (13x)
6
Thajská kočka (13x)
7
Jak se naučit vybírat mýtné (12x)
8
Vyhlášení NEJ fotky února 2024 (12x)
9
Vyhlášení NEJ fotky ledna 2024 (12x)

Má Váš kočičák už svou stránku ve Zlaté knize?

Víte, že svému kočičákovi tady můžete vytvořit osobní stránku? Víte, že pak může mít své vlastní kočkoalbum, deníček a další?

Registrujte se!

Registrace není povinná, ale umožní Vám využívat všechny funkce, které Modrý kocouř.cz nabízí - jednoduché vkládání fotek, komentování nebo komunikace s ostatními Kocouřáky.

Reklama

Modrý kocouř.cz (c) 2024

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube

Tyto stránky používají soubory cookies, abychom vám usnadnili a zpříjemnili jejich procházení. Rozumím
Jak cookies používáme?

Top