Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se!
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Kocour ke krytí

Fórum: Rady

<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >>  
Autor Zpráva
Mia



Založen: 17.05.2007
Příspěvky: 3

Předmět: Kocour ke krytí
PříspěvekPřitlapkováno: 17. 5. 2007 21:05:47
Odpovědět s citátem

Dobrý den,
potřebovala bych radu od někoho zkušenějšího. Mám kocourka plemene britská modrá, bude mít rok, před kastrací bych ho chtěla nabídnout na krytí, nemá PP, ale je po kvalitních rodičích, otec PP má. Chci se zeptat, na co všechno musí být očkovaný a jaké testy podstoupit, aby bylo vše v pořádku. Také co je při tomto "procesu" jaksi slušností, jestli jsem se vyjádřila dobře.
Děkuji za odpověď.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: Re: Kocour ke krytí
PříspěvekPřitlapkováno: 18. 5. 2007 6:07:02
Odpovědět s citátem

Zkuste si pročít příspěvky na obdobné téma, ale v případě kočiček, ačkoliv se to nezdá, tak přístup je obdobný.
Ale to, že kocourkovi bude rok, ještě nezaručuje, že bude umět kočičku nakrýt, zrovna včera dotaz na toto téma http://www.modrykocour.cz/forum/viewtopic.php?t=1976 .
Navíc - to, že mají kocourkovo rodiče rodokmen neznamená, že je po kvalitních rodičích a splňuje předpoklady na chov, vzhledem k tomu, že on PP nemá, jeho rodiče uchovnění nebyli, takže nemuseli splňovat standardy daného plemene. A kvalitní odchov je tak trochu věda.

Přesto pokud se rozhodnete pro krytí, měla byste si zjistit krevní skupinu kocourka, určitě je důležité očkování - jak u kocourka, tak u kočiček - rozhodně je nutná minimálně trojkombinace (rhinotracheitis, caliciviroza a panleukopenie), určitě i vzteklina, a negativní testy na FeLV a FIV a zvážit i testy na přítomnost coronavirů (FIP).

Co se týká slušnosti, tak ačkoliv neodchovávám ani se na to nechystám, co mám tak načteno, přiveze se mrouskající slečna ke kocourkovi, kde zůstane pár dní.
Pokud Vás zajímá cena za krytí, tak u bez PP odchovů je to velmi individuální, nedají se tam totiž zahrnout např. výstavní úspěchy rodičů, náklady na výstavy, na chovatelskou stanici .... takže záleží na dohodě, nicméně dala by se odvodit podle prodejní ceny jednoho kotěte z vrhu. Více třeba v tomhle foru - http://www.modrykocour.cz/forum/viewtopic.php?t=1620

Můj osobní názor ale je, že není nutné aby kocourek kryl, nevidím pro to žádný důvod, ani např. radost z koťátek, protože tu Vy si vlastně ani neužijete.

Přeji Vám šťastné rozhodování!

April
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Adéla



Založen: 07.09.2006
Příspěvky: 277
Bydliště: moravské luhy a háje :)

Předmět: Re: Kocour ke krytí
PříspěvekPřitlapkováno: 18. 5. 2007 7:31:51
Odpovědět s citátem

Mio,

nechci tu moralizovat, ale asi se neubráním. Podívám-li se do jakékoliv inzerce, uvidím záplavu "modrých britek" bez PP. Je-li k inzerátu přiložena i fotka, vidím, že 95% těchto koťat naprosto neodpovídá standardu britské kočky. To, že rodiče měli PP vůbec neznamená, že byli kvalitní. I v chovu s PP je velmi mnoho nekvalitních koček a pokud byli rodiče Vašeho kocourka prodáni na mazlíka, je velmi pravděpodobné, že měli nějakou exteriérovou nebo zdravotní vadu nebo prostě nebyli tak kvalitní, aby mohli působit v chovu. Samozřejmě existují i výjimky a i mezi mazlíkovými kočkami jsou i krásné kočky.
Navíc se "chovatelé" Vašeho kocoura dopustili podrazu, když kryli mazlíkové kočky a nenechali je vykastrovat. Confused

Proč vlastně chcete kocourem krýt? Abyste něco vydělala? Uvědomujete si vůbec zdravotní rizika, jimž chcete kocoura vystavit? Netýká se Vás ona "radost z koťátek", navíc kocour nepotřebuje krýt, aby byl spokojený, zvláště plánujete-li kastraci.
Pokud jste stála přesvědčená o tom, že kocourem krýt chcete, naprosté minimum je alespoň očkování čtyřkombinací + vzteklina +FeLV a testy na FIV a FeLV. U majitelů kočky důsledně trvejte na stejných podmínkách. Ovšem upřímně pochybuji, že nechají množitelé své kočky otestovat a naočkovat na FeLV, snížilo by jim to zisk...
Pro Vaší informaci, krytí u kocourů bez PP je v inzercích nabízeno většinou za 1000Kč.

Tak se rozhodněte dobře a myslete přitom na kocoura a jeho zdraví a nejen na vlastní kapsu.
_________________
Adéla - KATANGO*CZ
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Mia



Založen: 17.05.2007
Příspěvky: 3

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 18. 5. 2007 14:48:51
Odpovědět s citátem

Děkuji za odovědi.

Abych to upřesnila, tak to rozhodně nedělám kvůli penězům!
O krytí teprve uvažuji a proto jsem se chtěla zeptat na všechna pro a proti, rozhodně nevidím důvod, trvat na tom za každou cenu, pouze pokud by k tomu byly podmínky.

Tím, že je po kvalitních rodičích, jsem nemyslela, že jsou ukázkoví, ale to, že jsou opravdu plemene britská modrá a ne nic jiného, jestli mi rozumíte. Mimochodem, jeden z rodičů kocourka začal jezdit na výstavy a je úspěšný. (Ale psát, že to neznamená, že právě můj kocour odpovídá standartu britské kočky, mi nemusíte, to chápu.)

Dlouho jsem hledala majitele, od koho bych chtěla kotě a myslím, že ani hledání vhodné kočky a jejích majitelů, podle jejich chování a zodpovědnosti ke svým kočkám, by nebylo na chvíli.

Adélin příspěvek, ač za něj děkuji, je trochu předpojatý, i když asi chápu proč, ale kdybych si chtěla "namastit kapsu", tak bych se vůbec neobtěžovala něco si zjišťovat, protože kolik stojí krytí od kocoura bez PP se dá lehko dozvědět právě z oněch inzerátu...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Lenka V.



Založen: 15.03.2007
Příspěvky: 155
Bydliště: Úžice u Kralup n.Vlt

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 18. 5. 2007 21:35:37
Odpovědět s citátem

Mia napsal:
proto jsem se chtěla zeptat na všechna pro a proti,


Milá Mio, když jsem četla Váš dotaz, první co mě napadlo bylo - chudák holka, ta si naběhla - "papíráci" versus "bezpapíráci" je velmi ožehavé téma, které spolehlivě dokáže vybudit mnoho velmi vyostřených emocí. Ale s radostí vidím, že tady jsou rozumní lidé, kteří se Vám snaží poradit. Zkusím to shrnout - PRO : kocour si užije PROTI : kočka na něj může být (a zezačátku asi bude) agresivní, kromě toho že ho vyděsí, mu klidně může poranit třeba oko PRO : dostanete nějaký peníz za krytí PROTI : je to asi tak suma kterou zaplatíte za testy na FIV a FeLV. žádná další PRO nějak nemohu najít, zato PROTI je spousta : může ho nakazit nemocemi, z nichž některé jsou smrtelné a některé nezjistíte ani testem - test na FIP je k ničemu. I když není nemocná, může být přenašeč třeba plísně nebo caliciviru či herpesviru - očkování není 100%, jsou nové kmeny které jsou imunní. Kocour může objevit svého nového koníčka - jak mu pak vysvětlíte, že to bylo jen na ukázku a teď už nic? Bude řvát celé noci do zdi, nebude žrát a jako tělo bez duše bude bloudit bytem a hledat kočky. Psala jste, že už značkuje? Bude třikrát tolik, jestli objeví, že už je "chlap". Ohledně testů a očkování doporučuji přečíst příspěvek "o patro níž" v diskuzi - čím mohu nakrýt svou perskou kočku? Nechci tady opakovat co jsem tam psala o FeLv = leukoze, mám vlastní smuté zkušenosti, které nikomu nepřeju - taky jsme si mysleli, že když jsou oba zdraví a opečovaní, že je vše OK... Z mého pohledu je riziko, které podstoupíte, jestliže si domů vezmete cizí kočku na krytí, od lidí, které neznáte, s neznámou genetickou výbavou, prostě toto riziko se mi zdá příliš velké, než abych mu vystavila svého kocourka miláčka. Mezi organizovanými chovateli je to trochu jinak - je snaha rizika minimalizovat, existují testy na FeLv, FIV, HCM, PKD, krevní skupiny - a stejně to občas blbě skončí ... u britek je těch případů dost.
_________________
Lenka Venclíková
Dee burmilky
silver & golden
www.burmilla.snadno.eu
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Odpovědět 
Mia



Založen: 17.05.2007
Příspěvky: 3

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 18. 5. 2007 21:50:55
Odpovědět s citátem

Děkuji moc za odpověď Smile
Také jsem ráda, že je někdo ochotný poradit, i když to tu v různých obměnách již bylo. Já si uvědomuji rizika (nejen s nakrytím, ale i v souvislosti s kočkou, koťaty atd.), a abych pravdu řekla, tak se mi do toho právě proto moc nechce, spíš rodina. Ale je to moje zvíře a zodpovědnost za něj mám já, takže platí moje rozhodnutí a proto se o to zajímám.
A ač se to asi stává, i já jsem na to byla upozorněna jednou chovatelkou, když jsem hledala, od koho si kotě koupím, tak si myslím, že jsem rozhodně nenaletěla.

Ještě jednou díky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
April



Založen: 08.11.2004
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha

Předmět: 
PříspěvekPřitlapkováno: 21. 5. 2007 6:33:02
Odpovědět s citátem

Víte co, sama jste si vlastně odpověděla - Vy popravdě ani moc kocourka nechcete nechat krýt a tlačí Vás do toho rodina. A v takovém případě bych to nechala být, kocourka vykastrovala a měla z něj svýho mazlíka, a rodina ať si myslí co chce Wink .
Z toho krytí on moc extra požitek mít nebude - jednou si vrznout a dost (mít z něj trvale krycího kocourka je opravdu náročné a kdo má doma chovného, jistě by Vám k tomu řekl svoje), navíc k tomu finanční náklady na testy, není záruka, že naleznete hned nevěstu, jejíž majitelé budou plně zodpovědní a ta bude jak naočkovaná, tak otestovaná, a ačkoliv hodně krytí a porodů proběhne bez problémů, riskovat, že zrovna ten můj mazlík něco chytí bych nezkoušela.

Tak ať se dobře rozhodnete!

April
_________________
Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odpovědět 
Zobrazit příspěvky z předchozích:   





Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Přejdi na:  

Reklama

Nejčtenější

1
Kdy je možné odebrat kotě od kočky? A proč ... (51x)
2
RSS kanály (46x)
3
Kočičí jména (34x)
4
Vyhlášení NEJ fotky listopadu 2023 (28x)
5
Naléhavě hledáme dobrovolníka pro pomoc ... (26x)
6
Vyhlášení NEJ fotky srpna 2023 (23x)
7
Předvelikonoční návštěva kavárny U Surinky (23x)
8
Vyhlášení NEJ fotky června 2023 (22x)
9
Veterinární poradna: Jak naučit kocoura chodit do ... (20x)

Víte, že...

Víte, že základní informace najdete v části stránek Kocouřovy rady?


Další pomoc Vám může poskytnout naše veterinární poradna.
Kocouřova veterinární poradna Reklama
E-mňauněte nám

Reklama

Modrý kocouř.cz (c)

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube
Top