<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >> |
Autor |
Zpráva |
Lovely
|
Předmět: tablety Tamoxifen Přitlapkováno: 4. 2. 2012 13:44:33 |
|
|
Dobrý den,
doslechla jsem se, že prý někde na ukončení říje a jako antikoncepci dávají tablety Tamoxifen.
Nemáte s tím někdo zkušenost jak to funguje či se dávkuje?
Neptám se proto, že to chci kočkám nasazovat, ale je to pro mě naprosto neznámý název, tak jsem zvědavá ...
Díky za názory. |
|
|
Odpovědět
|
|
Blažková Hana
|
Předmět: Re: tablety Tamoxifen Přitlapkováno: 4. 2. 2012 14:51:33 |
|
|
Lovely napsal: | Dobrý den,
doslechla jsem se, že prý někde na ukončení říje a jako antikoncepci dávají tablety Tamoxifen.
Nemáte s tím někdo zkušenost jak to funguje či se dávkuje?
Neptám se proto, že to chci kočkám nasazovat, ale je to pro mě naprosto neznámý název, tak jsem zvědavá ...
Díky za názory. |
dobrý den,
Tamoxifen je lék na některé druhy rakoviny prsou u žen. Nikdy jsem neslyšela, že by se dával kočkám proti říji.
HB |
|
|
Odpovědět
|
|
Lovely
|
Předmět: Re: tablety Tamoxifen Přitlapkováno: 4. 2. 2012 15:32:50 |
|
|
No právě, je to cytostatikum, tak mi to k použití u koček přijde také podivné.
Ae kdo se nezeptá, nic se nedozví ... |
|
|
Odpovědět
|
|
Efis
|
Předmět: Přitlapkováno: 14. 2. 2012 12:21:26 |
|
|
Mám s toutou antikoncepcí zkušenosti. Mám kočku, dříve uchovněnou, dávala jsem jí ho cca 1/2 tablety - 3/4 tablety v dobách říje, kdy nebylo v plánu krytí. Kočka mrouskala cca 2-3x do roka s lehkým průběhem, v jejích třech letech jsem ji nechala vykastrovat, aniž by se některé krytí podařilo. Při kastraci bylo zjištěno, že děloha je totálně nefunkční, "zparchntělá", což mohlo být i vlivem této antikoncepce (potvrdila vetka). Slyšela jsem názor o škodlivosti podobných antikoncepcí i od jiných chovatelů a veterinářů (dělala jsem na vetrině), takže já osobně bych ji doporučila jen tam, kde kočka začne mrouskat dříve než v roce, ale je v plánu kastarace po dosažení tohoto věku (jsem zastánce kastrace po 12 měsících). Zjednodušeně řečeno - je to dryák, na chvíli pomůže, ale není dobré s ním počítat dlouhodobě. |
|
|
Odpovědět
|
|
Blažková Hana
|
Předmět: Přitlapkováno: 14. 2. 2012 17:13:44 |
|
|
Efis napsal: | Při kastraci bylo zjištěno, že děloha je totálně nefunkční, "zparchntělá", což mohlo být i vlivem této antikoncepce (potvrdila vetka). Slyšela jsem názor o škodlivosti podobných antikoncepcí i od jiných chovatelů a veterinářů (dělala jsem na vetrině), takže já osobně bych ji doporučila jen tam, kde kočka začne mrouskat dříve než v roce, . |
dobré odpoledne,
já bych ho nepodávala NIKDY a ŽÁDNÉ kočce. Dívím se, že vy, s praxí ne veterinární stanici by jste ho někomu doporučila !! Byť u koček plánovaných ke kastraci. Je spousta jiných a daleko zdravějších přípravků, které lze za tímto účelem kočce podat.
Blažková Hana |
|
|
Odpovědět
|
|
Efis
|
Předmět: Přitlapkováno: 15. 2. 2012 11:31:33 |
|
|
já bych ho nepodávala NIKDY a ŽÁDNÉ kočce. Dívím se, že vy, s praxí ne veterinární stanici by jste ho někomu doporučila !! Byť u koček plánovaných ke kastraci. Je spousta jiných a daleko zdravějších přípravků, které lze za tímto účelem kočce podat.
Blažková Hana[/quote]
Ano, praxi na veterině jsem měla, ale jako sestra, ne doktorka!! Tudíž jsem jaksi věřila lékařům (např. MVDr. Vozková atd.). Nemám patent na rozum, pardon, že jsem vás popudila. Sama píšu, že to mělo následky, ale to má víceméně každá antikoncepce. Jen jsem odpověděla na předložený dotaz - a ten nezněl, jaké jsou druhy antikoncepce, ale jakou máte zkušenost konkrétně s touto.. Stojím si za tím, že pokud někdo tento preparát podá kočka třeba dvakrát do roka a pak vykastruje, tak jí tím rozhodně nezabije. |
|
|
Odpovědět
|
|
majkl
|
Předmět: tablety Tamoxifen Přitlapkováno: 15. 2. 2012 13:11:18 |
|
|
Veterinář který nechová kočky nebo to neni přímo jeho parketa tak těch zkušeností taky moc nemá,je fain že každý píše o tom jaké zkušenosti má , mě to docela pomáhá |
|
|
Odpovědět
|
|
Blažková Hana
|
Předmět: Přitlapkováno: 15. 2. 2012 20:24:35 |
|
|
Efis napsal: |
Ano, praxi na veterině jsem měla, ale jako sestra, ne doktorka!! Tudíž jsem jaksi věřila lékařům (např. MVDr. Vozková atd.). Nemám patent na rozum, pardon, že jsem vás popudila. Sama píšu, že to mělo následky, ale to má víceméně každá antikoncepce. Jen jsem odpověděla na předložený dotaz - a ten nezněl, jaké jsou druhy antikoncepce, ale jakou máte zkušenost konkrétně s touto.. Stojím si za tím, že pokud někdo tento preparát podá kočka třeba dvakrát do roka a pak vykastruje, tak jí tím rozhodně nezabije. |
dobrý večer,
troufnu si s Vámi polemizovat,
praxi na veterině máte, lékařka veterinářka nejste, zkušenosti s Tamoxifenem dobré nemáte a přesto píšete, že by jste ho doporučila( u koček určených ke kastraci). Chápu dobře.
Ať přemýšlím, jak přemýšlím je to z mého pohledu divný postoj .
Já dávám kočkám přípravek, který mi doporučil MVDr. Hrib - jmenuje se Félipil a posílat si ho nechávám z Francie, kde stojí platíčko 4,6 Eura.
hezký večer
Blažková Hana |
|
|
Odpovědět
|
|
April
|
Předmět: Přitlapkováno: 16. 2. 2012 9:50:02 |
|
|
Blažková Hana napsal: | zkušenosti s Tamoxifenem dobré nemáte a přesto píšete, že by jste ho doporučila( u koček určených ke kastraci). Chápu dobře.
Ať přemýšlím, jak přemýšlím je to z mého pohledu divný postoj . |
Ono tohle není až tak divný postoj. Sestry kočka začala mrouskat v půl roce s tím, že byla docela drobná a veterináři přišlo brzy jí kastrovat, byť tedy nehrozila žádná rizika, kočina byla zdravá, ale na briťuli prostě ještě drobná. Takže veterinář doporučil injekci antikoncepce, aby se kočina zbytečně netrápila mrouskáním, a informoval, že ano je to riziko, ale že kočička není určená k chovu a ke kastraci stejně dojde za pár měsíců. A riziko "přemrouskání" existovalo a o nepříjemnostech z přemrouskání snad ani netřeba psát. Ono zánět dělohy může být ve svém důsledku stejně destruktivní jako poškození vlivem antikoncepce.
Osobně myslím, že jednorázové podání antikoncepce ve věku, kdy kočina ještě není úplně "velká" na kastraci, je snesitelné riziko.
U kočky už dospělé a nechovné je antikoncepce už zbytečná.
A u chovných koček je to už problém a tam se musí zvažovat co a jak. _________________ Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky. |
|
|
Odpovědět
|
|
Blažková Hana
|
Předmět: Přitlapkováno: 16. 2. 2012 10:15:22 |
|
|
April napsal: | Blažková Hana napsal: | zkušenosti s Tamoxifenem dobré nemáte a přesto píšete, že by jste ho doporučila( u koček určených ke kastraci). Chápu dobře.
Ať přemýšlím, jak přemýšlím je to z mého pohledu divný postoj . |
Ono tohle není až tak divný postoj. . |
dobrý den April,
tady se nevede diskuze o antikoncepci jako celku, ale o přípravku který je evidován jako hormonální cytostatikum u některých druhů rakoviny prsou pro ženy.
V globálu s antikoncepcí souhlasím. Za leta praxe jsem se setkala s mnohými antikoncepcemi, za komunistů u nás byla jen jedna a popravdě dvě moje perské kočky které tuto injekci dostávali měli v období stáří nádory na mléčných žlázách.
hezký den
Blažková Hana |
|
|
Odpovědět
|
|
|