<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >> |
Autor |
Zpráva |
Lorrina
|
Předmět: značkování v novém domově Přitlapkováno: 26. 9. 2009 21:04:18 |
|
|
Sháníme kocourka pro kočičku, na chov, ale chceme raději už dospělého, aby byla jistota, že neznačkuje. Byli jsme ale varováni, že i kocour, který neznačkuje, může v novém domově začít značkovat.
Myslíte, že je to pravda? |
|
|
Odpovědět
|
|
tatiana
|
Předmět: Re: značkování v novém domově Přitlapkováno: 26. 9. 2009 22:10:25 |
|
|
Lorrina napsal: | Sháníme kocourka pro kočičku, na chov, ale chceme raději už dospělého, aby byla jistota, že neznačkuje. Byli jsme ale varováni, že i kocour, který neznačkuje, může v novém domově začít značkovat.
Myslíte, že je to pravda? |
Rozhodně ano, do kocouří hlavy nevidíte. Z 10 kocourů 8 bude značkovat, těch neznačkujících je minimum, a těch, kteří navíc i kryjí kočku, bude ještě méně. Jistotu máte jedinou-jednou zemřete. A ještě i to je otázka, jestli smrtí vše doopravdy končí...
Prostě je to tak, že chcete-li vlatního kocoura, musíte počítat spíše s tím, že značkovat bude, než že nebude. Jde jen o míru únosnosti, zda se to dá nebo nedá prodejchat. Ale třeba budete mít štěstí, jeden nikdy neví. Já měla kocoura, který plodil a neznačkoval, a teď ho mám zas. Jednu dobu začal značkovat, ale tím mi dával najevo, že je nemocný-měl zánět močáku. A když jsem ho vyléčila, přestal. Ovšem už to neberu jako trvalou věc, počítám s tím, že zase může kdykoliv začít. S ním to ale bylo vcelku únosné. Ale taky jak pro koho.
Takže si to hodně dobře rozmyslete, zda doopravdy chcete do neupraveného bytu plodného kocoura. Smrádek bývá daní za koťátka. Dost často. _________________ Tatiana, Claudius, Čuk, Gek, Baldík, Šantí, Bivoj, Fay, Max, Bejby a Adam-in memoriam
http://www.prestickekocenky.cz |
|
|
Odpovědět
|
|
tatiana
|
Předmět: značkování kocouře Přitlapkováno: 19. 1. 2010 10:05:28 |
|
|
Tak kocourek mi zase značkuje. Jeho neznačkovací období nebylo bohužel moc dlouhé. Ale prozatím je to pořád únosné a dá se to při toleranci partnera zvládnout, protože jeho moč naštěstí nějak ani nesmrdí a značkuje "jen" cáknutím, nevypustí plný obsah močáku.
Tak to jen pro ty, co koketují s myšlenkou vlastního "plodníka". Za všechno se platí... _________________ Tatiana, Claudius, Čuk, Gek, Baldík, Šantí, Bivoj, Fay, Max, Bejby a Adam-in memoriam
|
|
Odpovědět
|
|
Jana Babická
|
Předmět: Re: značkování kocouře Přitlapkováno: 19. 1. 2010 10:55:21 |
|
|
tatiana napsal: | Tak kocourek mi zase značkuje. Jeho neznačkovací období nebylo bohužel moc dlouhé. Ale prozatím je to pořád únosné a dá se to při toleranci partnera zvládnout, protože jeho moč naštěstí nějak ani nesmrdí a značkuje "jen" cáknutím, nevypustí plný obsah močáku.
Tak to jen pro ty, co koketují s myšlenkou vlastního "plodníka". Za všechno se platí... |
Je legrační, jak si lidé představuj soužití se zvířetem - jednomu vadí, že má kočka drápy - v USA došli tak daleko, že je kočkám amputují, což je podle mne hnus, další chce mít jistotu, že nekastrovaný kocour nebude značkovat další chce po kočce - nočním lovci aby spala a nikdy nerušila Někdy si tak říkám, jestli si lidé vůbec ještě uvědomují, že se jedná o ŽIVÉ zvíře, které příroda vybavila nějakým chováním a my, když je chceme chovat v bytě, tak se musíme srovnat s nějakým nepohodlím, nebo jít do hračkárny pro plyšáka. Zvířata doma dávají ale taky hodně pozitivního a tak to za trochu těch úprav bytu a za třošku toho úklidu stojí. PS: můj kocour značkuje jak ďábel a stejně tak zatouchá osobně si nikdy nedělám planné naděje, že další kocour značkovat nebude Je třeba rozmyslet si, co chci a můžu skousnout |
|
|
Odpovědět
|
|
tatiana
|
Předmět: Přitlapkováno: 19. 1. 2010 11:16:32 |
|
|
A vo vo vo tom to je ! Co ještě jsem schopná skousnout, když něco chci, zda jsem za to tu cenu ochotná zaplatit.
Neznačkující kocour je spíše rarita, a ještě neznamená, že když neznačkuje teď a tady, nezačne kdykoliv a kdekoliv-prostě je s tím třeba počítat, že spíš bude, než že nebude. A i když právě neznačkuje, nebrat to jako setrvalý stav. Prostě plodný kocour značkuje.
Já na tento příspěvek reagovala hlavně proto, že tazatelka psala, že chce mít "jistotu", že nebude značkovat a proto chce dospělého kocoura. Tak jsem sem dala svoje zkušenosti _________________ Tatiana, Claudius, Čuk, Gek, Baldík, Šantí, Bivoj, Fay, Max, Bejby a Adam-in memoriam
|
|
Odpovědět
|
|
terra
|
Předmět: dospělý kocour a značkování Přitlapkováno: 19. 1. 2010 17:08:37 |
|
|
Máme kočky od r 1991, teda dost dlouho, a kocourů jsem měla docela dost, většinu času jsem měla hned několik plodných kocourů. Myslím, že kocour značkuje především, když si není dostatečně jistý, že to území, které obývá je "JEHO". Pokud je psychicky v pohodě, tak neznačkuje ani, když spolu žije několik dospělých a plodných kocourů pohromadě.
Ale stačí nějaký zásah, nový přivandrovalec, změna bydlení, kocour znejistí a značkování je na světě.
Takže si myslím, že zrovna právě to "přesazení" dospělého kocoura do nové domácnosti, k novým lidem je ta nejlepší cesta jak z nestříkajícího kocoura udělat značkujícího.
Chov by podle mého neměl být jen o produkci koťátek, ale hlavně a především o vztahu člověka a jeho koček a kocourů (nebo spíš obráceně koček a kocourů a jejich lidí ) ''
Pokud začínáte, bude obtížné vytvořit si silný a harmonický vztah s už dospělým kocourem, není to nic jednoduchého - mám čerstvou zkušenost, kdy jsme si dovezli dospělého kocourka a až teď, po více než roce se začíná chovat podle mých představ, uvolněně se mazlit stejně jako naše ostatní kočky.
A taky velmi záleží na plemeni! Čím více je plemeno bližší k původní divoké kočce, tím více je kočka či kocour toho plemene stresován soužitím s člověkem (hluk, zacházení ...) ... nepíšete, jaké plemeno chcete chovat, mě se do bytu jeví nevhodnější peršáci - jsou už více než 100 let proštěchťováni pro soužití s člověkem, jsou klidné a z mých celkem 10 kocourů stříkali jen 2 ve stresové situaci, jinak ne. |
|
|
Odpovědět
|
|
tatiana
|
Předmět: Přitlapkováno: 19. 1. 2010 17:23:40 |
|
|
Je pravda, že ten první plodný kocour, který NIKDY neznačkoval, byl peršan.
Mě tady teď dospívá peterbald, takže devon začíná být nejistý ve svém postavení, neustále si dokazuje svoji dominanci xkrát denně pokusy o "nakrytí" peterbalda, který je o 1,5 kg těžší, ale (zatím) drží a trpí mu to. Takže u nás to bude asi tím. Já mám se svým kocourem velice vřelý a láskyplný vztah a určitě nemůže pochybovat o tom, že je můj šampión, ale je tu teď ten druhý, plodný, a tři plodné kočky, takže je to pro něj složitá situace. Jeho značkování tudíž chápu, i když z něj nejsem samozřejmě nadšená. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet dál. _________________ Tatiana, Claudius, Čuk, Gek, Baldík, Šantí, Bivoj, Fay, Max, Bejby a Adam-in memoriam
|
|
Odpovědět
|
|
Jana Babická
|
Předmět: Přitlapkováno: 19. 1. 2010 17:40:15 |
|
|
[quote="tatiana"]Je pravda, že ten první plodný kocour, který NIKDY neznačkoval, byl peršan.
ano, vždycky žasnu, když říkají majitelé peršanů, že mají mnoho kocourů pohromadě a že se neperou a neznačkují - zřejmě to vyplývá z jejich letory z jejich dlouhodobé domestikace a k velkénu odklonu od přírody. Peršan je myslím jedna z mála druhů kočiček, které by bez člověka v přírodě nepřezila. Ostatní kočky byť šlechtěné, když se ocitnou bez člověka, jsou údajně schopné se o sebe postarat/přežít - to jsem četla Pokud je kocourů víc v jednom prostoru, tak buď nebojují/neznačkují, neb jsou to truhlíci a nebo bojují a značkují - což je přirozené. Pro kočku je přirozené značkování - vykolíkování si teritoria. Takže Táni s jinými plemeny ti skončila idilka Ale myslím,že zrovna Peterbaldíci stojí za to.
Dospělý kocour - mám koupeného dospělého - značkoval v původním bydlíšti - značkuje, ač má zcela své teritorium bez dalších kocourů. Sžil se s námi velmi dobře, je to mazlík - tady si myslím, záleží na povaze. Taky jsem se dřív bála koupit dospělce a nebylo to úplně opodstatněné. |
|
|
Odpovědět
|
|
tatiana
|
Předmět: Přitlapkováno: 19. 1. 2010 17:53:42 |
|
|
No co mně osobně se týče, tak pomalu dám přednost značkování a-la Claudius před chlupama z peršana, zažila jsem obojí a chlupy byly horší (peršanáři prominou ). Je to o tom, co kdo je schopný a ochotný skousnout a tolerovat, o ničem jiném. A pro každého je přijatelné něco jiného.
Jani, já vím, že idylce odzvonilo - co se dá dělat, mám, co jsem chtěla (peterbalda )! Zlatíčko naše krásný, hezký, miloučký, mazlivý, kontaktní-a miluje mého muže, což je skvělé, protože konečně má i on "svého" kocouře, který mu dává přednost. No, občas žárlím, ne že ne ..... Ale mě má rád taky . Dobře jsi ho vychovala ! Děkujeme. _________________ Tatiana, Claudius, Čuk, Gek, Baldík, Šantí, Bivoj, Fay, Max, Bejby a Adam-in memoriam
|
|
Odpovědět
|
|
|